2022-12-02
呢排PHI做緊Moomin主題,有多款Moomin主題食物,加上又臨近聖誕,嚟食嘢都幾有氣氛。-食咗:▪️姆明冰雪探險記配聖誕樹餅乾 $52:湖水藍色嘅姆明飲品其實係椰子咖啡🥥☕️,杯邊有白朱古力,飲嘅時候要攪拌一下先唔會半杯太甜,半杯重咖啡味,當然姆明圖案都會消失。附有綠色聖誕樹曲奇🎄,同Pancake嘅史力奇餅乾一樣,都係綠茶味。塊餅乾都幾實淨,tea time喺到嗌杯咖啡,坐喺到做嘢就啱晒。▪️🥞史力奇探索開心梳乎厘 $125:見到「開心」兩隻字就估係有開心果元素。雖然食嗰陣唔太覺,但又真係開心果忌廉。一份有三大嚿Pancake、開心果忌廉同一球雲呢拿雪糕,附焦糖碧根果仁、史力奇曲奇(綠茶味)同樹精曲奇(牛油味)。相信係Pancake熱辣辣整起,即加雪糕唧忌廉,再插曲奇,所以兩塊曲奇上枱後都越嚟越斜,一拎開糖漿仲冧埋添🫣影相要快手。Pancake重牛奶同雞蛋味,食完都幾飽肚,唔會覺得空虛只得空氣感。(不過呢個姆明個印就重覆咗印,自帶陰影效果🫣)-都幾啱嚟緊趁聖誕食得festive啲,而又係姆明fans去食,餐廳內外同餐牌都有好多姆明一族可以打卡。
食咗:
▪️姆明冰雪探險記配聖誕樹餅乾 $52: