2019-07-09 6157 瀏覽
估唔到尖沙咀鬧市之中,會有一間擁有無敵大海景嘅餐廳,講緊嘅係麗景酒店38樓AVA,白天景色非常靚,但黑夜玻璃反光下就不造美,所以在Openrice只見藍天白雲嘅靚景相,而無黑夜五光十色嘅霓虹燈⋯⋯所以當晚嚟食晚餐嘅我們確實有點失望!既然無靚景,唯有寄望在食物,Menu每個course選擇算多,所以索性吃食家推介。前菜點咗"蟹肉雙重奏"同"即開生蠔"半打,前者由生果、牛油果同蟹肉組合而成,然後由一個水晶冰球冰鎮住,牛油果味唔算濃郁,主要食其口感,水果浸出淡淡甜香,清新可口,而最驚喜部分係蟹肉味濃且鮮,蟹蓉同蟹肉有雙重口感同味道,食到流晒口水呀,賣相靚兼好味道,值得推介!而生蠔似係愛爾蘭品種,唔鹹易入口蠔味適中,蠔新鮮即開無殼碎,鮮味十足,所以我覺得唔需要點任何醬汁,食其鮮味,而價錢方面非常親民,必叫!而主菜就叫咗"墨魚汁意大利燴飯"同"香烤M5澳洲和牛柳",燴飯粒粒都沾滿香濃墨汁,可惜飯比較生硬,並非意大利飯般口感,而且飯入面有d超酸嘅粒粒,同墨汁超唔夾,就算加拿大海膽幾鮮幾creamy幾吸引,都被飯拖累咗......至於和牛柳,點了Medium Rare,肉嫩牛味濃,但size同份量少

而主菜就叫咗"墨魚汁意大利燴飯"同"香烤M5澳洲和牛柳",燴飯粒粒都沾滿香濃墨汁,可惜飯比較生硬,並非意大利飯般口感,而且飯入面有d超酸嘅粒粒,同墨汁超唔夾,就算加拿大海膽幾鮮幾creamy幾吸引,都被飯拖累咗......至於和牛柳,點了Medium Rare,肉嫩牛味濃,但size同份量少咗dd,而且烤得唔算好香,反而什菜比肉吸引!

至於飲品點了無酒精"Wild Melon"同"Mango Tango",前者味道比較奇怪,唔太飲得出有邊d水果,反而後者芒果味突出,味道帶點酸,非常開胃。

最後到咗非常期待嘅甜品環節,玫瑰花雪糕,因為我係生日主角,所以唔知會有咁嘅驚喜,有師傅響面前即製玫瑰花雪糕,好似表演魔術咁令全場人目定口呆,個完成品仲好好味添!不過要提醒大家一下,要製造呢個驚喜,就一定要同餐廳溝通好,千祈唔好比人捷足先登呀!
2019-06-14