2018-08-21 347 瀏覽
講開又講,喺日本返來之後,都一段時間冇食過日本嘢。今晚友人提議,我們選了位於棉登徑的這家日本料理——嵐山日本料理。由入座率看來,我們的選擇應該沒有錯,7點左右已經滿座。👍🏼一坐低就即刻嗌咗嗰刺身拼盤。件件厚切,鮮甜味美,啖啖甘香!跟住送上嘅係赤鯥刺身。據聞赤鯥肉質鮮甜無比,被日本人視為刺身中的極品,與喜之次並列為日本兩大頂級食材。果不其然,燒起後肉質超級嫩滑,油份豐腴。同樣喜歡甜蝦的你,這款甜蝦香芒卷將會是不二之選。雖然搭配並不是創新的組合,但勝在品質有保證。香芒甜得來夠嫩,唔會有渣。面層有魚子,豐富了口感。無論在哪裡,我基本都會點銀鱈魚西京燒。略嫌炙燒控制得不夠好,魚皮過焦了😟味道嘛,不過不失,該有的魚油甘香還是有的。一旁的牛蒡,過鹹。最初還擔心日本銀杏會帶甘澀,明顯是多慮了經燒烤後,面層略帶焦香,但水分鎖在裡面,內嫩帶甘甜味。豬頸肉食得多,但雞頸肉就眞係第一次試。顧名思義,雞頸肉是雞頭周邊的肉,因為這部分是經常轉動的部位,肉質更具彈性,富有嚼勁,簡單的鹽燒,足見美味。燒鮑魚,火候掌握最重要,剛收水要及時夾起,否則太乾會破壞口感。lee兩隻燒鮑魚軟腍入味,師傅仲好細心咁將每隻鎅開花,

由入座率看來,我們的選擇應該沒有錯,7點左右已經滿座。👍🏼

一坐低就即刻嗌咗嗰刺身拼盤。
件件厚切,鮮甜味美,啖啖甘香!

刺身盛

赤鯥刺身

甜蝦蓉香芒卷

西京銀鱈魚

最初還擔心日本銀杏會帶甘澀,明顯是多慮了
經燒烤後,面層略帶焦香,但水分鎖在裡面,內嫩帶甘甜味。

串燒日本銀杏  +  串燒雞頸肉

燒鮑魚,火候掌握最重要,剛收水要及時夾起,否則太乾會破壞口感。lee兩隻燒鮑魚軟腍入味,師傅仲好細心咁將每隻鎅開花,切開兩塊,等大家食得斯文,體貼入微。

燒鮑魚

煎餃一份5件,外觀小巧玲瓏和酥脆,內餡飽滿多汁,不錯。

煎沖繩餃子

最後送上嘅係牛肉石頭鍋飯,流心太陽蛋漿、濃香牛肉燒汁mix埋豐富嘅配料,邪惡但滿足!美中不足的是當晚的鍋飯沒有飯焦......

牛肉石頭鍋飯

太豐富啦,連甜品都冇order,一於留返下次再來試!

2018-07-24
刺身盛