2018-06-09 116 瀏覽
有時候食想食得好啲,有質素,今晚就去了間唔錯嘅日本料理,這裡有由廚師發板嘅omakase選擇,亦有由menu 點選自己喜歡嘅食物,重有係店員推介嘅食物,今晚同喜歡食日本料理嘅朋友去,咁當然就由她發板,食次朋友版omakase,落單後店員就先送上餐前小吃,冷盤和牛舌,精緻嘅兩片,入口肉質軟熟嫩滑,冬食又真係另一風味咁今晚由朋友發板,愛吃日本料理當然先叫了個刺身,薄切左口魚,師傅手勢了得切得好薄,入口魚肉鮮甜爽口,朋友果然識食!跟住就係點了愛最愛嘅刺身,今晚推介就係呢四款新鮮嘅連子鯛,金目鯛,池魚,赤貝刺身,有比較少見嘅連子鯛,魚身顏色呈粉紅的而入口時感覺肉質比較清爽,而另一款嘅金目鯛色澤鮮紅,味道美味而著稱,金目鯛入口時感覺油脂含量適中而且肉質細膩柔嫩,正!池魚刺身嘅肉質緊實而爽口,略帶油香,味道鮮甜;師傅將赤貝用蝶切方式從中間切開展平,做成蝴蝶型的造型,賣相精緻,而入口時其肉質質感柔軟略帶甘甜,四款口味各有特色!而朋友亦點了份赤雞香味燒,燒雞嘅源產地係日本,當然感覺又真係好似唔同啲,燒得皮香肉嫩,見到薄薄嘅雞皮下有厚厚嘅雞肉,入口夠晒軟熟嫩滑!而最開心係呢個蒲燒鰻魚飯,完全係我嘅致愛,
有時候食想食得好啲,有質素,今晚就去了間唔錯嘅日本料理,

而最開心係呢個蒲燒鰻魚飯,完全係我嘅致愛,蒲燒鰻魚,雖然唔係一整條上,但見到份燒得好有光澤嘅蒲燒鰻魚,而鰻魚上面充滿燒汁,肥厚嘅肉質配埋個飯入口絕對係感覺美妙!店員亦推介可加少少黑胡椒吃時味道更佳,又可以試試,真係好味啲!鰻魚肉真係夠晒肥美,而肉質亦十分彈牙,夠晒口感!

最後店員奉上雪糕為甜品,選擇了柚子味雪吧,入口柚子味濃郁,而且間中重有啲柚子皮肉粒係個雪吧內,好味!

今晚朋友嘅安排絕對係十分之好嘅安排,由地方到食物都非常滿意,愛吃日本料理嘅朋友這裡確實又係另一個好推介!