2016-09-23 2938 瀏覽
今日同同事lunch 大家突然又想食西飲咖啡,但又唔想去茶記。一黎到灣仔就諗起大家之前在天橋上見到呢個餐廳Lunch 時間cashier 位好多人排隊,但好彩好快就搵到位。諗住禁多人排隊等小人d 再出去,點知等極都係禁多人叫左2個set lunch share食,各自都加了玫瑰咖啡(+$36)及餐湯(+$10)。其實跟同事大家都係個玫瑰愛好者玫瑰咖啡:一向都好鐘意飲佢的coffee,由其是玫瑰咖啡,色香咪俱全,陣陣的玫瑰味令人心矌神怡,之前一試已愛上。唔洗加糖都夠甜了。餐湯:咩係好記得係叫咩名的蝦湯,味道好似龍蝦湯,湯內還配上細細的小蝦粒。我跟同事都讚好飲。茄汁虎蝦扁意粉:先講外觀賣相不錯,而茄汁加上蕃茄碎及香草味道香甜不會太酸,令人覺得好開胃。意粉不會太硬,口感軟滑。份量方面覺得有點小。香草三文魚意大利飯:這塊三文魚好有質感,入口軟熟好好食。意大利飯軟硬度適中。整體味道清得黎好食。唔知係咪冷氣很冷,d野食落好似唔係好夠熱。忍唔住要食埋有關玫瑰味的玫瑰草莓香軟班戟,pancakes 跟圖片相乎。賣相都屬於吸晴類❤️,因為我同樣地都是士多啤梨的粉絲。先講醬汁,我覺得士多啤利果醬味濃蓋過了玫

玫瑰士多啤梨班戟
香草三文魚意大利飯
好好食。意大利飯軟硬度適中。整體味道清得黎好食。

唔知係咪冷氣很冷,d野食落好似唔係好夠熱。
茄汁大蝦扁意粉
忍唔住要食埋有關玫瑰味的玫瑰草莓香軟班戟,pancakes 跟圖片相乎。賣相都屬於吸晴類❤️,因為我同樣地都是士多啤梨的粉絲。先講醬汁,我覺得士多啤利果醬味濃蓋過了玫瑰的味道,但是不會太甜
。班戟有3塊,口感方面我就覺得太厚實,跟名字不太貼切,不夠軟熟。整體而言,士多啤利醬係好味的
餐湯餐湯
裝潢及環境令人覺得好舒服好放鬆,坐的位置又不會太濟迫,是個傾計的好地方。另外店內員工都好有善好helpful, 因為顧客服務都是好重要的一環。
玫瑰咖啡
2016-09-08