2023-06-06 12 瀏覽
嚟到位於尖沙咀the Hart 3樓嘅京都鐡板居酒屋,呢度除咗有鐵板串燒之外,仲有刺身都好唔錯。裝修好有日式風格,亦都好Grand,中間有一個大型吧枱為主廚師,無論係欣賞師傅嘅技藝,定係環境,感覺都好舒適一流。。魴鮄魚刺身肉質好特別,口感相對紮實,食落好鮮甜又有咬口,另外特別嘅係越咬得耐先,鮮味就愈出。。壽司五貫分別有中拖羅、章紅魚、金目鯛、池魚、帆立貝,每一款都好新鮮,而且每一種嘅口感都唔一樣,各種口感味道層次,非常享受。當中特別鍾意金目鯛壽司,肉質口感細膩,而且食落口有豐富嘅油脂感。。除此之外,仲有好多唔同嘅串燒以及燒物,例如雞軟骨、雞腎、京蔥、五花腩、手羽先等等。每一款都好好食,調味好出色,重點係燒得啱啱好,食落口好Juice。另外,仲有我最愛嘅油甘魚鮫,油脂同膠質好突出,加上檸檬汁之後,更加香,聞到就流口水。而且魚皮燒得好香脆乾身,而且肉質甘香嫩滑,超好食。。

魴鮄魚刺身

壽司五貫