2017-08-10 273 瀏覽
今次去到中環蘭桂坊附近試吓一間西班牙菜叫做「Espuma」,餐廳環境佈置好特別,枱櫈以木為主,仲有港島嘅夜景睇,我哋被安排係窗口坐四人枱嘅位置。除咗有晚市套餐外,仲有散叫食物,我哋首先叫咗啲小食試吓。「西班牙黑毛豬火腿薯蓉」賣相好特別,好似一個個波波放咗喺碟上面,薯蓉炸成波波再用一支木籤插着,而黑毛豬火腿就喺薯蓉波波上面,咬落去口感脆卜卜鬆軟,而且仲係熱辣辣的,真係好似食緊薯蓉咁,仲食到好香嘅黑毛豬味道,鹹鹹地配以淡淡味的薯蓉,幾match。「焦糖單骨雞翼」有好多隻,見到雞翼上面鋪滿醬汁,食落去有外脆內軟的口感,醬汁好似BBQ醬味道,食落去好滋味。之後叫咗個好特別嘅「海鮮蕃茄清湯」,海鮮先用碟上菜,另外再有一壺湯,比客人自己到啲湯落碗入面,第一次飲咁嘅形式嘅湯,好特別!湯入面有好多一粒粒嘅蕃茄,連埋啲海鮮一齊食,好香嘅海鮮清甜鮮味!「紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁」,聽個名就知石斑魚用薄薄嘅紙包住,一打開石斑魚嘅味道好香,咬落去口感好爽好滑,魚唔腥,連埋炸好嘅外皮一齊食,另有一番味道。除此之外,石斑下面仲有啲雜菜,黑水欖汁深入雜菜,所以食落去每一啖都有黑水欖汁味道。甜品方面我哋叫咗個「雪

除咗有晚市套餐外,仲有散叫食物,我哋首先叫咗啲小食試吓。

甜品方面我哋叫咗個「雪糕窩夫」,窩夫焗得好香脆,連埋雪糕一齊食冇得頂。

呢度嘅飲品賣相非常特別,而且好大杯又好靚,新推出嘅夏日飲品都有八款選擇,我就叫左大大杯嘅「檸檬沙冰」,飲落去真係有一塊塊好薄嘅檸檬片,有酸酸甜甜嘅感覺,好開胃。

我朋友就叫咗一杯特濃熱咖啡,咖啡面頭並不是普通嘅拉花,而係用Tiramisu嘅粉沈落去,飲落去又有Tiramisu嘅味道,又有特濃咖啡嘅味道,正。

食咗咁多嘢埋單都只係$700都唔使,食物質素高、環境裝修華麗有氣派,下次會再相約幾個朋友一齊嚟食餐勁。