2019-07-18 777 瀏覽
呢日趁亞女放假兩母女出去嘆返個悠閒的All Day Breakfast 餐廳佈置簡約得嚟帶少許工業風天花頂掛了許多沖咖啡用的奶壺同杯具餐廳以半自助形式經營,先到櫃檯付款,然後就有店員為你端上食物牆上地圖標示不同國家的咖啡產地Monster All Day Breakfast呢個全日早餐無論食材同份量都超級多,有炒蛋,紐倫堡腸,煙肉,煙三文魚,煙燻黑椒牛肉,大蘑菇,車厘茄,沙律菜,黑松露薯蓉,茄汁豆同奶油包,仲有新鮮嘅藍莓同提子超豐富;炒蛋夠嫩滑,大蘑菇夠鮮味又多汁,薯蓉夠幼滑有淡淡松露清香Double Joy's Bagel比高包口感綿,質地富嚼勁有裹腹感,夾有煙肉,HP調味醬配洋蔥,煙燻黑椒牛肉,忌廉芝士同火箭菜,材料相當豐富,HP醬汁夠惹味配搭起其他食材另人胃口大開Crème Brûlée Latte法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡,咖啡入口香醇帶脂香,奶泡綿滑,拉花細緻,看得出師傅的用心,是一杯精品的咖啡Peach Iced Shaken Tea香桃冰搖茶,茶底清香唔澀,帶淡淡蜜桃味,唔會蓋過茶香

餐廳佈置簡約得嚟帶少許工業風

天花頂掛了許多沖咖啡用的奶壺同杯具

牆上地圖標示不同國家的咖啡產地

Double Joy's Bagel

Crème Brûlée Latte

Peach Iced Shaken Tea

香桃冰搖茶,茶底清香唔澀,帶淡淡蜜桃味,唔會蓋過茶香

2019-07-09
  • 法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡
2019-06-23 1516 瀏覽
星期五的晚上相約左好朋友食晚飯,佢推薦佐敦廟街有間精緻咖啡室Studio Caffeine,好評如潮,地點又方便,就二話不說去呢間啦晚市時段好受歡迎啊,坐滿晒客人!Cafe採用自助形式,自行點餐及拿餐具Monster All Day Breakfast 呢個材料豐富、七彩繽紛的超級全日早餐真係充滿營養又健康!除左基本材料,仲有煙燻黑椒牛肉、黑松露薯蓉、法式奶油麵包等等。黑松露薯蓉球好香滑,薯味濃郁!紅黃車厘茄同大啡菇都好新鮮,又Juicy!我個人最喜愛就係炒蛋同奶油麵包:炒蛋好嫩滑,富蛋汁同蛋香!奶油麵包焗香後脆卜卜,充滿牛油同麵粉香!自製意大利青醬雞柳扁意粉個意大利青醬係餐廳自家製的,所以用料十足,青醬嘅質地更濃厚,香草味濃郁,而且唔會好似平時的青醬咁油膩!扁意粉好Al Dente,吸收左青醬嘅香味,好好食哦!雞柳有5-6件,係厚切的,肥美厚肉,加入左香草同黑椒一同煎香,所以特別香口美味!檸檬草生薑茶生薑同檸檬比例剛好,入口好舒服,清肝明目超級花果茶茶底呈紫色,酸酸甜甜的,好清新解膩

Monster All Day Breakfast

紅黃車厘茄同大啡菇都好新鮮,又Juicy!

