2023-01-07
今日去左長沙灣上左之前間公司搵舊同事聚下舊,傾到興起甘岩又夠鐘收工甘就一於就一齊食個飯,係到講返以前公司既趣事😂同事話想食海南雞飯就係附近搵到呢間蘇山雞飯,一於就試下佢😎.望到餐牌好多野都想食,不過我地成日都眼闊肚窄🤔諗左好耐最後叫左兩個飯一個小食同一個多士,下次要試埋佢哋個喇沙😩.獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡日胡椒肉骨茶 $90走地雞肉質嫩滑結實雞皮滑溜唔油膩,雞肉底下墊既芽菜爽口入味,油飯好惹味,每粒飯都吸收到雞油同班蘭既味道😍.肉骨茶唔會好重胡椒味亦唔會有好濃既藥材味,呢個味道係我想要既味道,平時飲既都好濃藥材味所以係我印象中肉骨茶係唔好飲😂今日飲完呢個肉骨茶個味道我鐘意啊!而且仲有大舊豬肋排係入面.巴東牛肉配江魚仔椰漿飯 $78本身係配椰漿飯,不過我加$5轉左油飯,好難得唔係食海南雞飯都可以有油飯食😉油飯惹味,每粒飯都吸收到雞油同班蘭既味道😍牛肉好腍配埋辣醬一齊食好惹味.炭燒豬肉串(三串) $20 (加配)呢個豬肉串同我想像唔同,我以為係好似泰國個隻豬肉串燒😂原來佢係豬肉棒,豬肉似免治豬肉但係好juicy唔會好乾,不過就唔太食到炭燒香味.鮮油咖央多士 $28烘過既多士再夾上厚厚
獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡日胡椒肉骨茶 $90
巴東牛肉配江魚仔椰漿飯 $78
炭燒豬肉串(三串) $20 (加配)
鮮油咖央多士 $28
烘過既多士再夾上厚厚既牛油,就算擺到最後先食都唔會林依然仲係好脆,牛油半溶咬落去好creamy再加埋咖央醬,係完美既組合!食完雖然好有罪惡感但係又好好食(´▽`)肥?唔理啦,食左先減啦😂
熱鮮檸檬薏米 (跟餐)
檸檬新鮮夠味而且薏米份量多亦唔會太甜
乳酸碟豆花梳打 $12
顏色好靚,乳酸味濃,好飲!