2020-11-18 26 瀏覽
天氣開始轉涼,心思思吃火鍋!跟閨蜜兩個女孩子要去環境好一點的地方,擁有全天候維港夜景的酒鍋絕對是不二之選吃火鍋最重要的便是湯底,最好就是能於打邊爐前吃碗湯!點了進補滋選黃金美人,即胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯!補氣、補腎、益精健脾!驅風散寒、滋鋪又養顏掛架頂級安格斯牛小排整齊地排列着, 雪花均勻, 入口爽嫩多汁,肉味豐腴日本頂級黑毛豬豚腩肉口感嫩滑,豬味濃但沒半點臊味以南瓜墨魚丸製成的動物造型咪酒鷄集美味可愛於一身稻庭烏冬幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比蜂巢豆腐的小孔吸收了湯底精華,十分滋味黑松露蝦蟹餃黑松露香氣撲鼻, 蝦肉爽口彈牙,蟹肉鮮香十足蔬菜拼盤一個價錢可以試到多款蔬菜,最適合兩個女生什菌拼盤真是說得出的菇類也有,款款新鮮即炸手工雙層芝士漢堡響鈴即叫即做,響鈴卷上放上芝士和漢堡味的醬汁出奇地夾又脆口竹庶茅根清潤又降火,味道也不會過甜,消退打邊爐的飽膩感Estrella生啤口感紮實,氣泡在舌頭上滋滋跳動
黃金美人
掛架頂級安格斯牛小排
日本頂級黑毛豬豚腩肉
日本頂級黑毛豬豚腩肉口感嫩滑,豬味濃但沒半點臊味
咪酒鷄
以南瓜墨魚丸製成的動物造型咪酒鷄集美味可愛於一身
稻庭烏冬
稻庭烏冬幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比
蜂巢豆腐
蜂巢豆腐的小孔吸收了湯底精華,十分滋味
黑松露蝦蟹餃
黑松露蝦蟹餃黑松露香氣撲鼻, 蝦肉爽口彈牙,蟹肉鮮香十足
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤一個價錢可以試到多款蔬菜,最適合兩個女生
什菌拼盤
什菌拼盤真是說得出的菇類也有,款款新鮮
即炸手工雙層芝士漢堡響鈴
竹庶茅根
竹庶茅根清潤又降火,味道也不會過甜,消退打邊爐的飽膩感
Estrella  生啤
Estrella生啤口感紮實,氣泡在舌頭上滋滋跳動
2020-11-17
即炸手工雙層芝士漢堡響鈴
竹庶茅根
Estrella  生啤
2020-10-29 863 瀏覽
好一段時間冇同好姊妹聚下, 今晚特意約出黎, 搵左間舒舒服服餐廳打邊爐。同事推介, 銅鑼灣V-Point其中一間火鍋店"酒鍋", 無論食物質素, 環境氣氛都走高檔路線, 近窗邊可以遠望維港。湯底款款有特式, 近期新推出左【抗疫先鋒】HK$288一次過滿足四款湯底, 四款湯底都以養生為主, 補氣、滋潤養顏、驅風散寒, 提升抵抗力, 每款湯底都很足料。杏汁白肺木瓜雪耳湯: 味道清甜, 飲落喉嚨感覺清潤蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯: 同樣清甜, 多了一份清新蕃茄香胡椒豬肚花膠黃金雞鍋: 雞件好滑, 豬肚爽彈, 有淡淡胡椒香, 唔食得辣既朋友話有d微辣四川麻辣湯: 辣度濃郁過癮, 就算加湯後, 亦冇掉淡辣度【頂級安格斯牛小排 (小)】HK$188牛小排以垂掛式上檯, 底部有冰粒涼住, 牛小排色澤嫩紅, 牛脂比例較少, 食落唔會滿口油同太漏。【黃金炸魚皮】HK$68即叫即炸, 非常香脆, 啖啖充滿濃郁鹹蛋黃味, 但食到底, 油左少少。【即炸手工紫菜嚮鈴卷】HK$58每件都大大卷, 很有層次, 中心卷住紫菜同樣香脆, 浸湯底一秒食, 表面吸到湯汁味道, 內容還是有層次的香脆, 仲有淡淡豆香。【黑松露蝦蟹餃

