2016-07-20 1453 瀏覽
媽媽好喜歡食辣的食物,所以決定帶佢去食新開的麻辣派對。去到餐廳門口已經被招牌所吸引,用了花做裝飾的招牌真係好漂亮。店內的環境用了紫色為主題,牆紙是花的圖案,還掛上花球,好像一個開派對的地方,真是一間好特別的餐廳每樣的食物都可以選擇原辣、減辣、唔辣或者加辣。菜單有三個系列包括水煮、香辣鍋和酸辣系列,可以自選輔菜自由配搭,又或者餐廳已經安排好的菜式七味雞脆骨 (減辣),雞脆骨外層炸到脆卜卜,又夠香同有少許的辣。味道同平時食的有少許分別,蛋味好香涼拌黑木耳 (減辣) ,清爽脆嫩最岩夏天食媽媽的紅燒排骨小麵 (減辣),陽春麵我真係好少食,我試咗一啖,估唔到麵質都唔錯,硬道適中。媽媽話碗麵好好食夠麻辣,排骨入味又淋。香鍋米線,有花生、碎肉和蔥令碗麵更加香。我平時就好喜歡食米線,但呢到的米線真係冇得頂,好爽口又彈牙而且米線比出面既幼身。最重要是份量好多,而且一邊食個嘴就開始出現麻痺的感覺,好刺激呀。突然覺得餐廳真係無改錯名黃燘辣子海蝦,一大碟海蝦,新鮮又爽口每隻蝦都大大隻,大量的洋蔥、芹菜、蔥和菇一齊煮好惹味蜜語水果茶,裡面放入各種的生果,包括西瓜、檸檬、青檸、奇異果、橙和火龍果。感覺清甜,有濃濃
七味雞脆骨
涼拌黑木耳 (減辣) ,清爽脆嫩最岩夏天食
涼拌黑木耳
紅燒排骨小麵
香鍋米線
黃燘辣子海蝦
蜜語水果茶,裡面放入各種的生果,包括西瓜、檸檬、青檸、奇異果、橙和火龍果。感覺清甜,有濃濃的生果味。一邊食辣一邊飲完全可以解辣。
蜜語水果茶
最後是甜品桂花啫喱,有助解辣。
桂花啫喱
好彩今次每樣食物都叫咗減辣唔係我就食唔到啦
餐廳環境舒適,服務又好,下次可以再同朋友去食
2016-07-19
  • 香鍋米線