2019-09-11 1495 瀏覽
老友介紹我去佐敦呢間cafe, 原因係他們的咖啡,選用左好特別既咖啡豆,而最吸引我既莫過於拎左獎咖啡師拉出既花,杯杯都好有心思。先講食物,Monster all day breakfast 重份量,食材甚廣,包括煙肉、紐倫堡腸、煙黑椒牛肉、炒蛋、煙三文魚、黑松露薯蓉、大蘑菇、紅黃車厘茄、沙律菜、秘制焗豆、法式奶油麵包,生果。個人認為薯蓉好滑好綿,大啡菇夠鮮味,沙律菜清脆配酸酸甜甜沙律醋一流。再加上好清甜既葡萄,車厘茄,配搭非常清新,包羅萬有,無得輸!蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉奶油芝士醬濃而不膩,好香滑,主角蟹肉非常多,啖啖鮮味,喜歡吃蟹的我覺得非常不錯!而扁意粉口感軟硬適中。烤榛子朱古力鲜奶咖啡烤榛子好香果味,mocha奶味不重,接著飲到層次為朱古力味,好香濃,味道帶點點甜,拉力顯出師傅功架,果然係有質素!紅菜頭鮮奶泡沫我選另一杯是沒咖啡因的飲品,因怕晚上訓不著,店長介紹左我試紅菜頭鮮奶latte, 好特別 亦比較健康。要讚的是打出的奶泡好滑,味道稍甜了一點,而欣賞到咁精美的拉花簡直值回票價!這裡環境感覺好chill適合放工放假來這邊喝咖啡嘆下,慢活下。亦感受到對咖啡,食物的熱誠。難

先講食物,
Monster all day breakfast

蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉

烤榛子朱古力鲜奶咖啡

紅菜頭鮮奶泡沫

難得地這裡一角有連儂牆,食客可寫上心聲願望,為香港人加加油!

• Monster
2019-09-08 890 瀏覽
睇到標題好明顯係為咗試佢地既咖啡新玩法,Studio Caffeine 最近成功研配出咖啡配酒嘅新嘗試,Espresso cross-over Toni x Gin or Coffee x Whisky, 創意! 典型cafe格局, 雅緻舒服, 最緊要係 freestyle,置身其中有慢活hea 感覺。睇這……咖啡師好似有啲料大路CAFÉ 餐牌呢個餐牌就係佢哋Coffee Vs Wine 嘅新搞作, 點都要搵杯嚟試下。超級 All-day-breakfast ($115)超肚餓, 當然要搵個超級All-day-breakfast堆滿個肚。超级 All-day-breakfast超級豐富; 啡菇、煙肉、香草腸、煙三文魚、煙牛肉、茄汁焗、豆法包、炒蛋、黑松露薯蓉、沙律菜、提子及藍莓, 材料豐富到講都有排講, 一陣有齊整日營養所需, 有肉有澱粉質有蔬菜有生果**大啡菇 ~ juicy**煙肉 ~ 我鍾意佢夠瘦, 硬硬地脆脆地,夠香口,有嚼口。**香草腸 ~ 味道唔喊口,比較清及軟口, 唔油膩,感覺較健康**法包 ~ 皮脆內棉, 加炒蛋食, 正。**黑松露薯蓉 ~ 看似平平無奇, 估唔到撈少少

睇這……咖啡師好似有啲料

大路CAFÉ 餐牌

超級 All-day-breakfast ($115)

**大啡菇 ~ juicy
**法包 ~ 皮脆內棉, 加炒蛋食, 正。
**黑松露薯蓉 ~ 看似平平無奇, 估唔到撈少少黑松露醬又幾好味喎, 優香又飽肚, 下次自已整下先。

Molly’s Irish Latte ($58)
酒味及啡味mixed , 誰也沒搶誰的味道, 可能 Latte嘅關係, 兩者味道都唔太濃, 味道就像飲緊帶啡香既Baileys 咁,滑口,有新鮮感,值得一試 ,支持創作 ,今次第一次, 挑啲易入口的, 下次再嚟會試啲烈酒x Coffee cross-over。

