餐廳: Parallel
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-06-07 961 瀏覽
Shopping就會去APM,但食飯的話我寧願去隔離的1亞太中心,因為更加集中和方便。其中喺3樓嘅呢間新開西餐廳,午市提供半自助午餐,食材健康高質,價錢唔貴,而且非常美味。半自助餐$168包括:沙律bar任食+餐湯+主菜+咖啡/茶。可另加$20有是日甜品。一入去就見到一排兩行的沙律吧,表面看好像每樣都少少的,但其實款式豐富,而且因為份量不大,店員添加勤快,可以保持新鮮。主要有多款已調味沙律(翠玉瓜茄子拌忌廉芝士、三色藜麥、鷹嘴豆橄欖、甜椒貝殼粉等等)、各式沙律菜(羅馬生菜、羽衣甘藍、西蘭花、紅菜頭等)、多款芝士和冷切肉、煙三文魚等等。我平日食自助餐不會食那些不知放了多久cold cut冷切肉,今日見每片都薄而小巧,好像好新鮮的樣子,便取了一些。真係唔同,原來咁好食,配埋芝士,更加美味開胃。是日餐湯是甘筍湯,香甜、濃郁、順滑。主菜有三款選擇:慢煮比目魚、法式燉雞手工意粉和蔬菜千層麵。我們選了魚和千層麵。Poached Greenland Halibut Fillet, Warm Salad慢煮比目魚清新可喜,沒有濃烈調味,甚至連薑都無一絲,卻食到魚的鮮甜。慢煮方法亦能保留比目魚的嫩滑細膩
自助餐$168包括:沙律bar任食+餐湯+主菜+咖啡/茶
可另加$20有是日甜品
沙律吧
是日餐湯是甘筍湯,香甜、濃郁、順滑。
甘筍湯
慢煮比目魚清新可喜,沒有濃烈調味,甚至連薑都無一絲,卻食到魚的鮮甜。慢煮方法亦能保留比目魚的嫩滑細膩,誇張講是入口即溶。配搭較大粒的中東米,煙韌軟糯有口感但又不會喧賓奪主。
慢煮比目魚
Vegetable Lasagna
蔬菜千層麵,用瓜類和豆類代替牛肉,口感和味道都不輸經典的義式番茄肉醬版本,好吃又無罪惡感。
蔬菜千層麵
是日甜品焦糖燉蛋,怎能錯過?表面脆卜卜,內裏超級軟滑。雖然已食飽,但加錢加磅也值得。
焦糖燉蛋
店員說這個半自助餐的主菜會不定期更換。今天和朋友食完之後,已約定再來了。
題外話/補充資料: 唔好等𨋢,用自動行人梯上去更快。
2022-06-07
慢煮比目魚