2023-03-30
次次放學🎒成10點鐘先去食飯都食到趕頭趕命,今晚掃街上車食終於可以慢慢嘆😌 大圍小食喺正火車站對面勁方便,十點幾先嚟到但已經好多人排緊隊🙈 呢間比起好多魚蛋檔多好多選擇,除左魚蛋燒賣碗仔翅煎釀三寶呢啲基本野,仲有串燒🍡 車仔麵狗仔粉🐶連生炒臘味飯😳都有入面幫手嘅姐姐都有成7/8個,所以就算多人都好快手👍🏻🍢沙嗲串燒 $30/2串豬頸肉同雞肉串燒即燒起熱辣辣, 好juicy夠入味,肉質香嫩, 沙嗲惹味夠濃🍆煎釀三寶 $4/粒粒粒都好巨型😮 個魚肉好有咬口好彈牙, 炸到岩岩好金黃色, 最特別係個🥦魚肉西蘭花, 第一次食, 估唔到咁出色, 炸完既西蘭花個菜味勁香濃, 茄子🍆 同尖椒🌶️ 都必叫, 茄子唔會有吸晒D油味,尖椒係原條勁大條好爽脆辣辣地又鮮甜💯 $4 粒真係勁抵 ‼️🐶芫荽狗仔粉 $43/大碗一打開已經勁香芫荽味勁震撼,超級多芫荽喺面😱 成碗都綠色,一夾落去成炷都係,加咗辣菜脯,辣勁好足,本人自己食得好辣🌶都覺得好勁十足 正🤭 仲有啲脆脆撈埋,大碗到可以兩個人食👍🏻🍖臘味糯米飯 $48/大盒 +$10/另加臘腸或潤腸糯米飯好多臘腸臘肉菜譜蔥同埋花生🥜,香口不油膩,糯米飯粒水份適中有咬口
🍢沙嗲串燒 $30/2串
🍆煎釀三寶 $4/粒
🐶芫荽狗仔粉 $43/大碗
🍖臘味糯米飯 $48/大盒 +$10/另加臘腸或潤腸
糯米飯好多臘腸臘肉菜譜蔥同埋花生🥜,香口不油膩,糯米飯粒水份適中有咬口而且色澤更均勻👏🏻 另外再加咗各一嘅臘腸同潤腸,$10條但係CP值好高,好香味又唔會太肥膩嘅感覺,一個人應該食唔晒🙈
好多魚肉, 魚肉好大條好彈,個翅勁足料係有竹笙架🤩
🍡魚蛋燒賣 $12/10粒
啲燒賣魚肉煙靭又彈牙,重點個甜豉油同辣汁油好好味,勁辣魚蛋我最愛嘅陳皮魚蛋🥹個辣汁係另外自家製,好香好惹味唔係死辣
📍大圍小食
大圍富嘉花園22號地舖