餐廳: canton pot
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
資訊:

資訊:

美食當前,你耐得住性子把「最喜歡的食物」留到最後再吃嗎?曾有心理學研究證實具有「延遲享樂」特質的人,在工作或健康上有更出色表現,能獲得更大心靈滿足。我就是能耐性子把「最喜歡的食物」留到最後再吃,好像火鍋一樣要用時間去等待然後就能夠慢慢享受美味嘅食物似的。見到呢三隻字就知道到達餐廳正確位置。上到去門面大方得體。先量度體溫然後做好清潔店員隨即帶我們入座,餐廳範圍非常四正。一眼望晒長方形的格局每張枱嘅距離都有一定嘅空間,而且都見到有唔少廂房。廂房裏面都有一些人正在享用,行去座位期間多見到餐廳有唔同嘅飲品有酒同埋汽水等等。呢度嘅餐牌都係迎合而家新世代用電子iPad,落單真係好方便又環保睇住個螢幕又可以慢慢揀自己心水嘅食物,最緊要有圖片可以睇又可以放大啲字,慢慢諗都唔係問題。同埋呢度都有好多選擇,例如有套餐或者散叫不過叫套餐就唔使煩,因為一應俱全,裏面都有齊已經想食嘅嘢。揀咗想食嘅火鍋套餐之後就開始混合自己喜歡嘅調味料。▫️$28位呢度嘅調味料不得了,真係好多樣嘢可以選擇可以全部all in,或者慢慢調配自己鍾意食嘅口味,好似有得玩又有得食咁。▫️12 款醬料「指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生

見到呢三隻字就知道到達餐廳正確位置。

▫️$28位
▫️12 款醬料
「指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生醬、潮州辣椒油、自家製沙嗲醬、蔥花、蒜蓉豆瓣醬、日式胡麻醬、蒜粒、洋蔥粒。」

非常清晰嘅指示,入面可以睇到有啲咩時令嘅湯鍋物套餐同埋一啲單點嘅餐牌,食唔夠仲可以有埋甜品,想飲吓嘢都仲有餐酒俾你去揀。

餐飲就有自家製飲品啦,咖啡、茶、汽水同埋一啲唔同酒類嘅酒款

喺Walmart套餐入面總共有六款俾我選擇,當中有兩份係素食為主要。龍蝦鍋套餐同埋韓式鍋套餐都比較吸引,但最後都係揀咗韓式鍋套餐,因為佢嘅湯底係韓式牛肋骨湯。一定好清甜姐。

▫️韓式鍋套餐  $588
套餐入面有咩配料?總共有15款,兩個人來講非常夠飽。
韓式鍋套餐

當中嘅配料有「韓國西冷牛肉1++、美國牛頸脊、泡菜野菌餃、鮮黑松露豬肉丸、秀珍菇、韓式泡菜、有機白蘿蔔、豆卜、韓國年糕、鮮墨魚片、鮮冬菇、鮮腐竹、蓮藕片、黑木耳、田園菜籃」

韓式鍋套餐

本身湯頭裏面嘅肉都已經係超級好食,肉味濃、既鮮又甜仲要入口即化,opening 飲啖湯食舊肉都已經係非常滿足。暖笠笠。好喜歡。

不過排第一嘅係韓國西冷牛肉1++
各地牛肉都有其不同的評級制度,韓牛會以牛隻第 13 條肋骨(西冷部位)的切割面的脂肪分佈、肉色及脂肪顏色,作為指標來評斷其品質,1++ 為最高級別。
韓式鍋套餐

至於今次呢個1++ 係咩感覺?
此級數之韓牛肉質與油花分佈平均,帶淡淡雪花紋理,入口之油膩程度卻比和牛低,故深得我地喜歡呀。
韓式鍋套餐

灼至五成熟,嫩滑且肉汁豐富,配以自家調味享用,能提升肉鮮。
第二係美國牛頸脊,哈哈全部都係肉類!
牛頸脊位於牛頸與肩胛之間,屬於運動量比較多的部位。 雜落有適量油花,食落肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁,真係非常適合切成薄片作火鍋食材。
韓式鍋套餐

不過佢嘅白蘿蔔、豆卜、冬菇等等係火煱裏面滾咗好耐所以都相對軟身同入味。

韓式鍋套餐

食完其實都夠飽,但係心思思想嗌多少少嘢食😇見到佢有其他丸類啦、手作嘅餃子、海鮮、牛肉同埋一啲手打魚滑,見佢幅圖都幾靚仔,最尾揀咗...
▫️手打墨魚滑$68
把墨魚肉剁碎再用攪拌機攪成漿,之後打至起膠,而關鍵之處是放入粒粒墨魚肉一起攪拌,呢度既墨魚滑鮮味好澎湃啊。

由於係球體形狀上枱所以每一粒墨魚嘅大細都係因我哋嘅喜好去決定,我哋有時大大粒食有時細細粒食,邊種口感都可以自行選擇。

前菜有河豚乾、胡麻手撕雞、牛油果沙律同雞翼等等但最後揀左大家愛吃既皮蛋。
▫️百花炸釀皮蛋 $78
中西合璧既菜式,薄薄一層嘅炸粉包住個皮蛋,想法好得意,賣相呢度就一般般但係食辣嘅反而有啲驚喜。

論味道和口感,都是與平時吃的明顯有別,至少它一定沒有皮蛋的"壓"味,多左陣油香味。

打邊爐點樣唔叫杯飲品呢,係自家制飲品同埋特飲裏面就揀咗一杯
▫️竹蔗茅根水$38,如果多人嘅話可以嗌一渣$88
食到熱熱地降下溫,叫左杯飲下,味道甜美不在話下。清熱又清潤,爽!
仲有其他味道嘅,例如紫背天葵、羅漢果、洛神花等等,感覺都比較好似健康啲嘅嘢飲。

由於我係甜品紅嘅關係最美梗係會食甜品甜品都見到有成12款,佢個芒果楊枝甘露黑白配影得好靚所以就俾佢吸引住啦。
▫️芒果楊枝甘露黑白配 $48
顧名思義一碗糖水入面有晒楊枝甘露同埋黑白涼粉,配埋芒果汁底。質感比較杰身, 用料十足。芒果味香濃,但略欠柚子的清新感。但食完熱辣辣嘅火鍋同埋少少煎炸野有碗清爽有甜甜地嘅甜品做ending就最舒服。
芒果楊枝甘露黑白配

在吃東西方面,追求食物要吃爽也吃得療癒,每天吃一樣的東西可以得到快樂與安全感 ...雖然火鍋不能每天吃,但是如果能夠時不時喺呢度打一次邊爐其實都真係幾爽。
芒果楊枝甘露黑白配
  • 竹蔗茅根水