2020-06-09 2175 瀏覽
早一個星期前,因事同老婆出到尖沙咀,所以,午餐就專登同佢去食壽司;呢個周六,無咩特別事,唔會點出街,但晏晝都專登落咗去食點心當午餐,因為又喺好耐無食過喇,老婆嘅點心癮起,故此,就去咗區內嘅「正點心」。雖然,知道呢間嘢都開咗一段日子,但今趟喺第一次光顧。睇門面,睇落好似喺兩間鋪「蒸選」、「正點心」,其實喺一鋪「兩味」,同一個門口入,左右兩邊嘅裝修格局喺明顯唔同,左邊「蒸選」喺淺色木系簡約風,右邊「正點心」就喺深綠色系中國風。晌「正點心」嗰邊,再入啲屈個彎,有少少別有洞天嘅感覺,因為裡面仲有個龍鳳小禮堂。睇天花嘅路軌,應該可以間成一個小廂房。離開餐廳後,晌鋪面嘅玻璃窗,都發現佢哋喺有供應啲12人餐,但賣到3、4千,都唔喺平。雖然話好似兩間鋪賣唔同嘅嘢,但基本上,你坐邊度,都可以嗌到兩邊餐廳嘅所有嘢。主餐牌就無影到,不過,晌門口就貼咗張各類菜式嘅菜譜,相信店家賣嘅嘢都喺咁多。而午市方面,仲有午市小炒、午市孖寶、午市客飯,不過,星期六、日、公眾假期不適用。之但喺,我哋一心一意嚟食點心,所以,無供應對我哋嚟講都無所謂。至於講到點心,一張A4嘅點心紙,就睇晒有啲咩選擇,選擇唔算多。其實佢哋嘅定價都
。睇天花嘅路軌,應該可以間成一個小廂房。
至於講到點心,一張A4嘅點心紙,就睇晒有啲咩選擇,選擇唔算多。其實佢哋嘅定價都唔平,比起同區幾家中低檔酒樓,粗略評估可以講貴兩、三乘,因為嗰啲酒樓推出好多特惠點心、乜乜孖寶之類,所以,你見正值午飯時間,都唔多客。順帶一提,茶錢每位$5,但就全日都免加一。
除咗張點心紙,就仲有一張「蒸選粉麵」,但定價都幾高吓,賣$98-$128,都用上啲貴價食材,明顯喺想走高檔嘅路線,雖然美孚都算喺中產區域,不過,就唔知有多少晌午市舍得食到咁貴。
鳳凰鮮蝦腸粉 $29

早前試過啲潮式腸粉,腸粉都喺粵式啱我口味啲。眼前碟鮮蝦腸好對辦,腸粉皮拉得薄透,仲專登切成一件件,每件都包住隻大鮮蝦。的確,外皮好滑,啲蝦就極之爽口彈牙,食得出喺真材實料嚟。
招牌潮州粉果 $27

晶瑩嘅外皮又薄又透,賣相就蠃晒,真喺頗吸引,加上餡料塞得滿滿,唔喺得個樣。入口外皮軟綿唔黏牙,裡面有沙葛粒、西芹粒、花生粒、蝦仁粒……等等,都令到口感豐富,整體食味感覺好。
招牌蜜汁叉燒包 $28

叉燒包喺點心嘅經典之一,食蒸包亦喺考驗到師傅嘅手勢。包身鬆軟唔黏牙,啲叉燒餡塞滿包身,而個蜜汁底做得香濃,叉燒鬆化惹味,不過,剛巧咬到其中一個有嚿大肥膏,之後食另一個就無喇,老婆就嫌汁底過多。
香濃薑汁千層糕 $22

