2023-09-24 209 瀏覽
上網搵上水廣場美食時,發現呢間燒肉店都多人介紹,就同住附近嘅阿姨去試吓。🔥 必試燒肉:鹿兒島 A4 和牛肉眼壽喜燒,一大塊薄切嘅 A4和牛肉質鮮嫩,浸埋喺黑松露蛋汁入面一齊食😋~好味! 🦀 必試套餐:極上蟹味噌甲羅燒套餐,個甲羅燒鮮甜無腥味,連鵪鶉蛋🥚放喺紫菜溫泉玉子飯入面食,正!牛舌芯口感爽嫩,薄切 A4 和牛肩肉多汁,鹿兒島 A4 和牛壺漬每粒浸透醬料。雖然一燒肉有原味同鹽味燒汁、韓式辣汁同蒜香醬油等調味料,但部分肉已經輕醃過,唔使加其他醬料都好夠味,同時保留到肉嘅鮮味。 另外,我哋仲叫咗翠肉瓜串,上面加咗木魚香口多汁,車厘茄同粟米串都好新鮮清甜,砂肝串(岩手縣產)即雞腎都好爽口!   🍢 除咗套餐同額外嘅串燒,我哋仲叫咗單點燒肉,有安格斯西冷薄燒(配蒜蓉、炸蒜片同蔥花),厚燒牛舌芯串燒。不過,我哋更鍾意自己燒嘅牛舌芯,因為燒燶少少更惹味!其他仲有日本黑豚肩、牛板翼同雞脾肉。雖然好似叫咗好多,但份量啱晒二人 share,唔會浪費。 最後,我哋食埋跟餐嘅日式蕨餅,有黃豆粉同抹茶口味,真係到最後最後,始終忍唔住叫咗熱嘅松竹梅撰清酒試吓,完美 🍶

甲羅燒
極上蟹味噌甲羅燒套餐

串燒

安格斯西冷薄燒
日本黑豚肩
牛板翼
雞髀肉
題外話/補充資料: 整體嚟講,呢度無論 1 個人、2-4 個人定一班人嚟都適合!價錢合理,食材質素唔錯。環境方面,上水店闊落乾淨,通風系統完善,燒烤嘅油煙會從爐底抽走,食完都唔覺身上有燒烤味。 下次去一定會再 encore 牛肉眼壽喜薄燒同極上甲羅燒套餐,一定會叫多份牛脷自己燒,仲有試埋牛肉裙邊…講起都已經想去多次🍻
2023-09-16
甲羅燒