很美的花花

質感厚滑
2019-09-05 590 瀏覽
最近也被新聞消息弄得有點透不氣來,找老朋友來解解悶氣,嘆下咖啡老友推介studio caffeine, 位於佐敦十分方便,街上行人明顯也少了,也許少了自由行關係,街上也行得舒暢Cafe 店内也坐有客人,大家也很舒享受這咖啡味道的空間。先醫醫肚皮,點了沙律,all day breakfast跟意粉牛油果田園沙律配羽衣甘藍沙律菜已十分新鮮脆口,再配上了superfood羽衣甘藍更加健康,另把牛油果打成蓉,配上蔬菜十分美味Monster All day breakfast真的是超級滿滿的all day breakfast, 晚餐食all day breakfast其實也沒有問題,看到滿滿的一碟,炒蛋是超級滑溜,最愛還是大磨菇跟薯蓉,煙肉等等,還好的是老友十分有後勁,最後也圓滿吃光蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉來到忍唔住嘩了聲,d 蟹肉太高了吧,成座山,跟意粉撈好,十分creamy很濃的奶油芝士味道。到了今晚的coffee time老友點了虹吸,我就第一次試,覺得很新奇所以興緻勃勃。咖啡豆可以自選,經店員講解跟解說,我地就選了Yunnan Puer Brandy Honey, 就試試看有沒
Cafe 店内也坐有客人,大家也很舒享受這咖啡味道的空間。
牛油果田園沙律配羽衣甘藍
Monster All day breakfast
蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉
到了今晚的coffee time
老友點了虹吸,我就第一次試,覺得很新奇所以興緻勃勃。
咖啡豆可以自選,經店員講解跟解說,我地就選了Yunnan Puer Brandy Honey, 就試試看有沒有brandy 的味道吧。
店員在coffee bar 十分細心地煮coffee, 而我就被那虹吸的壺吸睛了
煮好後會再來跟我地解說各種杯的用法以及不同之處,除了影響香氣同時用不同的杯影響到味道,也不怕我地煩解答了很多不同的問題,原來飲咖啡也有許多學問的,我也增值了不少
今晚大家也帶著滿足的心情離開,其待下次到來
2019-09-05 597 瀏覽
大多數精品咖啡店都係哂港島區,呢排要多出動支持小店,佢地營運成本高,靠著一點堅持,當然要多多支持。先係坐底hea一hea,是晚係星期五晚,一直都有人入黎坐。座位都係舒服,有啲估唔到呢區都有外國人光顧!(一等人走左就影下店內)坐到入黎,本來都未肚餓,睇睇下就開始肚餓啦。黎到呢度係一定要點咖啡,朋友點嘅係rose latte,45元,唔係度度都有,見到就要點,朋友滿意,拉花亦好靚。我就繼續肥威,40元,好喜歡佢只得一小層泡,啡味十足,堅係happy friday。朋友點嘅係ACE Salmon,98元,真係好豐富,蛋炒得滑,料又足,亦加左牛油果蓉同芝士,成份都配得好好。自製意大利青醬配雞柳扁意粉,85元。上台個刻好香,開左啲胃,雞柳煎過,更加香口。意粉剛好,都掛味,加左香草,小小橄欖油,都幾正。整體唔錯,有機會會多黎,hea下都好,需要一個空間休息嘅。係啦,係收銀處見到有𣿬豐信用卡有10% off,正!

(一等人走左就影下店內)

坐到入黎,本來都未肚餓,睇睇下就開始肚餓啦。

整體唔錯,有機會會多黎,hea下都好,需要一個空間休息嘅。

係啦,係收銀處見到有𣿬豐信用卡有10% off,正!
2019-08-30 680 瀏覽
去開廟街一帶買野,經過一間專食 All day breakfast 的 Cafe,享受休閒的下午之餘,飲杯咖啡當是輕鬆下減減壓,入到去坐,發現小店也有少少的連儂牆,感受到小店為香港人加油的心意。Creme Brûlée Latte ($45),來得幫襯這店我諗最少必點一款咖啡,因為要試試咖啡師沖咖啡的手勢。點來的是法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡,只睇拉花已經拉得好靚,好值得打卡,聞落已經好甜的焦糖同咖啡甜味,細味鮮奶味重,口感細滑。薄河朱古力($45),薄河味道香濃,好透心涼。超級 Monster ($115),我都幾愛吃 All day breakfast ,但咁多配料的全日早餐在香港唔多餐廳會食到,有嫰滑炒蛋、煙肉、倫敦堡腸、法式焗多士、藍莓、紅黃車車厘茄、沙律菜、大啡菇、薯蓉、煙薰黑椒牛肉、煙三文魚、茄汁焗豆等等,有十多款配料,非常豐富,而且很有水準。蟹肉配意大粉奶油芝士醬扁意粉($95),扁意粉的忌廉和芝士味好濃郁、好creamy ,蟹肉新鮮鮮甜,在意粉面倒上了大量蝦子粹,感覺好夾,份量好多,食得好滿足。

