2022-10-19 38 瀏覽
今日行過荃新天地,見到呢間新開既日本餐廳推出左個二人餐($488),睇落幾抵食,一於試試佢啦!餐廳以木系裝修為主,每個座位都幾寬敞,感覺好舒服。而且每檯之間都有用竹簾隔開,好有私密既感覺,好適合同朋友黎食野傾下計。✨田中血合血合好少地方先有得食!血合肉姐係魚既紅肉部分,肌肉比較多脂肪比較少,所以有特別既風味,所以有人唔中意食。不過呢到加左薑蓉同蘿蔔絲係上面,除去腥味,反而更食到血合既甘香!✨胡麻豆腐沙律平時既前菜沙律都係細細一碗,但呢到份量好多,豆腐大大舊,配埋芝麻醬真係好開胃~✨壽司盛合有赤身、中拖、大拖壽司,吞拿魚肉質肥美,一入口就融化,連我好怕既赤身都一啲唔腥。而且壽司飯既份量唔會好多,食落啱啱好。至於三文魚小卷就正正常常,冇咩特別。✨海膽海鮮蒸蛋呢個真係超級好食!雞蛋非常嫩滑,海膽夠新鮮,味道鮮甜,好啱配埋雞蛋食。而且蒸蛋入面仲有好多唔同既配料,例如蟹棒、白果、蜆肉、鮮蝦等等,非常豐富。✨日替串燒有秋葵、冬菇、京蔥雞肉同雞軟骨。秋葵外面包左層豬腩肉,燒到油脂出哂黎,配埋秋葵好夾。京蔥外層燒到有少少燒糖化,味道香甜唔辣口,雞肉肉質嫩滑~✨唐揚吞拿魚、稻庭烏冬好少見炸吞拿魚,食落啖

✨田中血合

✨胡麻豆腐沙律

✨海膽海鮮蒸蛋

✨日替串燒

✨唐揚吞拿魚、稻庭烏冬
好少見炸吞拿魚,食落啖啖肉,吞拿魚炸到外層夠脆,點蛋黃醬食夠哂香口,啱哂送稻庭烏冬~

✨紅豆鯛魚燒
天氣涼涼地真係好啱食鯛魚燒。鯛魚燒新鮮熱辣出爐,外層好脆,而且唔會好厚。入面有滿滿既紅豆餡,唔會太甜膩,用黎完結一齊非常滿足!
胡麻豆腐沙律
田中血合