湯底款款有特式, 近期新推出左【抗疫先鋒】HK$288

抗疫先鋒

杏汁白肺木瓜雪耳湯: 味道清甜, 飲落喉嚨感覺清潤

蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯: 同樣清甜, 多了一份清新蕃茄香

四川麻辣湯: 辣度濃郁過癮, 就算加湯後, 亦冇掉淡辣度

【頂級安格斯牛小排 (小)】HK$188

頂級安格斯牛小排 (小)

【黃金炸魚皮】HK$68

【即炸手工紫菜嚮鈴卷】HK$58

即炸手工紫菜嚮鈴卷

【黑松露蝦蟹餃】HK$60
餃皮又滑又薄, 餡料鮮甜, 有原隻爽口鮮甜蝦肉, 不過可能湯底味道偏濃, 所以覆蓋左松露味

【鴨血】HK$68
質地又滑又林, 配麻辣湯底, good fit~

鴨血

【7星報喜】HK$88
賣相有吸引而且有特色, 包括有7款丸類, 粟米、芋子蓉、青豆、黑松露、士多啤梨、甘筍、栗子。

7星報喜

但建議唔好落濃郁湯底煮, 否則會覆蓋本身味道。 粟米丸keep到粟米粒, 有層次; 芋子蓉丸, 有很重香芋味;

另外order左蔬菜類食,
【蔬菜併盤】HK$68
【什菌併盤】HK$58

蔬菜併盤

飲品就order左兩款, 以燈泡樽裝住, 味道清甜, 邊打邊爐邊飲涼茶下火, 岩哂!
【竹蔗茅根】HK$28
【檸檬薏米水】HK$28
竹蔗茅根
題外話/補充資料: 醬料: $22/位
2020-10-28
頂級安格斯牛小排 (小)
即炸手工紫菜嚮鈴卷
鴨血
7星報喜
2020-10-27 549 瀏覽
今晚邊爐控又出動,同好友慶祝生辰!我們選擇去銅鑼灣的酒鍋吃火鍋!先來一個招牌「酒火入鍋」湯底!餐廳職員為我們在湯底加入香醇的玫瑰露,再用火槍點火,一團火便呈現在鍋面上,非常壯觀!另外酒火入鍋共有五個湯底,其中中間的木瓜鍋內木瓜非常鮮甜,大家記得要食!頂級安格斯牛小排肥牛鮮嫩,脂肪比例均勻,打邊爐必吃。日本頂級黑毛豬豚腩肉肥瘦適中,肉質新鮮,咀嚼時有口感!芝士竹輪卷🧀這是肉類以外令我最有驚喜的一款食物!初時以為這只是平平無奇的獅子狗,但咬了一啖之後,內裏的芝士會湧出來的!🤩 咪走雞🐔造型可愛,手打出來的肉丸口感夠Q彈。金沙鹹蛋炸魚皮🥢:魚皮上枱時熱辣辣!鹹蛋味濃,進食時脆卜卜,滋味無窮!即炸手工紫菜響鈴卷🥡:響鈴新鮮自家制,大家要切記不要烚太長時間。檸檬薏米水及竹蔗茅根🍹:兩款的味道都很好,而且不會過甜,是打邊爐的恩物。餐廳無論食物以及職員的服務態度都令人賓至如歸,我相信在不久的將來,我會再來encore的!💯

頂級安格斯牛小排
肥牛鮮嫩,脂肪比例均勻,打邊爐必吃。

日本頂級黑毛豬豚腩肉
肥瘦適中,肉質新鮮,咀嚼時有口感!

芝士竹輪卷🧀

咪走雞🐔
造型可愛,手打出來的肉丸口感夠Q彈。

金沙鹹蛋炸魚皮🥢:
魚皮上枱時熱辣辣!鹹蛋味濃,進食時脆卜卜,滋味無窮!