自製意大利青醬雞柳扁意粉

檸檬草生薑茶

生薑同檸檬比例剛好,入口好舒服,清肝明目

超級花果茶

茶底呈紫色,酸酸甜甜的,好清新解膩
2019-06-23 694 瀏覽
係中上環地區,你會發現周街都係咖啡精品店,真偽文青都會係果邊出沒,但去到九龍區,但係油尖旺,竟然有一間精於咖啡文化既小店?係一眾茶餐廳文化裡面要突圍而出,對我黎講我覺得係冒險,不過當我入到鋪頭既時侯,我感受到果種親切感,咖啡店裡面既環境佈置大都係以木紋為主,有好多細緻既裝飾物,牆上亦都掛左好多幅畫,環境相當舒服簡約,完全無壓迫感,仲帶少少型格既工業風,而且餐廳以半自助Cafe形式營業,係前面櫃檯比錢落Order,然後就有staff幫你拎野食,非常方便!👇📌 Classic Caesar - $65👉 先黎點個沙律先,份量岩哂兩個人啦,一齊share都唔會覺得少,相當清新既veggie,再配埋caesar salad sauce,面頭灑上芝士,配搭適中,色彩繽紛,醒胃一流呀!📌 Crab Meat with Alfredo Sauce - $95👉 哇!要大讚既係餐廳絕對係唔姑寒呀,蟹肉覆蓋哂成個扁意粉,食落啖啖都係肉,麵條質地相當有咬口,一座小山丘咁,奶油芝士醬既配搭可以話係為呢個主菜點綴左亮點,因為蟹肉本身味道帶鮮甜,再配埋芝士既香,兩者既層次帶黎左一個好強既衝擊!非常好食!📌 Mo
係中上環地區,你會發現周街都係咖啡精品店,

真偽文青都會係果邊出沒,但去到九龍區,
但係油尖旺,竟然有一間精於咖啡文化既小店?
係一眾茶餐廳文化裡面要突圍而出,
對我黎講我覺得係冒險,不過當我入到鋪頭既時侯,
我感受到果種親切感,咖啡店裡面既環境佈置大都係
以木紋為主,有好多細緻既裝飾物,
牆上亦都掛左好多幅畫,環境相當舒服簡約,
完全無壓迫感,仲帶少少型格既工業風,
而且餐廳以半自助Cafe形式營業,係前面櫃檯

📌 Classic Caesar - $65
👉 先黎點個沙律先,份量岩哂兩個人啦,
一齊share都唔會覺得少,相當清新既veggie,
再配埋caesar salad sauce,面頭灑上芝士,
配搭適中,色彩繽紛,醒胃一流呀!

👉 哇!要大讚既係餐廳絕對係唔姑寒呀,
蟹肉覆蓋哂成個扁意粉,食落啖啖都係肉,
麵條質地相當有咬口,一座小山丘咁,
奶油芝士醬既配搭可以話係為呢個主菜點綴左亮點,
因為蟹肉本身味道帶鮮甜,再配埋芝士既香,
兩者既層次帶黎左一個好強既衝擊!非常好食!

📌 Monster - $115
▪ Scrambled Egg
▪ Mixed Veggie
▪ Cherry Tomatoes
▪ Fresh Fruit
▪ Mashed Potato with Black Truffle
▪ Mini Brioche
▫ 連全日早餐都有咁多款選擇,緊係要個最勁
最有份量咖啦,呢個一碟有齊煙肉、紐倫堡腸、
煙燻黑椒牛肉、炒蛋、煙三文魚、黑松露薯蓉、
大蘑菇、紅黃車厘茄、新鮮水果、沙律菜、秘製焗豆、
法式奶油麵包,最特別好食既有炒蛋、大蘑菇、
黑松露薯蓉呢三樣,食材相當新鮮重本,
廚師亦煮得非常恰當,呢個必點!

▪ Classic Chocolate - $40
▪ Passionfruit Iced Shaken Tea - $45
▫ 朱古力同咖啡一樣,好著重當中拉花圖案,
好多時除左味道之餘,睇個師傅既手工,
都可以睇得出究竟佢地對食物有無心機,
從而我地亦會唔會食得開心,
而今次我係非常滿意,估唔到係九龍區都搵到一間
有水準既咖啡店,可謂難得!

