餐廳: Amazing
資訊:

2018-04-11 866 瀏覽
泰式豆醬香蒜炒通菜 HKD98食親泰國餐廳,我都一定會叫返碟炒通菜,貪佢爽脆又惹味~不過呢道通菜就有啲唔同,因為佢主要係用泰式豆醬,而唔係馬拉盞(蝦醬)。雖然豆醬炒食落一樣咁惹味,但味道就好明顯無咁香濃,同埋無咗蝦醬嗰陣獨特嘅鮮味,硬係覺得好似少咗啲野咁,所以我都係比較鍾意馬拉盞炒多啲~大頭蝦冬陰功 HKD138呢煲足料冬陰功好豐富,一望落就已經見到滿滿嘅湯料:大頭蝦、蕃茄、香菇、各式香料⋯飲落酸酸辣辣,又帶少少甜味,將我沉睡咗一日嘅味蕾完全喚醒,就算平時怕辣嘅我都對佢欲拒還迎,因為真係好開胃好惹味~大頭蝦睇落大大隻好多肉咁,心諗應該幾正,但點知肉質咬落又梅又老又爛,一就係本身唔新鮮,二就係煲得太耐,總之都係飲湯算數~芭堤雅香草燒全雞 HKD178呢隻燒全雞用嘅係春雞仔,一般都比較細隻,所以唔會話好多肉,就算兩個人都可以輕鬆食哂,唔會飽。味道嚟講,都幾入味,特別係我最愛嘅雞皮,燒到又香又脆,就算唔點泰式辣醬食都已經好惹味~不過佢嘅肉質就普通咗啲,得雞脾位叫做嫩滑,雞胸位嘅肉都偏乾同嚡⋯無預期中咁好食。
泰式豆醬香蒜炒通菜 HKD98
食親泰國餐廳,
我都一定會叫返碟炒通菜,
貪佢爽脆又惹味~
不過呢道通菜就有啲唔同,
因為佢主要係用泰式豆醬,
而唔係馬拉盞(蝦醬)。
雖然豆醬炒食落一樣咁惹味,
但味道就好明顯無咁香濃,
同埋無咗蝦醬嗰陣獨特嘅鮮味,
硬係覺得好似少咗啲野咁,
所以我都係比較鍾意馬拉盞炒多啲~
泰式豆醬香蒜炒通菜

大頭蝦冬陰功 HKD138
呢煲足料冬陰功好豐富,
一望落就已經見到滿滿嘅湯料:
大頭蝦、蕃茄、香菇、各式香料⋯
飲落酸酸辣辣,又帶少少甜味,
將我沉睡咗一日嘅味蕾完全喚醒,
就算平時怕辣嘅我都對佢欲拒還迎,
因為真係好開胃好惹味~
大頭蝦睇落大大隻好多肉咁,
心諗應該幾正,
但點知肉質咬落又梅又老又爛,
一就係本身唔新鮮,
二就係煲得太耐,
總之都係飲湯算數~
大頭蝦冬陰功

芭堤雅香草燒全雞 HKD178
呢隻燒全雞用嘅係春雞仔,
一般都比較細隻,所以唔會話好多肉,
就算兩個人都可以輕鬆食哂,唔會飽。
味道嚟講,都幾入味,
特別係我最愛嘅雞皮,燒到又香又脆,
就算唔點泰式辣醬食都已經好惹味~
不過佢嘅肉質就普通咗啲,
得雞脾位叫做嫩滑,
雞胸位嘅肉都偏乾同嚡⋯
無預期中咁好食。
芭堤雅香草燒全雞
2018-02-28