最後,試試佢哋啲糕點,順便以甜點作結。一層又一層做得細緻,唔難做,但都喺功夫嘢,入口糕身煙韌而有彈力,又唔黐牙,薑味亦比預期濃,做得有水準喎。
香濃薑汁千層糕
品嚐過4款點心,個人嚟講就覺得做得有水準,不過,要跟附近啲酒樓競爭,唔喺件易事,一來點心選擇相對少,二來價格相對高。其實,店員嘅服務唔太差,但餐廳明顯喺對防疫漠不關心,唔會為客人量體溫,整個環境更無任何間隔措施
,故此,服務及衛生兩方面就肯定俾低分,而整體評分亦被拉低晒。
2020-06-29 131 瀏覽
經朋友介紹就試吓美孚呢間,位置比較偏僻難搵,佢個雞煲翅我哋六個人食每人都有一梳,而且湯頭香濃,抵食,佢隻霸王雞真係好食,皮薄又好有雞味,其餘幾個送貨全部都係揀特價紙上邊的,仲有叫咗一個原隻肉蟹荷葉蒸飯,呢個飯真係超香,蟹又多蟹膏,雖然係特價佢完全冇縮水,而且仲有一碗白飯送,六個食人每人都係$150
2020-06-28
2020-05-09 375 瀏覽
母親節,諗住坐得好啲,食好啲,揀了這一間,是第一次嘗試,點知失望到一個點:首先每一碟餸都唔夠熱算啦,聽佢講叫文昌雞,點知直頭係凍嘅!買單嘅時候仲唔收信用卡最後想攞張手寫單,都話連手寫單都冇!好難再有下次
首先每一碟餸都唔夠熱
算啦,聽佢講叫文昌雞,點知直頭係凍嘅!
買單嘅時候仲唔收信用卡
最後想攞張手寫單,都話連手寫單都冇!

好難再有下次

2020-02-16 607 瀏覽
次次都酒樓食點心有啲悶,今次就特登去美孚呢間點心店。一黎到就有卡位坐,鋪頭裝飾都有一番心思,地方都唔算太逼。點心方面,本身想食黑松露野菌香梨酥,但可惜今日無。首先係黎左個鹹魚肉餅飯,一黎到即刻聞到好香既鹹魚味、份量都算大舊,肉餅份量就算夠撈飯食。跟著黎碟青椒,如果再加啲魚肉釀落去就無咁dry,就咁齋食青椒我就一般。之後黎個腸粉同蝦角,腸粉就唔係太覺有牛肝菌味喇,至於蝦角就炸得幾好味,炸漿薄薄地加上大隻既蝦,配合得唔錯。至於兩點甜點,流心奶黃包入邊好多奶黃流出黎,食既時候要小心啲,趁熱食仲正!煎堆入邊就有流心黑芝麻,一定要趁熱食!最後罐湯餃就熱辣辣上,啲湯好似食到有啲藥材味,味道非常夠,湯底的確係呢個點心既精粹。
次次都酒樓食點心有啲悶,今次就特登去美孚呢間點心店。

一黎到就有卡位坐,鋪頭裝飾都有一番心思,地方都唔算太逼。

點心方面,本身想食黑松露野菌香梨酥,但可惜今日無。

鬼馬虎皮椒
沙律炒鮮蝦角  及  牛肚菌牛肉腸粉
濃湯罐湯餃
流沙黑芝麻煎堆
2020-01-19 536 瀏覽
屋企人最鍾意嚟呢度飲茶,貪佢夠平,點心又做得出色,平日好多街坊客捧場~今次試咗幾款最近新出嘅點心~不過1月1號開始,茶芥貴左一蚊,$5一位黑松露野菌香梨酥($28),外型似梨,其實係鹹水角,裏面包着黑松露野菌,誠意十足!馬友鹹魚肉餅飯($28),一如既往好食,不過肉餅厚度好似比以前薄左少少,份量無以前咁足,有點失望~薑汁千層糕($22),薑汁味濃,口感煙韌但係唔會痴牙,好味!沙律炸蝦角($26),超級抵食,每隻都好足料,蝦肉爽口彈牙!最後唔記得咗影清香綠茶餅($24),味道同名字一樣清香,裏面係芋頭餡,少甜,外層好多芝麻特別香!👅好食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💰抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🖼環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🙇🏻‍♀️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(最高為五粒星)