2019-06-22
  • Classic Caesar
  • Crab Meat with Alfredo Sauce
  • Monster
  • Classic Chocolate
  • Passionfruit Iced Shaken Te
2019-06-17 534 瀏覽
行入廟街後,係不同國家菜式餐廳之中竟然能夠搵到間CAFÉ。Café表面簡撲,內裡精簡,正正最能夠突出Café 比人放鬆休閒感覺。一踏入門口左側就擺放住不同獎狀,所以咖啡質素就無庸置疑。餐牌選擇都唔少,除左有招牌All Day Breakfast 外都有 Salad、吐司、意粉蛋糕等等選擇。而飲品之中,咖啡款色都好多。除咖啡外都有朱古力及冰搖茶等飲品。Monster All Day Breakfast既然 All Day Breakfast係呢到既招牌,所以必定要試一試啦!Monster 係4款 All Day Breakfast 之中最多配菜嘅。有煙肉、紐倫堡腸、煙燻黑椒牛肉、炒蛋、煙三文魚等等咁豐富配搭而成。法式奶油面包都幾軟熟,沙律菜份量都唔少。當中印象最深刻係大蘑菇,超JUICE又爽口。入面新鮮水果就係提子啦,好甜。玄米茶拿鐵呢度SIGNATURE DRINK 係LATTE,鑑於抹茶飲得較多關係,就揀左呢款玄米茶拿鐵啦。一入枱時,都比佢顏色嚇一嚇,以為係抹茶Latte ,其實玄米茶亦係綠茶一種。每杯Latte面上都會有不同特式拉花,而木杯墊都會刻上店舖名稱。玄米茶拿鐵入口茶味不會
行入廟街後,係不同國家菜式餐廳之中竟然能夠搵到間CAFÉ。
一踏入門口左側就擺放住不同獎狀,所以咖啡質素就無庸置疑。

Monster All Day Breakfast
法式奶油面包都幾軟熟,沙律菜份量都唔少。
當中印象最深刻係大蘑菇,超JUICE又爽口。
入面新鮮水果就係提子啦,好甜。

玄米茶拿鐵
玄米茶拿鐵入口茶味不會太過濃烈,冇抹茶個種苦澀味,只有啖啖玄米清香。
奶夠厚滑,配合玄米茶又味道唔會過濃又幾夾!

三重芝士拿波里蕃茄意粉
芝士濃郁配上微酸清新的番茄~

熱情果冰搖茶
冰搖茶都會帶有泡抹係面,飲落爽甜,解渴一流!

Studio Caffeine 價錢並不貴,係同區Cafe 呢黎講適中,而街上人流唔多,適合約埋朋友一齊慢慢坐。
2019-06-09 614 瀏覽
佐敦有間清新小cafe❤️係門口見到非常多既獎項👍👍Cafe以自助形式,客人可以自己倒水同到cashier order食物。我地兩個叫左兩個mains加兩杯飲品,原本想叫多個小甜品,不過太夜去到賣完了。環境寧靜,好適合係呢個咁繁忙既城市中抖一抖。一個人坐係度靜靜地享受一個人的時光都唔錯喔。🍳🥓Monster all day breakfast 淨係all day breakfast已經有4款可以揀,分別係veggie, classic, American, and monster。每種食物都有少少唔同,當然唔夠食可以額外再加啦😃大食既我唔洗諗,即刻揀左monster😂呢款monster就有煙肉,紐倫堡腸,煙燻黑椒牛肉,炒蛋,煙三文魚,黑松露薯蓉,大蘑菇,車厘茄,水果,沙律菜,茄汁豆同奶油包。份量十足,種類都幾 豐富。 比較特別既地方係佢既薯蓉加左黑松露😋啖啖黑松露食落好香。炒蛋嫩滑。好鍾意佢呢碟有提子同 藍莓。大蘑菇多汁juicy。🦀蟹肉奶油芝士醬扁意粉蟹肉堆到一座小山丘咁,份量一d都唔可以睇少呀。意粉軟硬適中,醬汁剛剛好。🍫榛子朱古力榛子味濃郁,朱古力入口細滑
佐敦有間清新小cafe❤️
係門口見到非常多既獎項👍👍

