2023-05-04 506 瀏覽
喺五一假期期間,我同🐗行完街去左位於IFC嘅4 口食午餐🫶餐廳主打現代福建菜,假期期間都有提供優惠午市套餐。一黎被季節蟶子菜式吸引,我地叫左鐵板鹽焗蟶子。上菜時連埋鹽同鐵板上,打卡幾好🫶蟶子剛剛熟鮮嫩多汁,少少鹹味吊出蟶子天然鮮味。我地叫左兩個套餐,其中一個係福建金湯佛跳牆,包括一道主菜、一道配菜和一杯飲料。湯頭清澈味鮮,用左鮑魚、海參和瑤柱等材料熬製,配幼身麵線。至於我揀左午市套餐上嘅廈門沙茶麵。麵條比佛跳牆餐跟嘅麵粗,粗麵同濃厚嘅湯頭好夾。湯底類似叻沙,但具有明顯的較辣同甜,亦食到鮮味,冇加椰漿突顯返沙茶湯底嘅風味。每個餐可以揀一款配菜,我地點左閩南醬牛肉同臘味雞卷。我鍾意臘味雞卷,因為包住嘅臘腸味道濃郁而唔油膩,好食😋我個餐只可以飲品同燉湯2選1,我要左了姬松茸竹笙排骨湯,湯燉煮到好甜而清。🐗額外加左手工啤酒,俾左佢跟餐飲品俾我。啤酒帶有口味較酸,而桂圓檸檬烏龍茶類似龍眼冰,有少少檸檬酸味。最後我地仲食埋甜品洛神花茶凍,上層鮮草凍清涼而下層茶凍酸爽。餐廳食物有特色物有所值,值得再次光顧,下次會試其他!