即炸手工紫菜響鈴卷🥡:
響鈴新鮮自家制,大家要切記不要烚太長時間。

檸檬薏米水及竹蔗茅根🍹:
兩款的味道都很好,而且不會過甜,是打邊爐的恩物。

• 頂級安格斯牛小排
  • 酒火入鍋
  • 黃金炸魚皮
  • 即炸手工紫菜響鈴卷
  • 日本頂級黑毛豬豚腩肉
2020-10-25 508 瀏覽
呢一年香港發生好多事情,自己都少左出外進食,細想一下,原來上一次去酒鍋食,已經係一年前尖沙咀那一次!今次去銅鑼灣分店,懷念一下。呢度嘅湯底同一般火鍋店嘅湯底不同,很有特色!而且可以一次過品嚐不同口味的湯底!點完菜後,侍應很快就送上醬料盤,醬料選擇多,可以慢慢混合。今次點的菜!酒火入鍋$328今次試左一個未試過既湯底—— 酒火入鍋!一上湯底,聞到好香濃既酒味,原來係有玫瑰露酒既成份,所以好香!酒就有啦,咁火呢??酒火入鍋!話明酒火入鍋,當然一定會有火同酒!過一陣,侍應就黎點火!!!因為有濃烈的酒,所以一點即刻火雄雄,呢個畫面好靚!一開始已經有視覺同嗅覺的享受,令我更期待之後的味覺衝擊!燒完之後,可以慢慢欣賞這五款湯底口味!中間的是鮮蝦木瓜鍋,入面有濃濃嘅酒味,湯底有酒香!旁邊的是蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋和潮州沙嗲鍋!每一個湯底各有特色,每一格都有不同的口味,而且湯底材料豐富, 食極都仲有!叫了一整桌餸菜,五顏六色,多姿多彩!依家望番,覺得我和男朋友真的太瘋狂,但是值得的!黃金炸魚皮$68叫了小食炸魚皮依下肚先,魚皮好脆,連鹹蛋黃一齊炸,味道香濃,對於兩個人來說,份量都幾

點完菜後,侍應很快就送上醬料盤,醬料選擇多,可以慢慢混合。

今次點的菜!

酒火入鍋$328
今次試左一個未試過既湯底—— 酒火入鍋!
酒就有啦,咁火呢??

酒火入鍋!
話明酒火入鍋,當然一定會有火同酒!

燒完之後,可以慢慢欣賞這五款湯底口味!
中間的是鮮蝦木瓜鍋,入面有濃濃嘅酒味,湯底有酒香!

叫了一整桌餸菜,五顏六色,多姿多彩!
依家望番,覺得我和男朋友真的太瘋狂,但是值得的!

黃金炸魚皮$68
叫了小食炸魚皮依下肚先,魚皮好脆,連鹹蛋黃一齊炸,味道香濃,對於兩個人來說,份量都幾多

頂級安格斯牛小排(小) $188
用上吊架,不怕牛肉碰到冰塊而變濕,安格斯牛小排肉質嫩,牛味濃,小份適合2-3人進食

黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤$268
開頭見到菜式名字是玫瑰花拼盤都不以為然,但是一上菜就看見三朵大玫瑰花豬腩肉,十分搶眼。玫瑰花是用幾片有厚度的黑毛豬豚腩肉來拼成的,就算近看也十分精緻。
一般人吃火鍋都會以牛肉為主,但是其實豚腩肉都很好吃,今次這個是用黑毛豬,所以即使肉片窖口但是肉質都很嫩!

洋蔥豬肉蝦蛋餃$48 (4粒)
這裏有個好處就是餃子類、海鮮和丸類都可以叫小份,如果只有兩三個人吃,都可以試到不同的食物!
這個是男朋友叫的,他說名字很特別,很少火鍋店有這樣的餃!跟一般的餃子不同,他的皮是用蛋造成的餃子皮,相對下澱粉質感沒有平時的那麼重,入面的餡料就是洋蔥豬肉蝦,整體配搭不錯,感覺挺新鮮

七星報喜$98
這個七星報喜十分搶眼,七種顏色的丸,每種口味都不同,我最喜愛芝士蝦丸和芝士墨魚丸,可能因為是手打,所以丸十分彈牙。

蔬菜拼盤$58、雜菌拼盤$58
我和男朋友喜歡的蔬菜都不一樣,如果單叫某一款另一個人又不會吃菜,所以我們去吃火鍋也是叫拼盤的,每一樣蔬菜和雜菌也有,大家各有各吃!拼盤的種類真的是幾多元化,差不多一般我認識的菇都已經有!
我覺得這裏的擺碟挺有心思,就算是蔬菜雜菌也是擺得不錯!