🍳🥓Monster all day breakfast

🦀蟹肉奶油芝士醬扁意粉

🍫榛子朱古力
榛子味濃郁,朱古力入口細滑

18小時前 0 瀏覽
呢幾排食得好heavy 又燒肉又打邊爐 所以今晚決定要食得light d 搵間Cafe坐下 一岀佐敦站行多幾分鐘就見到呢間Cafe 門口餐牌有唔同嘅all day breakfast pasta toast等等 ***Cafe係自助形式 自己睇完menu行岀去order 同行朋友叫左個pasta 蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉 蟹肉舖滿左係意粉上面with cheese一齊食都幾creamy 而我就叫左個salmon bagel 入面有牛油果蓉 炒蛋 cream cheese 同smoked salmon 旁邊有salad 所以以輕食黎講係夠食嘅 ***另外我地叫左兩杯drink cold brew coffee 同薑黃latter 冷泡咖啡同平時嘅咖啡非常唔同 沒有苦澀卻有少少甘甜 口感都幾順滑
***
***
4天前 0 瀏覽
今日同fd 黎到佐敦,唔想食廟街d 打冷,想寧靜咁hea 一hea, 黎到呢間小街入面的cafe.坐到最入,周圍都坐左d兩個好chill 咁傾偈,或者享受緊一人時間的文青同朋友睇左一陣menu 先決定到食咩,好多選擇俾呢個超級monster 吸引,好多少見既all dau breakfast 選擇,例如煙燻黑椒牛肉,黑松露薯蓉實物比上鏡更靚!全部野食都好滿意,esp 個腸,係有咬口juicy 既,生日有黑提青提都好有誠意仲order 左個蟹肉忌廉扁意粉,意想不到地多蟹肉,味道亦剛剛好野飲order 左法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡(後)同埋熱情果冰茶(前)下次會試下熱咖啡,見旁邊有人飲好似幾正

同朋友睇左一陣menu 先決定到食咩,好多選擇

實物比上鏡更靚!

下次會試下熱咖啡,見旁邊有人飲好似幾正
2019-08-12 33 瀏覽
佐敦想食All day breakfast , 朋友提議到這間Cafe。雖然已經是下午2:30 ,但餐廳內依然座無虛席,我們先在餐牌上選擇了食物,飲品半價。在自行到cashier 付款。食物上枱的速度很快,不用10分鐘已能夠享用食物。American all day breakfast ($105)炒蛋很滑,大蘑菇,黑松露薯蓉,都非常入味。黑松露忌廉三文魚意粉($95)很creamy, 意粉很彈牙,非常濃味,很合我胃口,好好食。

食物上枱的速度很快,不用10分鐘已能夠享用食物。

炒蛋很滑,大蘑菇,黑松露薯蓉,都非常入味。

黑松露忌廉三文魚意粉($95)

2019-08-08 29 瀏覽
週末係油尖旺一帶行左陣,想食下野,咁o岩見到呢間cafe就入左去,我叫左個意粉同杯Latte。Crab meat with Alfredo sauce 蟹肉舖滿整個扁意粉上面,食嘅時候啖啖蟹肉,麵質軟硬適中,而個alfredo sauce 好香蒜同奶油芝士香味,同蟹肉好夾,好好食,係好有水準嘅意粉!紅菜頭拉花Latte呢間cafe 有好多好特別嘅Latte,紅菜頭就係其中一款,紅色嘅Latte上拉左個好似恐龍咁嘅圖案,好可愛,味道都唔錯!

Crab meat with Alfredo sauce

紅菜頭拉花Latte
2019-08-06 13 瀏覽
Studio Caffeine位置十分靠近佐敦地鐵,環境簡約時尚,開放式廚房,主打all day breakfast,有幾款早餐可以選,飲料除了咖啡,也有特色的花茶和果汁🍹。Monster全天早餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️分量足,有火腿,香腸,煙肉,滑蛋,提子,蔬菜等牛油果田園沙拉配羽衣甘藍⭐️⭐️⭐️⭐材料新鲜,特別喜歡吃牛油果,配羽衣甘藍非常健康有營的配搭!泰式冬陰功配海蝦扁意粉⭐️十分適合愛辣的朋友,只是對我來說有點over,真的太辣lol熱情果冰摇茶⭐️⭐️⭐️⭐️味道很好,是鮮榨果汁加茶然后加冰摇制成。洋甘菊花茶⭐️⭐️⭐️菊花茶味道不错,甜度適中,而且一壶茶的分量基本上两個人喝也可以。

Monster全天早餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️
分量足,有火腿,香腸,煙肉,滑蛋,提子,蔬菜等

牛油果田園沙拉配羽衣甘藍⭐️⭐️⭐️⭐
材料新鲜,特別喜歡吃牛油果,配羽衣甘藍非常健康有營的配搭!