Creme Brûlée Latte

薄河朱古力
超級 Monster
蟹肉配意大粉奶油芝士醬扁意粉
2019-10-10 0 瀏覽
今晚放工約左個朋友落佐敦食野吹下水,朋友話呢間Studio Caffeine 食物同飲品樣樣水準唔錯,同埋呢度嘅咖啡師好專業,攞左好多証書同獎狀架。我同朋友都選擇左all day breakfast,貪佢樣樣都有,滿足下自己嘅食慾😋。All Day Breakfast - 超級 Monster(法式奶油麵包、煙肉、紐倫堡腸、煙三文魚、煙燻黑椒牛肉、炒滑蛋、大啡菇、黑松露薯蓉、沙律菜、車厘茄、水果同埋茄汁焗豆)😋😋首先食左個沙律🥗菜,沙律菜非常新鮮配埋個沙律醋,酸酸甜甜打開左個胃口先😋;奶油包外脆內軟好香奶油味;煙肉煎得香香脆脆,油份已經迫走晒,好香口;紐倫堡腸大大條😋肉味十足;薯蓉好creamy, 配埋大啡菇一齊食,令到黑松露同大啡菇味道更突出👍🏻。Cappuccino 拉花好靚,咖啡味唔算好濃郁,連泡沫一齊飲,好滑好滑嘅口感😌

All Day Breakfast - Monster

Cappuccino
All Day Breakfast - Monster
Cappuccino
  • Monster All Day Breakfast
今天在尖沙咀做完運動後來光顧這間小店💛我們等了10分鐘後入座。餐廳位置不太多,顏色偏暗沉為主。餐牌上有All Day Breakfast、 小食、沙律、意粉及咖啡等由於我們實在太肚餓,兩人各點了一個Monster!Monster這個All Day Breakfast 實在太豐富了吧!賣相吸引到令人即刻打卡📸!有煙肉、紐倫堡腸、炒蛋、煙三文魚、黑松露薯蓉、大蘑菇、車厘茄、提子、沙律菜、焗豆及法式奶油麵包!個人十分喜歡這個法式奶油麵包,外脆內軟,十分香口!沙律菜十分新鮮,配上酸酸甜甜的沙律汁十分醒胃!這個份量實在是很多!一個女子很難吃光😆Latte 有優惠,可以以半價點咖啡!這個Latte的口感及味道不錯,咖啡香濃而口感幼滑整體來說,餐廳的食物質素不錯,見隔離枱的食物也十分吸引,下次可以再來試試!
今天在尖沙咀做完運動後來光顧這間小店💛

我們等了10分鐘後入座。餐廳位置不太多,顏色偏暗沉為主。

由於我們實在太肚餓,兩人各點了一個Monster!

2019-10-07
2019-10-07 10 瀏覽
味道不錯,可惜是份量有點少,其中一份真的吃不飽。雖然店內出名是咖啡,還是點了焙茶LATTE卻比其他店喝到的更好,希望下次再來一嚐咖啡。個人最喜歡是ALL DAY BREAKFAST~
味道不錯,可惜是份量有點少,其中一份真的吃不飽。

個人最喜歡是ALL DAY BREAKFAST~
抹茶LATTE
焙茶LATTE
ALL DAY BREAKFAST MONSTER
2019-10-06
焙茶LATTE
ALL DAY BREAKFAST MONSTER
  • ALL DAY BREAKFAST
2019-10-06 38 瀏覽
💛良心小店💛係廟街都能找到休閒咖啡店☕咖啡店內有售賣多種精品咖啡😎_🌟All day breakfast – Monster $115 🍳🥐Super份量🤣包括有煙肉、紐倫堡腸、煙黑椒牛肉、炒蛋、煙三文魚、黑松露薯蓉、大蘑菇、紅黃車厘茄、沙律菜、秘制焗豆、法式奶油麵包,生果🍇黑松露薯蓉好綿滑,大啡菇亦夠鮮味👍🏻細食嘅朋友仔可以叫返regular size😈_🌶泰式冬蔭功配海蝦扁意粉$95呢個有驚喜🤔未食已經聞到冬蔭功好香口🍝小辣的扁意粉軟硬度適中 食落去好開胃😎另外意粉有四隻大蝦,蝦肉都彈牙🦐_🌟雲呢拿鮮奶咖啡(熱) $45好香醇 咖啡上面亦都有好靚嘅拉花☕️🌟綠茶拿鐵(熱) $45綠茶濃度適中 入口亦都非常順滑🍵
💛良心小店💛
係廟街都能找到休閒咖啡店☕咖啡店內有售賣多種精品咖啡😎

