2019-06-27
好耐冇見一位長者朋友,因為想食得清D,佢就介紹我地來了呢間在尖沙咀的樓上素食餐廳。呢到交通都好方便,地鐵站出一直行5分鐘內就到,非常好的位置。 餐廳環境雅潔,而且員工有禮,坐下就見有SET LUNCH 價錢都好合理,而且好多選擇,估唔到依家食素可以有咁多花款。餐湯我們各叫了一個,呢個椰香南瓜甘旬濃湯,真係足料炮製,好濃又甜,冇肉既素湯原來都可以好好味,淡淡的椰子味更是一亮點。椰子花生南北杏雪耳湯同樣非常足料,長輩表示好好飲。而且之後冇口干,証明冇味精~!!!!!主菜我點的點心拼盤配蓄茄讚岐湯烏冬,烏冬彈牙而且蓄茄湯令人驚喜,好好味的湯底,濃濃的蕃茄味,是夏天好開胃的美食呢點心拼盤有四件素點心,剛好可以大家SHARE,春卷脆卜卜但不油膩,叉燒包更加比平時食既更好食呢,燒賣同餃都是素的,朋友都話好食,唔會太咸,而且皮薄多料!素叉燒包的口感像真度200分,如果唔講真係唔知食素食呢~!!!令人驚訝~!好犀利鮮茄芝士南瓜菠菜紫菜豆卷焗飯,好香芝士味,而且份量剛剛好,素菜好多,十分健康又美味的菜式。另外加$20有甜品,來到一定要試下,加$38的腰果露湯丸是一流食物~!!!!湯丸的皮及內容都好
椰白香南瓜甘旬濃湯
椰子花生南北杏雪耳湯
點心拼盤配蓄茄讚岐湯烏冬
點心拼盤配蓄茄讚岐湯烏冬
鮮茄芝士南瓜菠菜紫菜豆卷焗飯
另外加$20有甜品,來到一定要試下,加$38的腰果露湯丸是一流食物~!!!!湯丸的皮及內容都好幼滑,腰果露就十分之香,是我的最愛,因為依窕冇咩地方有得食,可以呢到食到真係好開心~
腰果露湯丸
棒子咖啡乳酪蛋糕,唔好睇佢細細件,真係好好味,而且SHARE食都好足夠,是高質用心的蛋糕。配物餐包的蘆薈柚子蜜真係一絕
我就加$10試呢杯咁靚既藍蝶花雪梨汁,呢個漸變色真係不得了,好像美術品咁靚,飲落好清甜
食到好飽$300有找的確是好抵,因為食物質素好高,而且食得出廚師好用心製作,好感謝長輩介紹我來,而且環境好好,可以好安靜咁大家傾下計,將來一定要介紹更多朋友來,支持小店。