2020-10-11 1834 瀏覽
早排見到呢間餐廳告急就訂枱同朋友黎食個下午茶,食物質素其實唔錯,不過中途有啲小插曲影響當日嘅用餐體驗,不過講左食物先,有興趣嘅可以睇到最後。🍽嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯主食可加錢轉套餐,包湯同$40嘅飲品,轉其他飲品可補差價,是日餐湯係西蘭花湯,正正常常。意大利醬汁其實係甜啲啲嘅番茄醬,夠晒多汁,飯粒無煮到risotto應有嘅硬度,食落似燴飯多啲,但味道唔錯,雞胸都做到個名所講嘅嫩滑。🍽蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵呢款用上鮮蛋麵,似係油麵味道嘅扁幼麵,醬汁幾濃牛油味,帶少少蒜香,雖然望落似湯咁但掛到汁,一碟有五六隻蜆,有朋友話佢食個隻有啲腥,但我食左嗰兩隻又無事,兩款主菜我同三位朋友各有所好。🍽黑松露芝士薯條呢碟係店員送嘅,薯條熱辣辣炸起,呢個粗幼度咬落會食到薯蓉,面頭撒上黑松露醬同芝士碎,蛋黃醬入面都有黑松露,份量夠大又好食。🍽黑芝麻… 嘩!呢款係黑芝麻心太軟配雲尼拿雪糕,我地一心以為成個心太軟都係黑芝麻,但原來只係個餡係芝麻,外層係朱古力,睇相會知切開流心效果唔明顯,芝麻味淪為配角,要淨係挖個餡先食得出,如果當佢係普通心太軟咁食其實ok嘅,朱古力味都幾香濃,但如果係一道芝麻甜品就

🍽嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯
嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯

🍽蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵
蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵

🍽黑松露芝士薯條
黑松露芝士薯條

🍽黑芝麻… 嘩!
呢款係黑芝麻心太軟配雲尼拿雪糕,我地一心以為成個心太軟都係黑芝麻,但原來只係個餡係芝麻,外層係朱古力,睇相會知切開流心效果唔明顯,芝麻味淪為配角,要淨係挖個餡先食得出,如果當佢係普通心太軟咁食其實ok嘅,朱古力味都幾香濃,但如果係一道芝麻甜品就唔合格。
黑芝麻… 嘩!

🍽鹹濕阿伯大菠蘿
淨係睇中文名真係唔知係乜,睇埋英文先知係鹹蛋黃菠蘿蓉窩夫,呢個配搭都幾新奇有趣,又鹹又甜但又唔會互相排斥,加埋原味窩夫都唔錯。
鹹濕阿伯大菠蘿

☕️凍奶蓋鮮奶焙茶/熱奶蓋鮮奶伯爵/熱奶蓋鮮奶芝麻
飲品三款都好出色,非常推薦奶蓋鮮奶焙茶,奶蓋厚身綿密,焙茶味道濃郁,攪勻後都唔會被奶蓋嘅味道蓋過,個人覺得佢奶蓋同茶嘅比例控制得幾好。而朋友對兩杯熱飲都感到滿意。
奶蓋鮮奶焙茶
奶蓋鮮奶伯爵/熱奶蓋鮮奶芝麻
題外話/補充資料: 我地訂左枱,朋友早左到,店員話由坐低開始計時九十分鐘,咁我地就等到夠鐘先入去,但入去企左四個字都未有枱,店員嘅回覆係因為客人唔肯走所以唔好意思再三催促人地埋單,原本留左上層畀我地,但咁啱早少少有客walk in就畀左人坐,咁訂枱同定好90分鐘用餐時間有咩意義呢?🤨擾攘近半個鐘後來店員安排返我地坐樓上,亦送左個薯條比我地。本身以為件事完啦,我地一心黎試佢地嘅招牌yogurt bowl,落單嘅時候話賣晒,唔緊要,但當我地等緊甜品(其實我地叫同主菜一齊上但店員唔記得左)時見到遲過我地入座嘅隔離枱食緊yogurt bowl,就問店員係咪有返,店員話頭先賣哂,之後補左貨,咁我地就問如果師傅未開始整可否轉款,佢嘅答案係但係而家又賣晒啦。講真你呃我已經整緊份甜品我都無咁無奈。其實佢地全程對答都係有禮貌嘅,不過成餐飯都前言不對後語咁令人唔知點回應。我地知佢哋做左好多好事,主食同飲品都值得大家一試,寫出黎係希望店家可以改善下啲細節位,吸引客人回頭幫襯。
嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯
蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