2019-09-30
秋高氣爽正正係增肥嘅好季節! 適逢慶祝友人生日, 又有漂亮藉口去食好東西~ 😋今次就揀左去北角Hotel VIC, 因為咁岩做緊promotion! Re-brand之後左成為Hyatt一份子~ 睇相見環境一流! 估計食物質素亦應該有返咁上下~ 所以就訂左位了!餐廳佈滿綠色植物, 亦用好多木造既枱同牆, 感覺好清新! 裝潢亦好新穎, 仲有包間既地方,可以坐得舒適, 亦非常適合一家大細來!鍾意戶外嘅朋友亦可以選擇坐出面, 可以睇到夜景~首先最吸睛當然係冷盤區嘅海鮮! lucky嘅我們咁岩餐廳refill, D波士頓龍蝦多到滿瀉! 仲有蟹腳、凍蝦、蜆、青口、螺、一D都唔hea~ 龍蝦幾新鮮, 肉質彈牙, 仲要有好多膏, 正!酒店每隔一陣就會refill一次, 全部無限量任拎, 唔怕食唔到! 隔離仲有刺身! 是日精選有七款: 三文魚、甜蝦、劍魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、玉子。旁邊仲有幾款唔同嘅壽司同冷麵。刺身都幾新鮮, 甜蝦係超級鮮甜!!! 我地忍唔住encore左好多次~沙律吧有個超級無敵芝士可以撈, 之後再加芝士粉, 旁邊仲有幾款唔同嘅芝士任食, 岩晒芝士迷!食完冷盤就去搵熟食, 呢度有
鍾意戶外嘅朋友亦可以選擇坐出面, 可以睇到夜景~
旁邊仲有幾款唔同嘅壽司同冷麵。
食完冷盤就去搵熟食, 呢度有好多東亞南、東北亞菜! 沙律吧果邊有D泰式炒粉麵同沙律可以揀。
走入去熟食區, 見到有泰/越式燒蝦, 燒得好香好吸引所以拎左幾隻試下!
食落蝦肉質彈牙啖啖肉, 有香濃蝦味~ 唔錯!
其他仲有西冷扒、牛仔骨同羊架俾返鍾意食牛肉嘅朋友仔揀~
喜歡中式肉食嘅可以揀燒味。
聽職員講返燒肉名叉燒都係用本地豬製成, 仲有鼓油雞、片皮鴨。整體味道都唔差, 燒肉塊皮都仲脆脆地~
轉入少少仲有湯粉麵、中式小炒、咖哩雞、東南亞香料之類好下飯嘅配料!
仲有燉湯添! 拎左一盅試下, 味道清清地, 又幾足料, 唔錯丫!
飲品方面, 除左汽水之外, 仲有鮮榨果汁: 西瓜汁、蘋果汁、甘筍蘋果汁、水果薄荷水...
食到飽飽地, 可以沖下茶飲~ 杯茉莉花茶好香! 又可以解下膩!
食到差唔多就去揀甜品食~ 除左新鮮水果之外, 仲有棉花糖同朱古力噴泉!
最估唔到有港式雞蛋仔, 旁邊仲有原格蜂蜜添!
凍櫃仲有多款甜品! D Cake都幾精緻, 味道就正常, 但賣相夠靚影相一流啦!
最開心就係有XTC嘅雪糕呀! 有12款口味, 個人喜歡港式奶茶味同生薑味~ 食落唔會太甜太膩岩岩好! 冇咁大罪疚感!
食完雪糕飲多啖茶, 捧住個肚返屋企~ 超級滿足的一餐!!🥰