2010-06-16
系K11度吃完甜品,發現仲未夠,就走左黎依度試下好出名的鼎泰豐。一入去,發現個侍應對我地講國語,非常奇怪,而且距地大部份都系講國語,唔識聽廣東話添,依間店果然系台灣產哦。上海燻魚 48 一上盤,以為系條鹹魚添。黑麻麻,吃落去好咸,一d熏過d味道都無,真系非常唔好吃啊,多骨絲,一d都唔似系上海燻魚。不推薦。 黑松露小籠包 138 友人話想試下有幾矜貴,點知吃落去發現同吃冬菇口味差唔多,就系覺得藥材味比較重,入面d豬肉都幾肥,一共6只,每隻要大概25蚊,貴野唔一定都好吃。蟹粉蘆筍 168 話明系正宗上海大閘蟹,可惜做得好油膩,蟹的味道好微,反而蘆筍好好吃,清脆爽口新鮮,話曬都系成200蚊一個菜,點都要穩翻d出色點。水晶肉 無吃,因為知道類似咁既做法不太健康,最後都系靜低左一大疊。 適逢下午,成間餐廳無咩人,服務態度極好下,可惜唔系幾試聽粵語,要改進啊。
上海燻魚 48
黑松露小籠包 138