2017-08-28 1578 瀏覽
差不多半個月前,食左朋友介紹既呢間意大利餐廳,覺得不錯,所以即使記憶已經有點模糊,都想打番一篇食評紀錄在案。Tivoli 一個意大利既set lunch 只係50-60蚊,平時光顧大家樂都差不多價錢,但可以食到好味既意大利菜,所以成為了附近不少上班族和旁邊polyu學生既飯堂。今次,只能吃晚餐,沒有中午套餐抵食,但和其他同類餐廳價錢相約。Tivoli 雖然位於尖沙咀,但是位置較近polyu,門面沒有太多修飾,很容易與它擦肩而過,它默默地在一旁經營著自己的生意。推門進入餐廳,裝修感覺十分懷舊,散發著 "老牌"意大利餐廳既感覺。餐廳燈光較暗,點點既火光係一枝枝紅色既洋燭上起舞,十分有情調,很適合情侶約會。餐巾和坐椅墊亦配合洋燭選了紅色。我地一行五位女生,點了一客蒜蓉包,一客沙律,四個菜,及一枝紅酒。蒜蓉包,剛烤好,熱烘烘的,作為餐前零食,可惜我們沒有點湯,如果配合熱既濃湯,必定更滋味。雞胸凱撒沙律,蔬菜新鮮多汁,雞胸肉滑,大大塊,味道不錯。海鮮pizza,薄餅烤至脆卜卜,上面加了爽口既大蝦及魷魚,再加了青椒絲,為薄餅加添色彩,再鋪上一層芝士,可以拉出一條條既芝士絲,十分香口,芝士迷最愛!燒

蒜蓉包

雞胸凱撒沙律,蔬菜新鮮多汁,雞胸肉滑,大大塊,味道不錯。

海鮮薄餅

燒羊鞍,好好食!很喜歡!羊鞍燒得岩岩好,肉質外香內嫩滑,小妹本身不抗拒羊既羶味,同行朋友亦有不吃羊既,只試了一口,但說羶味可以接受。

燒羊鞍

硯肉墨汁意粉,呢個都十分有驚喜!小妹不太好意粉,但認為這個墨汁意粉很好味。意粉爽口彈牙,不會過硬或過軟,墨汁沒有腥味,有大概三份一既硯肉,食淨最底全都是硯肉,用辣椒和雞髀菇炒香,所以隱隱有些辣味留係舌頭,十分惹味。

墨汁硯肉意粉

最後覺得,肚子仍然有點空虛,所以再點了意大利雲吞。雲吞是珍珠size,一口一個,岩晒要保持矜持既女生,剛焗起熱烘烘,加上滿滿既蕃茄汁,口感十足,我一個都食左五六粒。

意大利雲吞

另外,朋友看到餐廳的酒櫃放滿酒,在服務員介紹下點了一瓶紅酒試試,以配合咁有情調既環境,小妹我不會喝酒,朋友表示紅酒易入口,平平地過下口癮尚可。
紅酒

海鮮薄餅