2018-05-16
今晚同朋友收工之後正諗緊食乜之濟,突然醒起呢間拉麵店早前好多人排隊,但見到當時已經9點幾,即管去碰運氣睇下洗唔洗排隊。去到嘅時候冇乜人直接入得,一坐低即刻睇下係乜先...拉麵種類唔多,不過好食嘅話賣一款就夠。最後同朋友叫咗一個招牌豚肉味玉拉麵同埋期間限定魚介豚肉拉麵。魚介豚肉拉麵一見到咁大塊紫菜見到好吸引呀!但點知原來係得一半,而且紫菜已經"un"咗... 湯頭偏咸而且飲落好似用粉開嘅感覺,豚肉好香,但有7成係肥脂肪。唯一拉麵麵質幾好,唔會太淋太硬。豚肉味玉拉麵呢個湯頭反而味道適中,但依然係粉開嘅感覺,而且唔特別,冇令人驚喜嘅感覺。豚肉冇魚介麵咁肥,大概3成脂肪,雖然偏瘦,但肉質幾淋。味玉都係普通流心蛋,冇乜特別。當落完order之後感覺到腳邊有野"了了"下但冇乜留意,但細看之下發現有隻蚊係鼓油碟上面!終於知道乜野係腳邊"了"我!到離開之後腳上已經多左幾點紅印。
魚介豚肉拉麵
豚肉味玉拉麵