2009-04-02 180 瀏覽
2月15日, 終於都有機會黎到灣仔街市食清真惠記~ 要搵都幾容易, 只要跟住d中東人就黎到~ 食客大部份都係中東人, 見佢地生意幾好, 人流係成個熟食中心都多, 我地就就搭枱坐一張大圓枱, 隔離張枱一籮二籮都係柚子皮, 好壯觀~::: 咖哩羊腩飯 ::: $26 (可樂$5)一定要叫嘅咖哩~ 好大碟頭, 我一個人都未必食得晒~ 咖哩少少辣, 好香嘅香料, 香味已經佈滿整碟飯, 而呢種杰度好適合撈飯~ 羊腩亦都有好多件, 唔算肥, 仲好淋好入味, 咖哩亦遮蓋咗羊嘅羶味~ 尤其係羊腩層皮, 好有咬口~ 呢種咖哩真係除咗印度咖哩之外最喜歡嘅~::: 太爺雞飯 ::: $24唔知咩係太爺雞, 原來係豉油雞, 同其他有d唔同, 油多咗d, 仲有係比較甜~ 不過都好好味, 冇乜肥肉, 雞肉好鮮嫩, 唔鞋口~ 唯一唔好係好多碎骨, 每咬一口都要吐番d碎骨出黎, 呢個係同師傅切雞落刀有關係, 要多加留意~ 薑蓉好香, 同豉油一齊撈飯好開胃~真係經過灣仔街市都冇食過, 一食都冇令我地失望, 咁嘅價錢食個咖哩超值, 個太爺雞就有d保留. 環境一貫灣仔熟食中心嘅風格, 座位迫唔乾淨同地面濕滑, 不過黎得食就

::: 咖哩羊腩飯 ::: $26 (可樂$5)

::: 太爺雞飯 ::: $24

真係經過灣仔街市都冇食過, 一食都冇令我地失望, 咁嘅價錢食個咖哩超值, 個太爺雞就有d保留. 環境一貫灣仔熟食中心嘅風格, 座位迫唔乾淨同地面濕滑, 不過黎得食就預咗. 下次再黎食佢個燒鵝~
咖哩羊腩飯
太爺雞飯