2019-11-27
昨晚,跟朋友去了位於銅鑼灣的磯野水產食日本菜;環境方面充滿仲日式風格,更有吧枱。我們點了不同的海鮮來磯燒,不知道味道岩吾岩口味呢?前菜:前菜很健康,有蘿蔔,西芹,青瓜的野菜配合以自家製-沙甸魚和多春魚而成既醬料一同食用,味道帶點咸;加上野菜爽口的口感,感覺幾特別。磯煮鮑魚:鮑魚溫度屬凍,食起來口感會更加爽口又彈牙。味道甜甜地,並帶出鮮味。伊佐目刺身:先講賣相已經好吸睛,師傅將伊佐目薄片上。魚肉鮮味十分突出,加又三文魚籽,大大增加口感之餘,帶少少咸味更加特別!活鮑魚濱燒:鮑魚口感略彈牙,旁邊的醬料很重味。虎蝦浜燒:大蝦肉質為實,口感同樣地彈牙。燒得剛好,味道帶鮮!龍蝦濱燒:龍蝦肉口感極之彈牙,味道帶鮮;因有上層的咸咸醬汁,所以不用再點其他既醬汁就可以將鮮味變得更高。鹽燒牛小排:是配法國芥末或味增。牛肉半生熟,中間為粉紅色。食落吾覺乾身,當中滲出少許肉汁。牛小排肉質嫩口。燒龍蝦set (煮粥):粥既份量不少,粥既飯粒分明;味道極鮮,當中包有蝦肉粒,蛋花,香蔥;令整鍋粥底加添香口既味道,感覺又吾單調,而且又夠飽肚;個人必推之一!巨蜂味梳打:酸酸地幾開胃。
我們點了不同的海鮮來磯燒,不知道味道岩吾岩口味呢?
活鮑魚濱燒:鮑魚口感略彈牙,旁邊的醬料很重味。
巨蜂味梳打:酸酸地幾開胃。