即炸手工紫菜響鈴卷$58
鴨血$68
打邊爐一定要叫響鈴,今次叫了紫菜響鈴卷,除了有響鈴的香脆,亦有紫菜的海苔味襯托
鴨血一定要配麻辣鍋,對我來說好像是必然的!

整體環境、食物、服務都很好,侍應會主動走過來詢問有沒有什麼需要,也會詢問對食物的意見,感覺他們幾注重客人的感覺和經驗。我覺得可以改善的是可以附設即用即棄的”口水肩”,可以保護衣物,不怕吃火鍋時彈到衣物。
  • 頂級安格斯牛小排
  • 酒火入鍋
  • 黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤
  • 什菌拼盤
  • 即炸手工紫菜響鈴卷
2020-10-24 366 瀏覽
突然好想食火鍋,想起朋友先前推介過「酒鍋」!! 今日特意相約朋友去試下。我們訂了六點半,都已見好幾檯客人,幸好仍可安排我們入座窗口位置。坐下後,當然被窗外的美景吸引,其後環看店內裝潢時尚,檯旁放有整桌調味料,讓我們隨意混醬。我們睇過餐牌,食物種類繁多,有選擇困難的我,點選食什麼真艱難。最終還是點了ㄧ個鴛鴦鍋,ㄧ邊是清熱功效的皮蛋芫茜湯,另ㄧ邊是鮮味的豬骨湯。湯底部份沒有添加味精又不會咸,好讓我們食出各食材鮮味。飲品方面,點了雪梨雪耳杞子茶、羅漢果菊花茶,兩款都不會太甜,飲下去清熱滋潤,火鍋後最適合不過。頂級安格斯牛小排(細)ㄧ片片牛小排掛在木架上,底部放有冰粒,幫助保鮮。再睇睇牛肉油花分佈均勻。放入鍋中泡燙兩三下便急不及待放進口中品嚐,肉味濃郁,口感軟滑,再沾上自行調配的醬汁,真係好滋味。黑毛豬豚腩肉玫瑰花平盤師傅將黑毛豬豚腩肉片捲成玫瑰花型態,十分吸晴。豚腩肉不太肥,我還怕泡燙後會很粗糙,誰知沒有這情況出現,還有淡淡的豚肉味,正!!七星報喜 七款不同味道的手打丸,有鮮蝦丸、鮮墨魚丸、芝士墨丸、黑松露丸等……款款爽口彈牙,鮮味可口。黑松露蝦蟹餃餃子皮混入黑松露,令到水餃皮面變成黑色,咬

頂級安格斯牛小排(細)

