2023-03-16
《FireBird - 銅鑼灣》三月份真係有好多飯局🥰呢個星期頭同個一樣係三月生日既朋友去左銅鑼灣既一間居酒屋食飯,成日行過佢門口,都覺得裝修好cyber 但又滲透住日式既居酒屋感覺😍今次終於有個理由去book 枱,順便幫呢位同我一樣為食既朋友慶祝及試試呢間餐廳😉食物方面,其實餐廳既食物類別都唔少,有得食刺身、串燒、鍋物、炸物等等,種類咁多令人樣樣都會想試少少😬💁🏻♀️重量級火焰原隻雞腿🍗 $138Menu上面寫住佢係FireBird名物,自自然然會想試下係咩料啦😉雞腿上枱時睇落平平無奇咁,不過幾大隻,店員倒左料酒後點著左個雞脾,嚇鬼死我😝好似山林大火咁個雞肶燒著左,不過成件事其實幾打卡able架,同埋燒既時候你會聞到好香BBQ味,雞腿咬落香嫩唔柴皮,個皮焦焦地有煙熏味,不過我覺得佢上面既其他配菜都好唔錯👍🏻吸左酒香後食落幾甘口💁🏻♀️松葉蟹肉火鍋 $278朋友鍾意食蟹腳,我就叫左個蟹鍋大家一齊試試佢,一客有四大隻蟹腳、蜆肉同魷魚🦑,店員話輕輕用雞湯煮佢個蟹腳十秒就已經可以啦,清湯反而可以帶出到蟹腳既鮮甜味,一啜啲肉就出曬黎啦👍🏻其次個蜆其實都幾好食,無沙同埋都幾甜,其他既蔬菜相對比較
💁🏻♀️重量級火焰原隻雞腿🍗 $138
💁🏻♀️松葉蟹肉火鍋 $278
💁🏻♀️炸雞軟骨 $48
💁🏻♀️豆腐牛舌煮 $48
💁🏻♀️Strawberry Yakult Cocktail $78
💁🏻♀️Fuji Mountain $78
餐廳環境同氣氛其實都做得好好,當晚七點左右去到已經坐咗八成人,所以想去呢間餐廳嘅話記住要book枱🤓其實唔介意的話我覺得坐吧枱會更有感覺😉最後埋單兩個人食都係$700左右,如果唔係食咗個蟹肉火鍋,其實呢一餐絕對唔算貴🤭不過朋友鍾意食蟹又想試吓丫嘛,其實都值得嘅