2021-08-18 25 瀏覽
住係美孚新村的朋友話佢經常幫襯的『正點心』最近多咗啲cutie點心,例如豬仔,天鵝等等……呢日佢約我來到,我哋叫咗『盆滿缽滿』,内有『胭脂蝦餃』,『鮑魚燒賣』,『紅菜頭餃』,『玫瑰包』,蝦餃表皮的淡紅色同平時食嘅唔同,但内裡材料不變,蝦是新鮮弹牙的,玫瑰包亦整到很有功夫,啲紋路十足,内有紅豆沙,好食又好睇,鮑魚燒賣上枱時唔見鮑魚,以為漏咗,後來發現原來係内有乾坤,匿埋係裡邊,真鬼馬。『日鵝夜鵝』其實係黑,白天鵝榴槤酥,榴槤香甜可口,又整到栩栩如生,靚到不得了,好唔捨得食吖。『十三么』係甜品『班蘭椰汁糕』來㗎,椰味濃郁好味道,以我個人評價,逼真程度達99%,我唔打牌嘅,所以沒對佢『口下留情』。『黑白米網野菌腸粉』好似黑白配,好啱食素人仕。『陳村粉蒸排骨』和『XO醬皇蒸鳳爪』正常亦唔錯。