黑毛豬豚腩肉玫瑰花平盤

黑松露蝦蟹餃
餃子皮混入黑松露,令到水餃皮面變成黑色,咬開後發覺餡料飽滿,爽口蝦仁和鮮美蟹肉混在一起,再加上陣陣黑松露味道,又新穎又好食。

三色鮮制生麵
橙色甘筍麵、黑色墨魚汁麵、綠色菠菜麵,三款都十分爽口彈牙,其中菠菜麵還有淡淡的菜味,是我最喜歡的ㄧ款。

蜂巢豆腐
蜂巢狀的冰豆腐吸收了湯底的味道,夾雜著各款食材之鮮味。

蔬菜拼盤
包括有旺菜、油墨菜、粟米、南瓜片、車厘茄,款款新鮮。

雜菌拼盤
有三款冬菇、秀珍菇、本菇,粒粒肥厚嫩滑。

總括來講,食材新鮮,環境幽美,侍應生服務殷勤。我相信好快會再次光顧。
2020-11-16 8 瀏覽
其實想試咗好耐,因為疫情所以少出街,難得約到幾位好友一聚,即刻去book位。預訂時間早了30分鐘上去,有位及今天沒限時間,一坐低就俾醬料盆吸引了之後叫了防疫湯底,4個味都好正之後叫了牛肉,海鮮,全部都好新鮮唯獨即食炸豆腐沒太大特別可能不太忙,店員會自動加湯,唔洗叫人來加,美中不足係,食完大約30分鐘左右,仲想同朋友傾下之際,開始有禮貌地收枱,有點想你走了。正體環境舒服,食材新鮮,貴得嚟係值,可以再去食多次。

醬料盆

之後叫了防疫湯底,4個味都好正

防疫湯底

之後叫了牛肉,海鮮,全部都好新鮮

安格斯牛肉

牛舌

玫瑰花黑豚肉

唯獨即食炸豆腐沒太大特別

即食炸豆腐

正體環境舒服,食材新鮮,貴得嚟係值,可以再去食多次。

2020-11-16
防疫湯底
安格斯牛肉
2人海鮮拼盤
象拔蚌
牛舌
玫瑰花黑豚肉
係Vpoint 食飯除左食之外仲有係食佢個景(但要坐近窗邊先得)第一次幫襯時好 impressive!! 因為晚餐嘅食材同埋環境都好好,而且佢價錢唔係平,一分錢一分貨,我覺得值。但第二次中午嚟,完全係失望,佢係一人一邊爐,但啲料好少,湯底淡,比起出面一人一鍋黎講....如果我係食Lunch 先,我諗我唔會黎幫襯第二次🙃先講晚餐:1: 湯底超級真材實料, 我地叫左個四格火鍋湯底- 抗疫先鋒 - 每一格都唔同,都係養生保健既朋友😊包括: 胡椒豬肚花膠黃金雞鍋、杏汁白肺木瓜雪耳湯、蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯、四川麻辣湯! 一次過食晒四款味道,杏汁既湯底好似去餐館飲既杏汁白肺湯咁,好滋潤。番茄湯充滿蕃茄味。胡椒豬肚湯真係有花膠同埋好香啲圖未。四川麻辣咁佢就唔睇啦。- 黃金炸魚皮:好香鹹蛋味,脆卜卜、熱辣辣!- 即炸手工響鈴卷:同樣熱辣辣脆卜卜正👍🏻- 炸支竹: 唔同既炸物,襯邊邊一流- 鴨血: 正常啦,配麻辣最岩。- 魚皮餃:味道ok 既,起碼唔會入口就爛/散,口感都唔差- 本地手切肥牛- 雪火均勻、有牛味- 韭菜餃- 好香韭菜味 當然打邊爐要配埋嘢飲啦,啤一啤佢或者叫杯飲無酒精飲品打下卡都ok 既
係Vpoint 食飯除左食之外仲有係食佢個景
(但要坐近窗邊先得)

先講晚餐:

- 黃金炸魚皮:好香鹹蛋味,脆卜卜、熱辣辣!

- 即炸手工響鈴卷:同樣熱辣辣脆卜卜正👍🏻

- 炸支竹: 唔同既炸物,襯邊邊一流
- 鴨血: 正常啦,配麻辣最岩。
- 魚皮餃:味道ok 既,起碼唔會入口就爛/散,口感都唔差
- 本地手切肥牛- 雪火均勻、有牛味
- 韭菜餃- 好香韭菜味

賣單每人都要四、五百,但以咁嘅質素咁嘅環境又唔限時來講我覺得都OK嘅。

再講午餐:

