2018-12-02
今日來到觀塘食lunch,為了避免同人迫,就一定要上樓上餐廳,原因是勝在座位寬敞,坐得舒服,進食時都特別開胃。這間丼瀛日本餐廳是朋友推介的,除了價錢適中,味道不錯,加上服務員招呼不錯,食過下次經過可以再幫襯的。來到餐廳差不多下午一點半, 雖然過了午飯高峰期,但也有很多枱客,相信餐廳食物有質素才有咁多捧場客。我們兩個人分別order了蒲燒原條鰻魚飯和丼瀛龍蝦刺身爆丼,加上吉列廣島蠔,滿足哂個胃。蒲燒原條鰻魚飯,整條鰻魚原汁原味,肉質嫩滑不腥,鰻魚醬汁甜甜地,加上半流心蛋,美味!丼瀛龍蝦刺身爆丼,原隻波士頓龍蝦已正到不得了,肉質爽彈,味道鮮甜。配搭多種鮮味魚生刺身,有八爪魚、 三文魚、油甘魚和帶子,兼又有香滑軟熟的流心蛋,此丼果然是店中極品, 食後回味無窮。最後吉列廣島蠔,炸得酥脆的外層,蠔味極佳的廣島蠔,熱辣辣食特別滋味。食咁豐富的,都係三百幾,相信衹有樓上店才咁便宜,下次一次再幫襯。