2016-11-03 718 瀏覽
已經係第二次來到阿元來了, 上次係中午, 好多人排隊, 於是選擇外賣. 今次係夜晚, 大約8點, 一樣都係好多人. 不過今次一心想試下堂食, 等就等啦. 店舖裝飾好有特色, 唔係咩豪華裝潢, 不過就心思十足, 就算企係門口等都好似去左台灣咁, 誠意滿分. 等左大約20分鐘有得入, 環境係比較狹窄, 舒服就真係講唔上, 當快餐咁食. 其實企係門口等果時, 侍應已經俾定張紙你tick, 基本上一坐低, 食物就好快送到. 兩個人叫左一個雞肉飯, 刈包, 滷水拼盤, 蝦酥芝士蛋餅 (期間限定), 芋頭蛋黃酥,兩杯飲品, 合共 $17x先講雞肉飯, 賣相好好, 配料有層次地擺放, 雞肉絲配上雪菜,醬油同白飯, 聽落平平無奇,但味道唔錯.  醬油有少少甜, 為成個飯加左唔少分. 刈包, 一碟一個, 同樣地, 賣相好好, 饅頭夾住肥豬肉. 花生碎, 芫茜, 雪菜, 唔知係咪個醬汁甜甜地, 肥豬肉食落唔覺得好油膩. 滷水拼盤, 相對比較一般, 食物溫度唔凍唔暖唔熱, 唔知係冷盤定熱盤, 一般滷水味, 無乜特別. 期間限定蝦酥芝士蛋餅, 有D似法國crepe, 蛋餅煎到好薄, 外面帶點焦, 又有少少金黃

兩杯飲品, 合共 $17x

但味道唔錯.  醬油有少少甜, 為成個飯加左唔少分.
期間限定蝦酥芝士蛋餅, 有D似法國crepe, 蛋餅煎到好薄, 外面帶點焦, 又有少少金黃. 入面包住芝士同埋台灣零食蝦叔叔大尾蝦酥, 切開時芝士仲係半溶化, 味道幾好. 個人覺得點埋旁邊辣醬仲好食D.
芋頭蛋黃酥, 芋頭蓉包住蛋黃, 外層再沾上炸粉. 金黃色外表, 好靚, 食落亦都好鬆脆, 直程好似日本炸薯餅咁. 因為有蛋黃兩個字, 初頭以為係甜品, 食落先知原來係甜品. 不過都幾好食.
最後, 兩杯飲品不過不失, 做到一般係街到飲到0既台灣飲品0既水準.

整體0黎講好滿意, 食物細細碟, 就好似食西班牙Tapas 咁, 可以試多幾款,
特別欣賞侍應們雖然忙到甩褲, 但服務態度都好好. 一定會再幫襯.
芋頭蛋黃酥
蝦酥芝士蛋餅