一人一鍋包野飲,一百蚊唔駛係唔貴既。
但係呢,湯底、啲餸表(極少)。你可以話圖片只供參考幅圖同真實相差太遠。

我叫既係金湯美人鍋,同普通一個自己屋企打邊爐嘅鍋冇分別。🙃
  • 黃金炸魚皮
  • 抗疫先鋒
2020-11-11 21 瀏覽
酒鍋可以說是香港近來最火的網紅火鍋了,我對火鍋的要求非常高,如果只是好吃環境不好是過不了我這一關的,這也是我會大力將酒鍋推薦給身邊朋友的原因,窗外可以遠眺無敵海景,各種肉類,海鮮類、菜類更是好吃到沒話說!
頂級安格斯小牛排
本地手切肥牛
頂級安格斯小牛排
本地手切肥牛
2020-11-08 55 瀏覽
秋風送爽,又係 #打邊爐 的好時機啦!今次就走左去 #酒鍋 食咗個強身健體嘅養生湯底。#抗疫先鋒 由四款養生湯底組成的抗疫先鋒真係好啱而家食,所以我都唔執輸一於試返個😋四款湯底包括:▫️「胡椒豬肚花膠黃金雞湯」幫助滋補,養顏👍鮮雞湯味道十分清甜,用料十足,仲可以食到養顏花膠和爽肚。▫️「杏汁白肺木瓜雪耳湯」幫助補氣,補腎👍大愛這款雪耳湯,白肺咬感有彈性,再配以清潤雪耳,正所謂以形補形,對強健肺部好有功效。▫️「蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯」含有豐富的維他命,幫助提升抵抗力👍湯底酸酸甜甜,最啱用嚟煮蔬菜冬菇。▫️「四川麻辣湯」幫助益精健脾驅風散寒👍湯底仲有好多大豆芽和雲耳,吸收晒麻辣醬汁,食起嚟更辣得起勁。呢個湯底用嚟煮牛肉一流,將肉嘅鮮味逼晒出嚟😍#即炸手工紫菜響鈴卷 加咗紫菜嘅響鈴原來好好食㗎!即刻炸嘅響鈴就咁食都好香脆,浸落個湯底仲可以吸晒啲湯汁,又有另一番滋味。#黃金炸魚皮 厚厚的一層蛋黃醬,緊緊地零死角地包裹着每一塊魚皮,而且還是新鮮炸起,每一片都脆卜卜,好食到停唔到口囉!!!#頂級安格斯牛小排 打邊爐點可以唔食牛肉?呢度個牛小排出晒名夠嫩滑,輕輕灼10秒便可,咬感軟綿綿像棉花糖,而且擺盤精美

四款湯底包括:

#頂級安格斯牛小排 打邊爐點可以唔食牛肉?呢度個牛小排出晒名夠嫩滑,輕輕灼10秒便可,咬感軟綿綿像棉花糖,而且擺盤精美,打卡一流,睇得又食得。

#7星報喜 呢度啲手打丸都好特別,可以一次過品嘗七款口味,而且手打丸質感彈牙,最鍾意食蟹子蝦丸,鮮味滿分💯

#開心小企鵝 🐧 可愛的小企鵝造型令我差點不捨得食😝小企鵝原來係由墨汁墨魚丸拼砌出來,食落好彈牙同鮮甜。

#黑松露蝦蟹餃 一咬開爽實鮮甜的蝦肉和黑松露的香味真是令人暈得一陣陣。餃子皮用特別材料製作,食起嚟格外煙韌。

#蔬菜拼盤 #什菌拼盤 蔬菜和雜菇都好新鮮。

仲可以飲 #竹蔗茅根 or #檸檬薏米水 ,唔會太甜,清熱氣一流。

2020-10-30 65 瀏覽
午餐去,個SET好抵!唔係哥哥提點都唔知每個SET仲跟三個餸,驚喜。我兩個人兩個SET所以點左六個餸,其中一個餸係加多$8,最後試多兩款再加兩個餸。最後埋單有望下張單、怪怪地,但見個價錢合理($196)就俾,走人。但一路返工一路諗住嗰個怪怪地,上來睇個餐牌計下,收多左接近廿蚊(我有計加一)。以我天秤座性格都好想講一講件事,希望餐廳睇到呢篇野改進下。我好想再幫襯但我個心有條刺。By the way, 個景一流。裝修都正不過點解張檯可以咁笠?

