之前睇介紹見到銅鑼灣百德新街呢度開左間日式班戟專門店,主打無麸質班戟,班戟用米粉取代一般嘅麵粉,所以做到無麩質效果。特別係佢嘅紗織班戟,係用特別機器,將栗子、紫薯或者甜薯蓉壓成一條條約1mm幼,再唧喺班戟上面,非常特別。今日七一假期,就同家人一齊黎試試先。餐牌當然有唔同款式嘅班戟,連鹹嘅班戟都有,其實鹹食如全日朝食,季節限定嘅蟹粉系列,夏日輕食組合,和食10品樱之膳,同下午茶都有。野飲有mocktail,富士山特飲,咖啡或茶。今次第一次黎,決定試多啲野食先,每人叫左一份鹹班戟,甜班戟同一杯野飲。賽螃蟹粉班戟 $158 另加一首先講講鹹班戟先。呢個季節限定既賽螃蟹粉班戟上枱用左個日式盒超靚,仲有鏡㖭,可以自拍。賽螃蟹粉班戟一客兩件,一大一細,兩件其實都係大同小異,係軟綿綿既香甜原味班戟加上空氣感十足嘅白色泡沫,上面再加上蟹粉同蟹籽,然後火炙一下,食落完全唔膩,感覺輕盈,又甜又鹹都夾到,可惜蟹味唔濃。右邊嘅班戟有釀蟹蓋,入面就塞滿蟹肉,味道可以,仲有一隻去殼蟹鉗仔。匙羹上面係少少嘅鹹蛋黃蟹粉沙律醬,一啲都唔過鹹,蟹味都係唔太濃。見擺盤都幾特別,就俾三粒星星。夏日輕食組合(沖繩黑糖豬軟骨配原

賽螃蟹粉班戟 $158 另加一

賽螃蟹粉班戟

夏日輕食組合(沖繩黑糖豬軟骨配原味班戟) $128  另加一

夏日輕食組合包主菜配餐湯同沙律。主菜有四款,有牛,雞,雜菌同豬。主食都有四款,有烏冬,原味班戟,意大利粉,米飯。
夏日輕食組合(沖繩黑糖豬軟骨配原味班戟)

我地揀左沖繩黑糖豬軟骨配原味班戟。沖繩黑糖豬軟骨有四舊,雖然叫黑糖,但係唔會過甜,不過得勁少軟骨,大部份都係韌肉,失望。個汁係ok嘅,其他配料有少少洋蔥絲。
夏日輕食組合(沖繩黑糖豬軟骨配原味班戟)

原味班戟份量就幾迷你,食落好香甜軟熟,又甜又鹹好得意。
夏日輕食組合(沖繩黑糖豬軟骨配原味班戟)

夏日輕食組合既餐湯細細兜,係粟米忌廉湯。呢個粟米忌廉湯非常濃厚,放左喺度一陣,面頭就凝結左一塊湯皮,好飲!沙律都係細細兜,係生菜片,青瓜片,豆腐同少見既甜甜哋嘅苟芍粒,再加左日式芝麻醬,都幾清新。個人覺得沖繩黑糖豬軟骨都係配烏冬,意大利粉,或者米飯比較正常,因爲個汁配d。

焙茶雪山 $148 另加一

焙茶雪山

終於到主角甜班戟啦!呢個焙茶雪山係招牌之一。其實係原味班戟上面加左雲呢拿雪糕,再加上焙茶泡沫,然後再用蛋白餅包住,最後就火炙一下,再撒上朱古力餅碎同糖霜。
焙茶雪山

上枱既時候見到賣相唔錯,亦聞到好香既焙茶味!
焙茶雪山

味道方面呢?就食到香甜軟綿綿既原味班戟配香滑焙茶忌廉,再加上冰凍雲呢拿雪糕同朱古力餅碎,口感係唔錯既,不過原味班戟既味道就唔太突出。
焙茶雪山

黎得呢度,當然要求要更高,以下既甜班戟先滿足到我!

自選Mont Blanc班戟(紫薯Mont Blanc,石板街雪糕,抹茶班戟) $158 另加一

呢款自選Mont Blanc班戟真係非常正,有特色得黎又好味嗰下正!Mont Blanc 可選和栗或紫薯,雪糕有抹茶,石板街,雲呢拿,草莓口味,班戟有原味,抹茶同朱古力味。我地就揀左紫薯Mont Blanc,石板街雪糕同抹茶班戟。

首先賣相勁特別,紫薯Mont Blanc成座山咁,顔色又搶眼,上面加半粒士多啤梨點綴。紫薯Mont Blanc勁多,一條條超幼身,又香又好有口感,但係入到口即融合變紫薯蓉,真係又香濃又滑,超正!我最鍾意佢嗰塊綠茶班戟個皮少少脆脆哋,加上雪糕又有少少棉花糖同果仁,再加埋空氣感十足嘅忌廉令成個班戟有齊空氣感忌廉,脆口果仁同班戟皮,軟綿棉花糖同班戟,香滑綿密嘅紫薯同冰凍融緊嘅雪糕嘅多重口感。我個人就好鍾意呢款甜品嘅豐富口感,雖然有少少喧賓奪主咁蓋過左班戟本身,不過絕對值得一試。

梛林Senmon $48 另加一
梛林Senmon

最後叫左兩杯野飲。梛林Senmon係mocktail之一。賣相還可,玻璃杯上面放左支牙簽插住塊青檸,味道梛奶味香,加左微微菠蘿汁,都幾夾,可惜大半杯都係巨冰粒,好快飲完。
梛林Senmon

焙茶富士山 $52 另加一

焙茶富士山

焙茶富士山賣相係唔錯嘅,主要係隻杯嘅形狀似山,雖然白色應該係上面?餐牌寫明可以先嚐一口400次焙茶奶蓋,然後攪拌20個圈再嚐兩種層次,充分攪拌後再試。我哋真係跟住試。第一啖嘅焙茶味加埋焙茶粉係濃嘅,第二啖溝埋奶就滑溜好多,最後溝渾哂奶同個焙茶奶蓋係最好飲嘅,又滑而焙茶味都濃。呢杯只有四粒冰,正常啲。
焙茶富士山

試左六樣野,總括而言我個人覺得呢度既班戟係香甜軟綿既,不過一份得一塊幾迷你既size就有點兒貴,似乎呢度賣點係配空氣感忌廉,呢部分就真係做到。個人認爲最值得試係自選Mont Blanc班戟。

餐廳一眼睇哂,廿六個位左右,梳化座位有四個,可惜已滿座,所以只可以坐木椅。呢度裝修冇想像中咁靚,係以木傢俬同灰色油漆牆為主,一邊牆係和式嘅,嗰邊影相會靚好多。服務方面可以做得更好,例如主動少少加水同收餐盤,或者主動上左鹹班戟先到甜班戟等會更好。
2021-07-01