泰式冬陰功配海蝦扁意粉⭐️

熱情果冰摇茶⭐️⭐️⭐️⭐️
味道很好,是鮮榨果汁加茶然后加冰摇制成。

洋甘菊花茶⭐️⭐️⭐️
2019-07-31 7 瀏覽
其實佐敦有好多隱世食肆,但講真環境好,又有歐陸式既Full Day Breakfast既店,真係唔多,但竟然俾我揾到依間cafe,真係重拾係aus既寫意態度,間店個環境設計好好,令人入到去有種relax感覺黎到依度,一定要點佢地既Monster(Full Day Breakfast),好大份,差唔多有十款食物另外再叫左份黑松露忌廉準煙三文魚篇意粉,好香黑松露味,同埋唔會太濕,剛剛好d汁掛上意粉再加埋杯熱榛子朱古力 & 焦糖布丁咖啡,簡直配合得完美無暇,加上環境既配合,101分,休閒relax之選,地點又方便

2019-07-30
2019-07-29 29 瀏覽
有時食厭咗尖沙咀啲餐廳,其實去佐敦都有唔少好選擇,無論想食乜,佐敦都可以搵得到🥴🥴,今次有個fd想靜靜地傾吓計🗣🗣咁就cafe就最適合不過了🤘🏻沿著大街小巷搵,就見到間好啱feel既餐廳🍴,所以就決定食佢了😆呢度裝修充滿工業風,感覺好raw,咁我地就好comfort 咁傾吓計就最好不過😘咁當然要食吓野先,食物都有唔少選擇,有salad,pasta,同埋all day breakfast😳不過份量唔少,我最後都係揀咗Carbonara & Crème Brûlée latte😉😉House Caesar Carbonara Remix ($88)呢意粉雖然望似簡單,但要脫穎而出又談何容易,一顆好渾圓澄黃嘅蛋黃,輕輕一督,蛋漿就除除流落意粉中🤤,而佢個cheese sauce 都好足夠,每條意粉都被cheese cream同蛋黃漿包圍,雖然好似好heavy咁,但係要咁食先過癮😍😍而啲cheese cream好香奶味,再加bacon味,係一個令人食得好開心滿意既Carbonara👍🏻Crème Brûlée latte ($50)其實我就唔太好飲咖啡☕,因為覺得佢有種酸味😖但呢杯就完全冇呢個

Crème Brûlée latte ($50)
其實我就唔太好飲咖啡☕,因為覺得佢有種酸味😖但呢杯就完全冇呢個問題,佢既咖啡同焦糖味又夾到喎,再加上佢都多奶,所以都覺得非常好飲,又享受到咖啡香味,又飲得到奶同焦糖味,一舉兩得🤗😆

呢度環境好幽靜,周圍環境都令人坐得好舒服😌,確實喺呢度傾吓計食吓野係一個唔錯既選擇嚟😆😆
2019-07-29 9 瀏覽
放假冇嘢做就上網睇Youtube,睇啲人嘅英國遊記,見到佢哋大讚All day breakfast好正,睇到我都流晒口水,不過英國就未有錢去住,所以喺香港食住先!今次嚟到呢間喺廟街好評如潮嘅Cafe,呢間嘢裝修簡撲得嚟都幾精緻!呢到嘅All day breakfast有分四個款式,分別係Monster $115、American $105、Classic $85同埋Veggie $95,每個款式喺材料配搭方面都有啲唔同,另外仲可以額外加配食物,自由度都幾高!我就揀咗Monster,有齊晒所有配料!呢個all day breakfast一上枱,我已經聞到勁香,我最鐘意係大啡菇,真係好入味,每一啖都有汁!其次就係炒滑蛋,夠嫩滑同埋仲有蛋汁!紐倫堡腸煎得焦香,皮又脆夠香口,好食!飲品就叫咗呢杯烤榛子朱古力,朱古力味好濃郁,配埋榛子同埋厚厚嘅忌廉,層次感十足!