薑汁千層糕

沙律炸蝦角

👅好食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💰抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🖼環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🙇🏻‍♀️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
(最高為五粒星)
2020-01-12
薑汁千層糕
沙律炸蝦角
  • 綠菜煎餅
2019-12-24 505 瀏覽
午餐 7人 見周圍都等位就試下呢間! 首先野食價錢絕對係便宜,每個都係20蚊左右。我地係當放題咁叫,7個人,好飽! 我最欣賞係距有好少酒樓而家都仲有的香煎黃金糕!雖然冇話真係煎得好好食。但能夠食到失傳小吃已經好好! 其次,呢間的風爪,好大隻,好入味! 炒面啊,炒飯都好抵食,特別我地有男同事一齊食,真係要叫呢d! ☺️而春卷,天鵝🦢酥,都好足料! 而且呢間地方夠大,唔會話要等好耐位!我地見員工餐都好正,一個炒野,一個菜,一個個點心。證明老闆對員工都唔錯,良心小店!
午餐 7人 見周圍都等位
就試下呢間!

而且呢間地方夠大,唔會話要等好耐位!
美孚係老人區,好多長者得閒無事會去飲茶,包括我! 平時我地多數去京都薈。富苑,但媽媽吾行得遠,甘啱我地樓下開左呢間正點心,位置吾算理想,吾係美孚街坊好難知囉!今日等埋媽媽覆完診,我地2:45去試下下午茶,星期一至五點心紙有8折,茶4蚊位仲要無加一,我覺得好抵!!下午茶twins (45蚊)銀魚滑雞飯,個雞幾滑,有銀魚所以飯都有d咸香個飯伴一點心,我地選左自製翡翠豆腐,係蛋加豆腐煎成的玉子豆腐,上面有d菠菜??我飲茶只喜歡食蝦餃燒賣蟹子燒賣皇(28蚊)正點心蝦餃皇(31蚊), 表面掃金箔,立即變上菜蝦餃皮不厚good!海皇米網腸粉(27蚊), 外面腸粉裡面係米網,外軟內脆囉yummy用米網比起春卷皮好食得多!蟹子長春卷(25蚊)黑金剛流心奶黃包(23蚊), 賣相幾靚嘩! 家姐一摵立即爆漿裡面係咸蛋黃奶黃!好好味!下午茶時段所有點心有8折,沒加一埋單164蚊,3個人好飽! 下次再試其他點心先!
美孚係老人區
,好多長者得閒無事會去飲茶,包括我
正點心,位置吾算理想,吾係美孚街坊好難知囉!

今日等埋媽媽覆完診,我地2:45去試下

,上面有d菠菜??

我飲茶只喜歡食蝦餃燒賣
蟹子燒賣皇(28蚊)

正點心蝦餃皇(31蚊), 表面掃金箔,立即變上菜
蝦餃皮不厚good!

海皇米網腸粉(27蚊), 外面腸粉裡面係米網,外軟內脆囉

yummy
用米網比起春卷皮好食得多!

蟹子長春卷(25蚊)

黑金剛流心奶黃包(23蚊), 賣相幾靚

嘩! 家姐一摵立即爆漿
裡面係咸蛋黃奶黃!

好好味!

下午茶時段所有點心有8折,沒加一埋單164蚊,3個人好飽
! 下次再試其他點心先
!

2019-12-19
  • 黑金剛流心奶黃包
2019-11-28 334 瀏覽
作為美孚街坊還是第一次幫襯,點心嘅水準比我預期的好,有幾個點心如流沙包、咸水角、炸竽角等等都有驚喜。特別係流沙包,真係好好味😋。不過服務水準及對食物嘅知識有待改善。朋友不吃海鮮的,所以會問清楚餃子內有冇海鮮。問一位waiter的回覆是豬肉,但最後我食到的係蝦😓。希望我的朋友唔係因為食物敏感而唔食海鮮吧😓😓😓。食物敏感可以係幾嚴重嘅事,所以樓面理應要清楚了解佢哋出品嘅食物。唔好意思,通常食完先記得無影相😓

