2018-05-26
又渡過一個充實的星期,作為上班一族,偶爾都要獎勵下自己,收工後和同事去左羅素街新場vpoint搵野食,佢話去得呢度幾大搵間最高層,因為景觀夠晒開揚,最後揀左27/F酒鍋一出電梯有偌大魚缸,供應多款新鮮海鮮餐廳大部份位置可遠眺對岸九龍景色,270度環廻景致,由大角咀望到紅磡,真的令人心曠神怡,由於是夏天日短夜長,七點入座仍然是白天,轉眼間已步入黑夜,看著景色漸變,維港夜景比日間更加美麗醬料盤都很有特色餐廳主打特色火鍋,我地湯底點左揚名四海,分別係黑松露雜菌,濃湯豬骨,四川麻辣,咸酸菜胡椒豬肚鍋,四種唔同味道,可因應唔同食材選擇,勁有特色頂級安格斯牛頸脊用掛吊方式,仍然睇到牛肉紋理,肥瘦比例適中,入口即濃,牛味濃郁開心小企鵝墨魚膠打成,企鵝有齊眼耳口鼻,入口彈牙,有濃濃墨汁味海鮮拼盤帶子肥大肉厚,已起清所有內臟,廚師再將之片成蝴蝶形,非常方便,入口鮮味度超高,非常新鮮海蝦夠晒大隻,肉質彈牙,味道鮮甜大蜆很肥美,味道同樣夠鮮七星報喜七種唔同味道嘅手打丸,齋睇外觀已無得輸,食落確係真材實料,粒粒爽口彈牙,蝦丸同鯪魚丸至好食蔬菜拼盤大大個盤盛載著多款蔬菜,有粟米,紅蘿蔔,油墨菜,唐生菜,車厘茄,
一出電梯有偌大魚缸,供應多款新鮮海鮮
醬料盤都很有特色
頂級安格斯牛頸脊
開心小企鵝
墨魚膠打成,企鵝有齊眼耳口鼻,入口彈牙,有濃濃墨汁味
海鮮拼盤
海蝦夠晒大隻,肉質彈牙,味道鮮甜
大蜆很肥美,味道同樣夠鮮
七星報喜
蔬菜拼盤
大大個盤盛載著多款蔬菜,有粟米,紅蘿蔔,油墨菜,唐生菜,車厘茄,最特別就係有埋最有益嘅羽衣甘藍,好抵食
什菌拼盤
又係份量夠晒足,有鮮冬菇,雞脾菇同埋金菇,全部都很新鮮
燈膽竹蔗水,檸檬薏米
自家製竹蔗水,竹蔗味道清甜,夠晒滋潤
檸檬薏米味道出奇地夾,清涼又清新,食完麻辣飲就最正