2021-06-15 81 瀏覽
星期日,在誤打誤撞的情況下來到將軍澳廣場的桂花小幸,由於是下午茶時間,店內食客不多,因此直接跟店員說兩位,收銀處職員指示外面取飛及等候安排入座,在等候期間,旁邊有另一台客,他們卻可以自行進店內找位置坐 其實店內有很多吉枱,其他店員(2-3人) 亦都只是在出菜位圍埋吹水,於是便直接走入去跟店員說其實是否不用取飛可以自己搵位座,店員像如臨大敵般即刻安排位置給我們坐低之後,要自己去收銀處落單及付款,我以為自己去左美食廣場。一間要客人自己出去買飛,再等送餐員送餐,如果我係老闆應該會減少一半樓面人手。講番食物質素,由於朋友已經食左晏,主要都係我食,我叫咗一份鹽酥雞排滷肉飯,另外再加一份餃子,同一杯凍檸茶,同行友人叫左杯十勝紅豆奶茶。上菜速度好快,基本上十分鐘內所有食物已經上枱。滷肉飯個飯係熱辣辣,汁嘅份量都算夠,但滷肉就偏少。去個台灣嘅朋友都知道,台北同台南做法唔一樣,台北將滷過的碎豬肉淳係白飯上面,而南部則叫做「肉燥飯」,南部的滷肉飯,會用三層肉放在飯面。所以呢間同香港大部分食台灣食物的店舖一樣,用北部的做法。另外,個鹽酥雞扒應該改名叫炸雞排,厚粉,冇椒鹽味。同埋一早炸定,唔熱。煎餃應該係即叫

鹽酥雞扒滷肉飯

煎餃應該係即叫即煎,皮係脆,但個餡係冇味,平時食野唔鐘意點汁醬嘅我,都要點一點個豉油調一調味。
煎餃子

凍檸茶唔多講,普通,正常,大家樂質素,跟餐加6蚊。十勝紅豆奶茶,不如叫紅豆奶茶算,奶茶正常,但紅豆好難食,我試左一啖要吐番紅豆出黎,仲差個大家樂下午茶紅豆冰D紅豆,仲話十勝紅豆?
十勝紅豆奶茶

成餐飯112蚊,只能夠話呢個價錢唔應該有咁多要求。

打開Openrice寫食評時,發覺佢有499個Like!只能夠話香港劣食太多,唔太差就係好,但其實只要不斷發掘,我相信仍然有樂多性價比高的餐廳。
2021-06-13