2019-07-01
久不久我都會選擇食川菜, 因為火辣熱情的川菜, 令人感覺提神醒胃, 别有一番風味.灣仔海德中心, 位置近我公司, 天府人家, 在三樓, 環境很優雅.佈置, 裝飾, 有氣派, 古式古香. 給人一種舒適感餐桌之間空間感十足.侍應安排了卡座给我們, 坐得舒適, 談天說地無拘促.我們兩個人點 了 天府嚐味~晚市二人套餐套餐 內有自選共分五項 A~E.冷菜小食 A 及 B:A) 我 點 雙椒皮蛋豆腐廣東菜有皮蛋酸薑, 川菜換上 皮蛋雙椒豆腐, 豆腐好稔滑, 有豆香, 配上帶微辣的雙椒, 入口好味又醒胃. B) 蒜泥白肉切得好薄, 肉本身唔會太肥, 表面上有蒜泥, 芝麻粒.蒜蓉食落去好香, 絕對開胃. 熱菜: C 及 DC) 我 點 桂花魚水煮上枱已經聞到香辣味, 水煮桂花魚肉質好嫰滑, 魚夠新鮮, 沒有魚骨, 份量夠多, 魚片夾亦都唔會散, 麻辣花椒真惹味, 墊底嘅薯粉 吸收了麻辣味, 入口又辣又煙韌, 吃慣麻辣的我, 吃後需連喝數杯冰水, 才能冷靜下來.D) 我 點 成都醬香鴨半隻, 份量足, 半隻有很多件, 伴有包皮和豆板醬, 擺碟靚.香鴨烤得不太乾, 肉滑皮脆, 入味, 用包皮夾
套餐 內有自選共分五項 A~E.
A) 我 點 雙椒皮蛋豆腐
切得好薄, 肉本身唔會太肥, 表面上有蒜泥, 芝麻粒.
蒜蓉食落去好香, 絕對開胃.
C) 我 點 桂花魚水煮
豆沙香蕉春卷 有新意, 炸春卷內卷上豆沙和香蕉蓉. 春卷皮薄又炸得香口, 豆沙和香蕉蓉不太甜, 香蕉味濃, 一試便愛上了. 好好食.