🌶泰式冬蔭功配海蝦扁意粉$95

🌟雲呢拿鮮奶咖啡(熱) $45
好香醇 咖啡上面亦都有好靚嘅拉花☕️

🌟綠茶拿鐵(熱) $45
綠茶濃度適中 入口亦都非常順滑🍵
2019-10-05 33 瀏覽
果日同朋友行街,經過見到呢間餐廳,因為朋友一向都鐘意飲咖啡,所以就去左 Studio Caffeine 食下。餐廳既佈置好有心思,服務員亦好有禮貌咁同我地介紹佢地有咩野招牌菜,同埋受歡迎既菜式。因為餐廳既廚房係半開放式,廚師煮野食煮得好香,搞到我地都好肚餓!薄荷朱古力鮮奶咖啡因為朋友做過兼職咖啡師,對咖啡一向都幾有要求。呢杯咖啡好好飲,好濃同好有質感,唔似出面飲果種溝好多水好淡。烤榛子朱古力而呢杯杯朱古力比起出面飲既有啲唔同,味道有好濃,因為榛子烤過既關係,所以佢既榛子味都特別香。Monster All Day Breakfast份量超誇張,食材種類成十款咁多,最初黎到都好怕食唔晒,但係味道好令人驚喜,每一款放入口之後,都忍唔住即刻想食第二啖,唔覺唔覺就清左碟。All Day Breakfast係香港好多地方都有,但我同朋友都覺得,呢個算係我地食過既比較值同好食。忌薕汁配牛油果扁意粉味道非常好,可能因為小妹本身偏愛牛油果,但係份量都幾多,食到後尾會有少少膩,好在朋友幫手包底。

薄荷朱古力鮮奶咖啡

烤榛子朱古力

Monster All Day Breakfast

忌薕汁配牛油果扁意粉

2019-09-05
2019-10-04 24 瀏覽
小店cafe,因有得獎的拉花咖啡師,特意前來,雖是小店,但7pm已經坐滿晒。細看餐廳設計簡單中有點不平凡,有咖啡豆的世界圖,又有不同款咖啡豆出售。點餐是自助形式,在cashier點餐等候。Monster all day breakfast重份量,食材甚多,共有10款菜式,個人特別喜歡又滑又好綿的薯蓉,好fresh大啡菇,香口紐倫堡腸及爽脆沙律菜,包羅萬有。黑松露忌廉汁煙三文魚扁意粉忌廉汁淡淡的,不膩,與扁意粉混在一起好香滑,煙三文魚與意粉5050,相對分量夠多,而扁意粉口感軟硬適中。烤榛子朱古力鲜奶咖啡拉花師拉的花的確非同凡響,顯出師傅功架,果然係有質素!而mocha奶味不重,榛子味好濃郁,味道帶點點甜。洋甘菊花茶自己怕訓唔著,就order花茶飲。花茶味清新,入口舒暢。