特別係流沙包,真係好好味😋。

不過服務水準及對食物嘅知識有待改善。

唔好意思,通常食完先記得無影相😓
  • 流沙包
2019-11-11 318 瀏覽
今日同屋企人落樓下試呢間係美孚開業不久既點心專門店~~中午12時來到,唔需要等位就入等~點心選擇種類唔算少,而整體價錢唔貴,難怪咁受街坊歡迎~蝦餃賣相靚,而且味道不錯,但圖中可見其中一隻蝦餃爆開左,有待改善荔芋蒸排骨就做得好好,荔芋先炸過,再蒸好稔~而排骨肉質嫩滑,誠意推介!上湯鮮竹卷較為失色,完全夾唔到,一夾就散哂~睇黎呢到做法係唔將腐竹皮油炸,所以令塊腐皮比湯浸到變得容易爛,呢點我唔太明~呢碟油菜中規中矩,都唔錯~菜遠牛河唔太得,牛肉醃得唔夠入味,仲係腥腥地,而且鑊氣唔夠,好快凍哂~雖然價錢唔算貴,但整體食物質素名過其實~另外,服務就真心麻麻,樓面明顯人手唔夠,例如坐底左叫左3次先提供點心紙,問侍應拎一隻匙羹又係問左3次如果唔係有優惠券,睇怕未必會再過黎食啦~

點心選擇種類唔算少,而整體價錢唔貴,難怪咁受街坊歡迎~

蝦餃

荔芋蒸排骨

上湯鮮竹卷

油菜

呢碟油菜中規中矩,都唔錯~
菜遠牛河

如果唔係有優惠券,睇怕未必會再過黎食啦~
2019-11-11
蝦餃
荔芋蒸排骨
2019-09-22 594 瀏覽
美孚嘅酒樓不少,但點心做得好嘅真係無,所以一家人已經好耐無喺美孚飲茶,最近見呢間新開主打點心就即管試吓。環境算闊落坐得舒服,服務亦算不錯,午市點心選擇不多,無論蒸點、煎炸及甜品嘅款式同酒樓比較真係差好遠,反而腸粉嘅選擇就相對多,希望將來食物款式可以增加。整體食物質素尚算不錯,不過豉油王炒麵就偏鹹但又無豉油嘅香味;叉燒包煎過,餡料乾身無汁,但個人都係偏好傳統叉燒包;其他蝦餃,燒賣,腸粉等味道唔錯。點心價錢算合理,茶錢$4/位,無加一,可以再幫襯。

2019-09-22
2019-09-18 372 瀏覽
在美孚工,每天到了午餐的時候最煩惱的就是商討吃什麼,之前發現這個位置進行裝修工程的時候,便第一時間跟同事討論,一定要裝修好後第一時間去試一試!終於這天來臨了!店內環境很舒服,坐位非常舒適。不過每隻碗都有好多塵一行三人,各自點了一個蒸飯,另外再各自點了一個點心。點心包括荔枝皮牛肉球、龍蝦湯鮮竹卷、鳳凰煎珍珠雞,而我點了的蒸飯是最普遍的鳳爪排骨飯。先說一說蒸飯,配料很足夠,但略嫌排骨的味道比較濃味。而龍蝦湯鮮竹卷的龍蝦湯,味道感覺很像羅宋湯,龍蝦味完全感覺不到,但鮮竹卷很美味。鳳凰戰珍珠雞其實是珍珠雞外有一塊煎蛋皮,味道也很好。整體味道雖然好,不過不知是否蒸飯的豉油味精過多,吃完這一餐十分口渴。

