2021-05-03
位於南區嘅鴨脷洲對我嚟講一啲都唔陌生,因為結婚之前老公就住南區所以成日會响呢邊出入。想當年呢區係一個美食沙漠,但隨住社區發展同改建;呢到多咗好多新餐廳同小食!今日我就試呢間位於鴨脷洲的西邨街市翻新後嘅1樓餐廳【蟹。點】做晚餐。西邨街市地下個層就係小食街同街市,而位於樓上一樓餐廳於就係一間集於一身亞洲菜嘅餐廳。一打開門就聽到呢到人來人往超熱烈同菜式香氣樸鼻嘅味道,呢到有種好似UPGRADED版大排檔感覺,既多菜式又多選擇。【拓牌白胡椒炒蟹】$498呢間鋪叫得【蟹。點】當然係主打蟹,而佢哋嘅蟹亦有三個SIZE;分別係中蟹(一斤二两)$348,中SIZE(一斤半),特大蟹(時價)。而我哋就叫咗中SIZE,採用肉蟹真係啖啖都係肉!加埋強而濃嘅胡椒真係好惹味同香!【滷水拼盤】$138呢到嘅滷水膽好重五香粉味,而拼盤有花生芽菜底,五花腩,豬耳,雞蛋,豆腐,墨魚等等;配啤酒一流!【椒鹽九肚魚】$88自己响屋企少煮呢啲炸物,所以一有機會出街通常都會叫啲平日唔會整嘅菜式,而呢個椒鹽九肚魚層耳唔會太厚,炸得啱啱好,簡直就好似港版FISH&CHIPS嘅炸魚一樣。【豉椒炒蟶子皇】時價呢個蟶子皇以豉椒同蒜頭青椒
【拓牌白胡椒炒蟹】$498
【滷水拼盤】$138
【椒鹽九肚魚】$88
【豉椒炒蟶子皇】時價
呢個蟶子皇以豉椒同蒜頭青椒炒出嚟,惹味得嚟又鮮甜!
飲品方面就叫咗啤酒同椰青,呢到嘅椰青雪到好冰涼又甜又多肉,天時暑熱飲一流!
如果大家會去南區食飯就要試一試啦!