今日係SOGO後面發現呢間一人蒸汽石鍋,個概念好新穎,真係第一次見,就算自己一個人,都決定上黎食。午市都可以食得咁豐富,實在難得!呢度有好抵食既午市套餐,又有主打既海鮮套餐。一場黎到,當然揀個特別啲既,八府巡按套餐($328),午市免加一,呢度用手機落單好方便。枱面有個平時一人鍋size既蒸汽石鍋。八府巡按呢個名咁駕勢,包既食物當然唔惹少。我去倒完醬汁番黎就見到成枱都係海鮮!海鮮分別有帶子、蟹、龍蝦、蝦同大量貝殼類!豬肉、牛肉、雞肉三選二!仲有蔬菜同點心!個底可以揀粥底或者麵,我就揀左拉麵,湯底揀左原味魚湯,麵係最後加湯後先落既。蒸煮時間自己控制,夠鐘會響。不過呢個幾時器好敏感架所以我好多次手爭掂到都影響到個計時。呢度枱面有建議蒸既時間,我就蒸左蟹、龍蝦呢啲需要時間剝殼既野。蒸好就擺其他需要時間既食物。新鮮蒸好既海鮮真係非同凡響,超級新鮮,龍蝦口感無比鮮彈,又夠厚肉!隻蟹既size亦好大,好有肉,令我唔捨得就咁放棄啲腳,最後龍蝦同蟹差唔多剝左半個鐘殼!呢度既魚片都大大塊架。仲有超大隻鮑魚。最後叫侍應加魚湯落充滿海鮮精華既湯底度,然後放拉麵煮多三分鐘左右就食得喇!呢餐勁飽,午餐黎講至少預
八府巡按

豬肉、牛肉、雞肉三選二!
仲有蔬菜同點心!

呢度既魚片都大大塊架。

仲有超大隻鮑魚。

呢餐勁飽,午餐黎講至少預留1.5個鐘先黎親自蒸,親自剝殼,慢慢享受海鮮大餐。
2019-12-09
八府巡按