2023-10-31 15 瀏覽
叁樓火鍋 今日同朋友去尖沙咀行街食飯,天氣開始涼咗好多,當然最好去打邊爐,點知行到堪富利士大廈門口見到地下有個圓形嘅影片寫住叁樓火鍋,咁啱我哋就上去食啦。這間叁樓火鍋店位於尖沙咀堪富利士道11號堪富利士道大廈3樓,好近尖沙咀港鐵站A2出口。搭電梯上3樓後,一出電梯就見到精緻典雅嘅裝修餐廳, 好有中國風韻味,感覺回到古代一樣,餐廳環境好古色古香,連地下都有特色嘅地磚,尤其是啲枱、凳、燈、畫都好有色采,真係好值得用嚟打卡,仲加埋啲食材鍋具都好有特色,尤其是湯底用的鐵鍋,有两個龍頭噴出烟氣,好有打邊爐氣氛,令人視覺味覺都有好好嘅享受。我哋選擇鴛鴦鍋來打邊爐,其中包括了麻辣鴨血粒粒蜆鍋和重芫荽皮蛋滑豆腐濃湯鍋。麻辣鴨血粒粒蜆鍋是麻香辣的風味配上豐富食材,鴨血大舊又滑嫩,大豆芽爽脆,蜆肉粒粒鮮甜,配埋麻辣湯味恰到好處。而重芫荽皮蛋滑豆腐濃湯鍋就超重芫荽同皮蛋香味,豆腐仲滑不留口,完全係可以當靚湯飲,真係好好飲。趁個湯未滾起前,叫咗個小食大澳蝦醬單骨鷄翼先,原來係即叫即炸,炸至皮脆肉唔乾,好香嘅蝦醬味,食到蝦醬嘅咸香味但又唔會覺得咸,單骨易食,送汽水一流,所以我哋叫咗可樂同雪碧來飲。個湯開始滾起來
叁樓火鍋

個湯開始滾起來就將至尊牛拼盤嘅手切本地牛、手切金錢展、頂級安格斯、霜降牛粒、牛舌、牛白肉逐件放落鍋享用,餐廳員工仲細心介紹點整最好食,對食材真心講究,原來牛白肉可以滾耐啲,是愈耐愈爽口的,真係令我哋增加對牛肉打邊爐嘅知識。牛肉拼盤嘅牛肉都切得美美,放在冰块上,用冰将食材呈現出最靚的狀態,真是很吸引。手切本地牛肉就帶濃郁牛肉味又有少少咬口,霜降牛肉粒入口鬆軟,安格斯牛就肉質仲鬆軟小小,好有牛肉味,而手切金錢展多點嚼口,令口感好暢快,牛舌就好嫩好爽,淥耐啲都唔會韌,牛白肉爽脆而且一啲都唔膩。

一口氣完成牛肉類,係時候到精品四式,有手打鮮蝦丸及牛丸、韭菜豬肉餃及鮮蝦雲吞,手打鮮蝦丸就有墨魚鮮香味,柔軟又韌,而手打牛丸就牛香味濃,肉質鮮嫩。韭菜豬肉餃及鮮蝦雲吞就皮薄餡多,咬落肉香四溢。還有新鮮炸的響鈴和五款蔬菜,五款蔬菜有蕃茄、小白菜、唐生菜、娃娃菜和粟米,款款蔬菜都好新鮮,大大盤蔬菜好夠兩個人享用。最後不要浪費好味湯底,點了稻庭烏冬來吃,烏冬口感彈牙好味。

這間叁樓火鍋店嘅食物真係用心去做,質量又高,價錢又唔貴,而且仲有兩間廂房可以唱歌同打麻雀,下次一定會再來,仲要約多啲朋友來食來玩,亦要向大家推介來食。