2016-09-11 1953 瀏覽
酒家上下分左兩part,地下果層專做海鮮鍋,枱數唔多,不過非常乾淨寬敞,環境幾好!同海鮮九層塔唔同,呢度每次只蒸一款食物/海鮮。而放食物入鍋到上碟成個過程都係員工負責,食客可以唔洗自己郁手。分開蒸既好處係唔怕食物overbooked,九層塔果d食到底果d海鮮已經蒸到老哂。爐邊有個timer,每款食物都有指定要蒸既時間,唔怕唔夠熟,timer響左(唔會好騷擾性),員工會主動過黎分配食物。平日晚有五圍客人,員工都好快action到。不過唔知爆場會唔會有咁好既安排。我地叫左個每人$298既套餐(仲有$398同$498既選擇)一開始講左先,今日所有海鮮都好新鮮,食物質素幾好!我講講以下幾款:海蝦x2蝦頭有羔唔出奇,呢度既蝦連個身都有,非常香口,大大隻亦爽口彈牙!大聖子,非常大隻,有成個鍋咁巨型!用蒜容粉絲蒸,鮮味,蒸既時間控制得好,彈牙唔會韌!馬刀貝呢度既海鮮都好大隻,隻馬刀貝有成個茶杯咁大!較有咬口,海鮮味亦重!石蠔:呢個真係超大隻!員工set timer蒸六分鐘,入口質地岩岩好,唔會熟到韌哂!蠔味濃郁無腥臭味。除左海鮮,個餐仲有得揀牛肉or丸類,咁我地當然全部都係揀和牛粒啦!(d油花好靚!

海蝦x2
馬刀貝
除左海鮮,個餐仲有得揀牛肉or丸類,咁我地當然全部都係揀和牛粒啦!(d油花好靚!)
蒸到剛剛熟,表面仲有少少紅色。食落口牛味濃,油脂既比例幾好(每人四件都唔係好夠喉)
最後到個粥啦!未開始蒸海鮮之前加珍珠米,排骨同南瓜。蒸好哂海鮮就加埋莧茜,葱花(落之前有問聲有無人唔要)搞埋就熄火。個粥的確幾鮮味!加上南瓜同排骨帶入甜味,個粥我都食左三碗!
總括而言,服務一流,會照顧各人需要。食物精巧,質素上等。加埋一都係三百頭,算幾抵食!
2016-09-08
  • 排骨南瓜粥