餐廳: 鮨文
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-10-03 728 瀏覽
對上一次食鮨文喺係元朗。依家係黃埔開左一於捧下埸。餐單有兩個選擇,我地揀左個貴啲嘅。一開始黎個奢華嘅茶碗蒸,上面鋪左滿滿嘅三文魚籽,蛋係十分香同滑。令到蛋嘅香更加有層次嘅就係入面嘅茹同小元貝。☺️跟住就黎個秋天主題嘅另一個前菜北海道厚岸真蠔好大隻,加上酸汁啫喱好鮮好甜好開胃。 日本瀬尿蝦一層肉一層膏,有咬口。紫菜同玉根魚仔,開胃小菜。秋刀魚刺身有辣蘿蔔同薑調一調味網燒一下,即刻帶曬啲魚香味出黎☺️炸帆立貝omakase帆立貝通常刺身或者壽司咁食,今次呢個炸左用紫菜包住食好脆口,內香軟滑。稻草煙薰鏗魚有萬能蔥、京蔥 、薑滿滿咁鋪係面,夾住煙薰味食,幾惹味。金山寺麵豉,好特別,入面有糯米同矮瓜,所以食落特別香同有口感,用佢黎整個青瓜小食,我真係好鐘意,食唔停口。九州黑鮑加上肝醬用左清酒煮四個鐘嘅黑鮑,好軟冧,肝醬香濃。八方汁榮螺好香,煮得又軟又滑,而且個擺盤好靚,一睇就知係秋天主題。赤座蝦又係我另一至愛,好簡單,就係夠大隻同鮮甜。食完就係好簡單嘅滿足。八生魚湯呢個魚湯應該係熬左好耐,係十分十分之香濃,好creamy,好暖胃。愛湯之人如我係飲第一啖已即刻愛上。右口魚左口魚食得多,今次食呢個右口魚

跟住就黎個秋天主題嘅另一個前菜
紫菜同玉根魚仔,開胃小菜。

秋刀魚刺身
有辣蘿蔔同薑調一調味
網燒一下,即刻帶曬啲魚香味出黎☺️

炸帆立貝

稻草煙薰鏗魚
有萬能蔥、京蔥 、薑滿滿咁鋪係面,夾住煙薰味食,幾惹味。

九州黑鮑加上肝醬
用左清酒煮四個鐘嘅黑鮑,好軟冧,肝醬香濃。

八方汁榮螺
好香,煮得又軟又滑,而且個擺盤好靚,一睇就知係秋天主題。

赤座蝦

八生魚湯

右口魚
左口魚食得多,今次食呢個右口魚邊邊位置,包在手卷入,油脂超多超香!好好味。

仲有海膽呑拿魚三文治、一鯛、喜之次、北寄貝、野生拖羅、穴子海鰻、海膽。

呢個提子係新品種,由黑提同巨峰混合而成,感覺特別,加埋靜岡蜜瓜,好香甜。呢個清新水果組合係呢餐完美嘅句號☺️☺️。

$2000
  • 三文魚籽茶碗蒸