2019-03-06 637 瀏覽
新聞都有講,醫護人員工作繁重,壓力真係好大,絕對是真的!!今日放工之後和同事同感極需要空間和時間好好的吃一餐,喘息療傷一下😣😣😣同事介紹,同於佐敦區的廟街有間隱世咖啡小店,經濟實惠而且氣氛休閒,絕對是鬧市中的心靈綠洲。咖啡小店叫<Studio Caffeine>,未入門口已經見到好多有關咖啡嘅獎狀,實力不容置疑。💪💪💪優閒,舒適,就是我對這間咖啡店的內在感覺。客人可於咖啡店內輕鬆聊天,或用手提電腦做自己的事,邊歎咖啡邊做事,效率一定更高。牆上還有用各種咖啡吉袋拼成的裝飾,既凸顯到餐廳嘅主題亦不失美觀。雖然以各式咖啡為主打,但還有多款食物供應,例如All day breakfast,三文治,沙律和意粉。另外亦有餡餅和甜點供應,值得欣賞是甜點蛋糕全部都有罩著,衛生及保鮮程度令人滿意。<烤榛子鮮奶咖啡>盡顯誠意既獨角獸拉花,是拉花而不是用朱古力粉撒在模板上倒模出來的!!有點唔捨得攪拌杯咖啡強烈既榛子味道過後會滲出淡淡既烘焙甘香,咖啡香氣柔和,唔會過苦亦無酸味,溫和得來好好飲<經典朱古力>一看見龍貓拉花已經即時心心眼雖然好想試這裏的咖啡,但是今晚

優閒,舒適,就是我對這間咖啡店的內在感覺。

烤榛子鮮奶咖啡

<烤榛子鮮奶咖啡>

經典朱古力

<經典朱古力>
一看見龍貓拉花已經即時心心眼

雖然好想試這裏的咖啡,但是今晚還要睡覺明天早早就上班,所以還是選朱古力吧

朱古力夠香甜,而且奶味豐富濃郁,口感香滑,Good!!

香辣番茄汁配雞柳扁意粉

<香辣番茄汁配雞柳扁意粉>
光是外型已經擺得好靚好有心思,食落口微微的香辣和酸酸的番茄醬非常惹味!!

雞柳煮熟後表面經過略煎,外層更見香脆之餘亦看得出店家的心思。
扁意粉外層順滑,但麵心的中間保留一點微硬,絕對是正宗的Al Dente口感,真係好好味。

忌廉汁配牛油果扁意粉

<忌廉汁配牛油果扁意粉>
同樣Al Dente的扁意粉加了牛油果忌廉醬汁非常濃郁,帶著牛油果嘅清新氣味,又有忌廉汁嘅香滑,都好好食。不過個人建議如果加兩滴檸檬汁,清新平衡一下會更好。😅😅😅
總結:環境氣氛舒適,咖啡出色,食物亦好吃,而且價錢經濟實惠。(分分鐘任何一間樓上cafe食物質素無咁高,但價錢一定更高),本兔一定會經常再來。
烤榛子鮮奶咖啡
經典朱古力