2019-07-29 11 瀏覽
聽人講佐敦有間Cafe嘅咖啡好正,店主係咖啡嘅比賽屢獲殊榮,一入邊果然見到架上面就全部都係有關咖啡嘅獎項,一場嚟到梗係要見識下啲咖啡幾好飲啦!見到佢Menu上面嘅咖啡味道都好特別,除咗普通嘅咖啡之外,仲有啲咖啡飲品係加咗唔同嘅茶或者其他味道,我就點左個玄米茶latte試一試啦!一上枱就見到一個拉花拉得好靚嘅咖啡,顏色有啲似綠茶latte, 但味道上真係好香玄米茶味,配埋香濃嘅咖啡,真係非常好飲,喺第二度係未飲過,亦都唔知飲唔飲得到。朋友叫咗個士多啤梨冰瑤茶,味道好鮮甜,好香士多啤梨味,佢話非常好飲。食品方面,餐廳主要供應西餐嘅意粉、麵包、同埋all day breakfast. 朋友點左冬陰公海蝦意粉,分量唔算好多,但係冬陰公味非常香,係好食嘅,而且嗰三隻海蝦都唔算細隻,而且肉質非常彈牙,食得出係勁新鮮嘅。All day breakfast有幾本選擇,我就叫咗食材最豐富嘅一隻monster, 裏面有炒滑蛋、雞肉腸、茄汁焗豆、大蘑菇、蕃茄、沙律、提子、藍莓、法國包、煙肉、煙三文魚、火腿、黑松露薯蓉,食完十級飽,我咁大食都覺得飽,份量真係少㗎 !味道都唔錯,全部都係新鮮整嘅,特別欣賞佢個炒

All day breakfast有幾本選擇,我就叫咗食材最豐富嘅一隻monster, 裏面有炒滑蛋、雞肉腸、茄汁焗豆、大蘑菇、蕃茄、沙律、提子、藍莓、法國包、煙肉、煙三文魚、火腿、黑松露薯蓉,食完十級飽,我咁大食都覺得飽,份量真係少㗎 !味道都唔錯,全部都係新鮮整嘅,特別欣賞佢個炒滑蛋,唔知係咪加咗牛奶炒呢?真係非常滑溜,食到唔停得口。另外佢嘅肉類非常新鮮,好食!最窩心嘅係,佢仲俾埋生果你,等你食完飯飽都有生果可以幫助消化,真貼心呢!
2019-07-28 14 瀏覽
佐敦柯士甸道一帶的咖啡室,我都差不多光顧過了,惟一直未光顧過這店。今天Honey在佐敦工作,我跟他四處找喝咖啡的地方,有些不是沒有開門,有些則已經倒閉了, 所以來到Studio cafe 。我叫了牛油果煙三文魚牛角包($78):雖然份量不大,價錢也不算便宜,但牛油果厚厚的一層,煙三文魚份量也不少,餡料豐富,口感非常滿足。惠顧食品,可以半價買一杯飲品。我叫了薄荷朱古力咖啡(半價$26):很細杯(原價$52),朱古力味很濃,但是,咖啡和薄荷味就非常淡。這個咖啡,麻麻地!另外,Honey要了一杯芒果茶($44):當然,也很細杯。這個也很普通,茶不夠濃,又太甜。整體來說,我覺得食物質素尚可,但價錢比較貴。

我叫了牛油果煙三文魚牛角包($78):

惠顧食品,可以半價買一杯飲品。
我叫了薄荷朱古力咖啡(半價$26):
很細杯(原價$52),朱古力味很濃,
但是,咖啡和薄荷味就非常淡。
這個咖啡,麻麻地!

另外,Honey要了一杯芒果茶($44):
當然,也很細杯。
這個也很普通,茶不夠濃,又太甜。

整體來說,我覺得食物質素尚可,
但價錢比較貴。
2019-07-28