By the way, 個景一流。裝修都正
不過點解張檯可以咁笠?
2020-10-28
2020-10-28 233 瀏覽
秋風起又係烚下烚下的時候,女友提議打邊爐;於是放工約埋一齊去了V-Point 27樓酒鍋。這是一間臺式火煱店,疫情前是很難 book到位的;現在當然冇左這熱鬧的情景啦!服務員禮貌地引領我們入坐,正好面對落地玻璃窗;在此能盡覽維多利亞港。夜景好靚,燈火璀璨;在這環境下享用美食人生樂事。正當我們預備點菜時,單看醬料都有十餘款供客人自行選用;反影餐廳對食物要求絕不馬夫。黃金炸魚皮這個餐前小食認真要比個 like先👍。熱辣辣脆卜卜,外面鋪滿香濃咸蛋黃;食到停唔到口。抗疫先鋒名符其實火煱湯底名稱改得貼地,能照顧不同口味的客人。有滋潤、有殺菌、補脾胃和養生。雪耳木瓜杞子滋潤養顏又明目。四川麻辣當然係照顧一班喜愛辛辣的朋友啦!食物放入囗味蕾又麻又辣感覺刺激。蕃茄湯補脾胃。黃金美人煱由藥材、花膠、雞和豬肚來熬製。花膠分量好多豐富骨膠原。所用的藥材佳以養身為主。頂級安格斯牛小扒(小)一片片舖排在掛架上,下面放上冰粒以保持牛肉新鮮。肉質嫩滑油花均勻分佈,輕輕地淥兩三下入囗卽溶而牛味濃。日本頂級黑毛豬豚腩肉薄切的豚腩肉色澤鮮紅, 肥瘦適中;毫無豬肉的騷味。七星報喜所謂七星其實全是手打自製墨魚丸,混入如粟米、
抗疫先鋒
雪耳木瓜杞子滋潤養顏又明目。
蕃茄湯補脾胃。
日本頂級黑毛豬豚腩肉
薄切的豚腩肉色澤鮮紅, 肥瘦適中;毫無豬肉的騷味。
七星報喜
所謂七星其實全是手打自製墨魚丸,混入如粟米、蟹籽、 黑松露等唔同材料令其色彩繽紛,味道亦有不同;咬落爽口彈牙。
黑松露蝦蟹餃
餃子真材實料,大大隻蝦夾埋蟹肉混入些黑松露;惹味又彈牙。
開心小企鵝
墨汁墨魚丸以企鵝造型甚有創意。外形非常趣緻可愛亦有口感。
即炸手工響鈴卷
即炸響鈴薄而鬆脆,完全不覺油膱味 ;食火煱必備。
雜菜拼盤色彩繽紛又新鮮。
雜菇拼盤亦有數款供應。
檸檬薏米水貪其消滯去濕,而竹蔗茅根亦可清潤解熱。所有飲品皆以燈泡盛載著, 感覺有工業feel 。
即炸手工響鈴卷
雜菜拼盤雜菇拼盤
檸檬薏米水,竹蔗茅根
2020-10-20
2020-10-26 55 瀏覽
我地兩個人打邊爐試左一個有齊四個湯底既火鍋**抗疫先鋒包括:胡椒豬肚花膠黃金雞杏汁白肺木瓜雪耳蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯四川麻辣湯非常豐富 好處非常多補氣補腎 益精健脾驅風散寒 滋補 養顏 提升抵抗力好足料 花膠厚身又彈牙木瓜雪耳好香甜麻辣湯好夠辛辣又夠麻香火鍋料叫左頂級安格斯牛小排開心小企鵝豆腐紙黑松露蝦蟹餃蔬菜拼盤什菌拼盤手打墨魚丸韓式部隊鍋福袋牛小排非常高質賣相非常靚有個架一片片咁掛係到開心小企鵝好可愛係墨汁墨魚丸好睇又好食黑松露蝦蟹餃黑松露味好濃同蝦肉味好夾又彈牙蔬菜拼盤什菌拼盤都係好新鮮混雜左好多款整體黎講好滿足環境服務好 食物高質值得再黎
我地兩個人打邊爐
試左一個有齊四個湯底既火鍋