是日邀得家父共晉午膳,佢聲稱佢係我嘅榮譽手毛。咁啱去開旺角,就去朗豪坊隔離嘅朗晴坊搵食。一向對旺角啲樓上cafe極有保留,印象中幫襯過嘅食物質素都普通,仲要嘈過街市,傾計要出動鄭家穎呀呀呀呀呀。今次試呢間位於7樓嘅西餐廳播住輕快嘅韓文playlist,充滿田園風、主調為綠色嘅裝潢,配合植物擺設,予人悠閒舒適嘅感覺。餐廳大部分座位都係用籐編織成嘅凳,仲有高枱添,坐窗邊如果天氣好仲有陽光照入嚟 。一點去到無咩人,一點半開始好爆滿,好彩座位尚算寛敞,枱同枱之間有一定距離,唔會好嘈。午市套餐選擇豐富,包湯/沙律同埋飲品,價錢合理,去開附近搵食絕對可一試。澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜 $108唔記得咗揀幾成熟,驚太熟太韌。結果塊扒大過隻碟咁濟,雖然筋比較多,但整體肉質唔錯,肉味濃又juicy,配埋紅酒汁調味恰到好處,呢個價錢絕對收貨有餘,連家父都話抵食,非常推薦!伴碟嘅薯菜竟然烤蔬菜而唔係薯條,啱曬怕熱氣嘅我。蔬菜種類多,全部都係一口size,色彩繽紛,賞心悅目,令成道菜嘅賣相更靚仔。特別點名呀南瓜超甜,好好食,如果啲菜再熱啲就好嚕。烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條 $99麥包偏甜,口感鬆軟,

澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜 $108
澳洲有骨肉眼紅酒汁配薯菜

唔記得咗揀幾成熟,驚太熟太韌。結果塊扒大過隻碟咁濟,

烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條 $99
烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條

麥包偏甜,口感鬆軟,係個面燶咗少少。漢堡扒幾厚,肉味可以再濃啲,口感偏鬆散。大啡菇多汁,仲有半融嘅芝士,配埋爽口嘅蔬菜:洋蔥、蕃茄、沙律菜,正好彌補返漢堡扒較乾身嘅問題,一啖食落去都係juicy嘅。醬汁調配得宜,酸酸甜甜,家父話同個漢堡嘅味道好夾。薯條係海量咁多,香脆熱辣辣,有調味粉作點綴,我都偷咗嚟食,食唔停口。呢個餐份量極大,家父表示好飽飽。
烤大啡菇芝士自家製牛肉麥漢堡配香料薯條

跟餐甘荀湯嘅甘荀味濃郁,杰度適中,水準不俗。凍熱咖啡正常發揮,熱咖啡個杯係木質,同張枱一模一樣色,完美融為一體,有趣。

心思思想去staycation逃離下人類荒謬?機會嚟啦飛雲!係免費ROSEWOOD嘅海景雙人房一晚住宿呀!餐廳搞緊個一週年店慶活動,聽晚就截止啦!只要晚市時段去任何一間分店消費,打個靚卡同影埋張單,上載到社交平台 指定帖子嘅留言位置,就有機會贏得豐富獎品,合共有十個獎咁多,咁輕鬆又easy,萬物錯過!
2021-07-29