2019-04-30 1684 瀏覽
同友人想食Fuison 菜,就見到網上推薦這一間CE LA VI Restaurant。見到環境都幾好,分咗2層,有一層有露天酒吧,所以就訂枱黎食晚飯。環境係幾靚,而職員都nice。但估唔到食物質素有點差。我估這個是泰國fusion?個醬汁十分草青味,再襯上帶子好腥,而生蠔食得出唔係太新鮮,都係好腥。再加上生蕃茄粒更加令到成個組合 = 等於 腥😅之後就到這個三文魚配咸蛋椰子汁,第一啖食,個醬汁咁甜嘅?有小小怪,完全食唔出有咸蛋味。唔緊要,試下三文魚,似係蒸出黎,無香味可言😅。但好彩面頭放了柚子皮去腥味,三文魚不過不失吧。最後到燒豬腩肉,由於比前面2道菜嚇怕,都唔敢對佢有好大期望。但好吃的,原來壓軸出場,總叫做幫我洗一洗味蕾😭太感動😹。豬腩肉焗得剛剛好,皮夠厚脆,而豬肉夠腍夠肉汁,真正的半肥瘦豬腩肉。醬汁係韓式的豆瓣醬,同豬腩肉襯得非常好。

環境係幾靚,而職員都nice。但估唔到食物質素有點差。

Hokkaido Scallop & Oyster

Slow Poached Salmon with Salted Egg Coconut Cream

Slow  Roasted  Crispy  Pork  Belly