終於這天來臨了!
店內環境很舒服,坐位非常舒適。
不過每隻碗都有好多塵

先說一說蒸飯,配料很足夠,但略嫌排骨的味道比較濃味。
鳳凰戰珍珠雞其實是珍珠雞外有一塊煎蛋皮,味道也很好。

2019-09-13
2019-09-05 376 瀏覽
美孚開新食肆,邨友好快知道并分享。今晚和hubby去完醫院探訪番到美孚已經晚上8點幾,為食嘅我於是建議去試新嘢食點心,畢竟平時在美孚只可早上或中午去酒樓才可食點心。去到門口,發現「正點心」和「蒸選」係同一老闆,進入餐廳,侍應會問你食什麼,食點心坐右邊,食蒸餸飯餐則坐左邊。這裹只提供一款茶,茶水每位$4算平;點心款式比酒樓少,但基本種類都有,且有特別點心。我哋兩個人叫咗五個點心一個蒸飯,整體味道唔錯,自己最欣賞巴東牛肉包和馬友鹹魚肉餅蒸飯。個人比較有意見就是腸粉和蘿蔔糕,其實兩樣味道都不錯,只係覺得腸粉內黑虎掌菌和蘿蔔糕上小棠菜魚膠均沒有發揮增強該點心味道的作用。可以考慮選用其他食材,或完全減去以把定價調低。整體滿意,相信我會再幫襯,尤其是晚上。

筍尖鮮蝦餃皇
巴東牛肉包
馬友鹹魚肉餅蒸飯
  • 馬友咸魚肉餅蒸飯
2019-09-04 265 瀏覽
最近經濟下行,酒樓結業消息不斷,作為香港小市民支持下新開食店啦!朋友推介鄰近這間剛新開"正點心",美孚以前是朋友打躉好地方,現在就有點😕……完。新裝修有點奇怪,一店分兩面,左中式套餐右蒸點心,喜歡飲茶朋友可多點選擇,食物方面味道也算不錯,黑虎掌菌牛肉腸很嫩滑,松露咸水角外皮雖然比較厚,卻很鬆化少肉有松露香味,咸魚肉餅飯有口感,咸魚清唔太咸肉餅滑溜,其餘蒸鳳瓜和虎皮尖椒味道中規中矩,朋友本想來試晚飯,原來暫時衹有預訂套餐🤣結果第二天又在這兒飲茶。OMG

[I
2019-09-03
2019-09-04 208 瀏覽
新食店開張,今天抱著嘗試的心態,去食lunch,比預期中好。雖然點心的款式不算多,但是比一般酒樓好吃,比較少油,感覺上健康一點。而價錢方面亦相較便宜,而且不收取服務費,抵食。特別推介蝦餃及蘿蔔糕,個人認為味道不錯。賣相有驚喜,上碟形式跟傳統酒樓點心不一樣,簡單點說,就是西式化的點心。雖然店鋪比較細,但環境尚算舒服,店員的服務態度不錯,上菜頗快,新開張的關係,中午12點也不用等位。會再光顧,再試其他菜式。
新食店開張,今天抱著嘗試的心態,去食lunch,
比預期中好。

而價錢方面亦相較便宜,而且不收取服務費,抵食。

特別推介蝦餃及蘿蔔糕,個人認為味道不錯。

2019-08-30 262 瀏覽
這店好特別,從外面看有左右兩個招牌,右邊的是正點心,左邊的是蒸選,但只有一個入口,而且用的是同一張餐單。入內後,發現左右兩邊的裝潢也不同,左邊是淺色的簡約風,右邊則是深色的傳統風,右邊的最入面好像還有一個小禮堂,不過這天是食店首天營業,小禮堂還未開始使用。這天店員向我們推介蒸選套餐,可以選一款肉類,一款蔬菜和一款前菜,另外還可以選一杯飲品。我們選了:鮮蟲草花蒸雞:味道有點淡。薯仔牛柳粒:很惹味,牛柳粒和薯仔粒也好吃,不過頗油膩。菜心苗和芥蘭苗:是灼菜,菜味清甜不過份量很少。蜜餞甘薯:有紫薯也有黃薯,非常好吃。金沙南瓜:外面是脆漿,裏面是南瓜,味道一般,吃過後才發現碗底全是油,超油膩。降脂桂花國寶茶:味道怪怪的,結果沒飲完。店子的環境和服務也不錯,吃過這蒸選套餐後,發覺味道一般,看到鄰桌在吃點心,看來比較吸引,有機會可以一試。
鮮蟲草花蒸雞:味道有點淡。
薯仔牛柳粒:很惹味,牛柳粒和薯仔粒也好吃,不過頗油膩。
菜心苗和芥蘭苗:是灼菜,菜味清甜不過份量很少。
蜜餞甘薯:有紫薯也有黃薯,非常好吃。
降脂桂花國寶茶:味道怪怪的,結果沒飲完。