Tokyolima是pirata group 旗下的酒吧餐廳,可以話係第一間把有過百年歷史的nekkei cuisine(傳統秘魯風味x和食文化-糅合兩種文化)帶來香港Tokyolima位於中環心臟地帶 餐廳刻意打造類近日本居酒屋氛圍 邀請客人短暫忘記時間 逃離現實 享受美秒嘅飲料及美食餐廳燈光昏暗 以啡紅及鈷藍為主色調 餐廳四周更放置不同類型嘅畫作及乾花 充滿格調及異國色彩 十分有氣氛朋友臨近生日 一於帶朋友仔去ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋᴇᴅ已久嘅日本秘魯菜餐廳 試啲未試過嘅菜式ᴛᴏᴋʏᴏʟɪᴍᴀ座落於熙來攘往嘅中環擺花街 餐廳位置隱蔽 不易找到 門口係一個有點重量嘅大木門 一入去已經有笑容滿面嘅ꜱᴛᴀꜰꜰ招呼👩‍💼ꜱᴛᴀꜰꜰ安排位置後就立即向我們介紹餐牌上嘅特別菜式 ᴛᴏᴋʏᴏʟɪᴍᴀ除咗有散叫嘅菜式外 仲有如同ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 般嘅ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ: ᴘʟᴇᴀꜱᴇ ᴄʜᴇꜰ ꜰᴇᴇᴅ ᴍᴇ $520/ ᴘ. ᴘ. 由廚師發板決定客人食咩(當然也可向店員要求 佢地會盡量配合Xd)由於當日我同朋友唔太肚餓 所以就決定散叫( ´▽`)🐄 ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ 💰160 (ʀᴀᴛɪɴɢ:

由於當日我同朋友唔太肚餓 所以就決定散叫( ´▽`)

🐄 ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ 💰160 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.6/10)
依個半生熟牛柳可謂係最滿意嘅菜式 牛煮得剛好 有輕輕烤熟 厚薄適中 柔軟度偏腍勁易咬 有點點嘅煙燻香味 配上ᴀᴊɪ ᴀᴍᴀʀɪʟʟᴏ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ 嘅辣醬汁 再配上青芒果絲沙律 勁惹味ꜱᴏᴏᴏ ɢᴅ(≧∇≦)

🍣 ᴍᴀɢᴜʀᴏ ɴᴜᴇᴠᴏ 💰140 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.2/10)
呑拿魚牛油果卷 軟硬適中嘅飯粒包住軟滑嘅牛油果+無咩筋同腥味嘅呑拿魚仲有芒果醬汁
飯嘅上層放咗沙律醬同飛魚籽調味 令口感更加豐富 碟嘅中間有紅菜頭打成嘅醬作為醬料 冇咩味道 帶微甜 好似冇令到啲卷味昇華咗咁🤔
但整體普通冇驚艶 清新開胃口 賣相吸引但唔係必試

🍗 ᴘᴏʟʟᴏ ᴀ ʟᴀ ʙʀᴀꜱᴀ  💰240 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.7/10)
有大半隻雞嘅份量 燒雞包括有雞胸同雞脾 雞脾嫩滑 唔嚡口 雞胸就差少少 燒雞配上泡菜+橙溝成嘅濃濃醃製醬汁 酸酸甜甜帶一點點辣 好惹味

可能係因為淋上汁所以冇烤製嘅香味及皮脆焦香效果 但都尚算好食

🧁 ʟᴀᴅʏ ᴍᴀʀᴍᴀʟᴀᴅᴇ 💰120 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
以ʀᴜᴍ ᴍɪʟᴋ ᴄᴀᴋᴇ 作為底 配上佢地自己製嘅ꜰɪɢ ᴊᴀᴍ 同ꜰɪɢ ꜱᴏʀʙᴇᴛ整體係偏酸 另外仲有ᴘɪꜱᴛᴀᴄʜɪᴏ碎碎增加口感 冇咩記憶點
用金色球裝住超級ɪɴꜱᴛᴀɢʀᴀᴍᴍᴀʙʟᴇ

🍹ᴀʟᴡᴀʏꜱ ꜱᴜᴍᴍᴇʀ 💰60
好好飲嘅ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ好清新

總結:
好欣賞依度嘅ꜱᴇʀᴠɪᴄᴇ超級ᴡᴇʟᴄᴏᴍɪɴɢ 由入門口到介紹餐牌每一道菜式 推薦我地食啲咩飲咩 都講得勁詳細同埋勁有耐心😳

到我預備同朋友慶祝生日 佢地幫手寫字係甜品 嚟唱生日歌 仲要最後送張手寫生日卡ᴄᴏᴜᴘᴏɴ比我朋友 ꜱᴇʀᴠɪᴄᴇ真係超級唔話得🫶🏻

食物方面可能本身對佢有勁高望 所以食物普通嘅時候有點失落 不過依度真係超級適合慶祝生日/節日 氣氛好好!

✨味道:7.75/10

✨環境:8.5/10