點餐是自助形式,在cashier點餐等候。

Monster all day breakfast

黑松露忌廉汁煙三文魚扁意粉

烤榛子朱古力鲜奶咖啡
洋甘菊花茶
自己怕訓唔著,就order花茶飲。花茶味清新,入口舒暢。
  • Monster
  • 黑松露忌廉汁煙三文魚扁意粉
  • Caffe Latte
2019-10-03 20 瀏覽
難得準時收工 同同事仔附近搵野食 原來在廟街有間隱世小店 咖啡☕️拎過無數既獎項 入到店比佢咖啡既香味深深吸引著 不管已經是晚上 我都決定要一試佢既咖啡☕️菜式選擇都不少 最出名應該是all day breakfast ,點出一個最豐富既Monster,另外再點了一個意粉 其實幾款都想試 不過見到網上好都多人選這個蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉 好像出面也比較少見 就決定試試佢啦😋先到既係咖啡☕️同事點了玫瑰咖啡🌹偷飲了一口 平時我都很喜歡玫瑰的制成品 不過試過一係完全冇玫瑰味 一係就是甜甜的玫塊精油 而這杯真是很讚👍🏻👍🏻甜度剛剛好也有淡淡的玫塊味 十分討好而我的咖啡 很強大 是barily x coffee 見到咁特別既配搭真的要一試😆😆酒同啡剛取得平衡 不會搶了對方的味道 不過小妹酒量淺 飲完反而好眼訓😂😂蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉 蟹肉超足料 幾乎每口意粉都有蟹肉既存在 不過汁比較小 但就變左冇咁膩而Monster 開頭發現少左個薯蓉 店員都好好禮貌即刻比返我地 全日早餐黎講 的確好豐富 三文魚 牛肉 煙肉 腸仔 特別喜歡炒蛋 十分滑 牛油味都好香 另外有大量沙拉菜🥗最特別係生果都有
蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉
全日早餐黎講 的確好豐富 三文魚 牛肉 煙肉 腸仔 特別喜歡炒蛋 十分滑 牛油味都好香 另外有大量沙拉菜🥗最特別係生果都有 好健康
食物好食 咖啡更吸引 我想我會常常來買咖啡飲了 真係超香 而且好多特別既口味 有杯紅菜頭鮮奶都想試下😍🥰
2019-09-26 55 瀏覽
行過經過呢間嘅香就入咗嚟,小店嘅餐廳幾有feel~舖頭面積唔大,不過感覺舒服,就算坐耐咗都唔會趕你走~叫咗蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉同Monster all day breakfast。意粉即叫即整,正正係cashier 後面煮,香噴噴,煮完即刻攞嚟,所以真係熱辣辣~味道好香濃,食落感覺好rich,面頭嘅蟹肉亦有好多,加埋啲洋蔥,好香口~雖然好邪惡,不過小店來講呢個意粉真係做得相當唔錯~All day breakfast份量都唔細,一般應有嘅嘢都會有,仲有較有特色嘅係黑松露薯蓉,creamy得來亦有好香黑松露味!飲品方面叫咗Hojichi Latte同Toasted hazelnut latte,前者茶味夠濃,而且唔太甜;後者飲落都有陣陣烘過嘅味道。

2019-09-22 26 瀏覽
喺呢頭上完堂 諗住求其覓食醫飽肚就算啦!點知俾我搵到呢間cafe 門面都幾唔起眼 店入面大概有十幾張4人枱但平日夜晚竟然都坐無虛席!好多人喺度談心聯誼鬧市就係需要多啲呢類環保既地方俾人傾下計宣洩一下生活上既不快 分享點滴呢度要自己去cashier買野食先再坐低我同呀妹一齊開心share招牌all-day breakfast👍🏻除左覺得啲食物有少少攤凍左之後 整體味道都幾唔錯!炒蛋真係有種好creamy既口感 之後叫左蟹肉黑松露扁意粉 同樣問題都係有少少唔夠熱 但蟹肉既份量都幾足料 而且意粉幾入味 味道加分!配埋一個榛子咖啡,甜甜地爲今日忙碌既一天作結
喺呢頭上完堂 諗住求其覓食
醫飽肚就算啦!點知俾我搵到呢間cafe
門面都幾唔起眼 店入面大概有十幾張4人枱
但平日夜晚竟然都坐無虛席!好多人喺度談心聯誼
鬧市就係需要多啲呢類環保既地方俾人傾下計
宣洩一下生活上既不快 分享點滴
呢度要自己去cashier買野食先再坐低
我同呀妹一齊開心share

配埋一個榛子咖啡,甜甜地爲今日忙碌既一天作結
2019-09-22 41 瀏覽
在佐敦這間 studio caffeine旺中帶静,一踏進店內已經嗅到陣陣既咖啡香味,相當吸引!眼尾望一望,見到有連儂牆~感受到店主亦在此舒發情感,為香港人打打氣!點了這店最有名的超級 monster all day breakfasy, 非常多配料,炒蛋非常嫩滑,倫敦堡腸,煙肉,煙三文魚,大啡菇,薯蓉,茄汁豆,藍莓,車尼茄,超級豐富!份量大得很!很有水準之作。還點了冬陰功海蝦意粉,非常合我口味!意粉很入味惹味,濃濃冬陰功好正!大蝦質地亦爽口彈牙,真係幾好食!