2017-07-21 83 瀏覽
聽同事講話太子有間食海鮮蒸氣鍋好出名,海鮮足料好食又唔貴,聽到我地班同事好有興趣去試試~~約左成個月終於齊人,一行十人浩浩蕩蕩去食蒸氣鍋~~小漁港位於太子荔枝角道,唔算太難搵,見到鮮紅色的招牌就係喇~~先黎珍寶海鮮刺身船,份量之大有點嚇親~分別左至右係石蚌,象拔蚌及法國生蠔~由於大家太肚餓好快已經KO左個刺身,哈哈~法國生蠔唔算太大隻,但味道鮮美濃郁,食完齒頰留香~~象拔蚌切得算大塊,十分爽口彈牙,點少少醬油已經夠曬鮮味!食完刺身,就黎重頭戲蒸海鮮,我地揀左$298 餐已包各種海鮮~~侍應姐姐會先放粥底在鍋底等佢慢慢煮~~海鮮會依味道濃淡而跟次序蒸⋯⋯其本上食緊一味海鮮,就會緊接蒸下一道,絕對唔需要等太耐~~元貝夠大隻,食材新鮮,蒸氣鍋完全把海鮮的原汁原味呈現~~蒜蓉完成把聖子味道帶出,鮮美無比,而粉絲仍保持Q彈及入曬味,明顯餐廳有細心挑選過的粉絲~~蒸花蝦肉算紥實,口感爽彈本身有點抗拒食小龍蝦,但呢款希臘小龍蝦試左幾口果然十分鮮甜可口嘩~~每隻蟹的蟹膏都多到滿瀉,雖然size 不算太大,但蟹膏夠香口咬落夠紥實,蟹肉鮮嫩多汁,美味之極!廣島蠔蒸完size雖然縮細左,但仍保持鮮美,口感咬

海鮮刺身船

先黎珍寶海鮮刺身船,份量之大有點嚇親~
分別左至右係石蚌,象拔蚌及法國生蠔~
由於大家太肚餓好快已經KO左個刺身,哈哈~
法國蠔、象拔蚌

法國生蠔唔算太大隻,但味道鮮美濃郁,食完齒頰留香~~
象拔蚌切得算大塊,十分爽口彈牙,點少少醬油已經夠曬鮮味!

侍應姐姐會先放粥底在鍋底等佢慢慢煮~~

蒜蓉粉絲蒸元貝

元貝夠大隻,食材新鮮,蒸氣鍋完全把海鮮的原汁原味呈現~~
蒜蓉粉絲蒸聖子

蒸花蝦、希臘小龍蝦

蒸花蝦肉算紥實,口感爽彈
蒸大膏蟹

廣島蠔

廣島蠔蒸完size雖然縮細左,但仍保持鮮美,口感咬落鮮嫩多汁!
蟲草滑雞烏冬

雞塊夠嫩滑,鮮甜美味
而烏冬索曬蟲草雞的鮮美,烏冬不會因為蒸太耐變太稔,食落十分爽滑!

終於等到食個粥,老闆把蟹膏打落粥底,簡直錦上添花~令個粥底更香甜濃郁!粥底亦吸收曬所有海鮮的鮮味,熬到綿滑可口,配埋瑤柱的鮮美,每口都是滿足!粥底為這豐富的海鮮餐畫上完美句點。
2017-07-20
海鮮刺身船