2023-05-09 3375 瀏覽
《SAKEH》位於尖沙咀天文臺道嘅居酒屋。店內裝潢有不少日本文化元素,例如日本竹薕、紙傘、燈籠等,型格有個性。設有四人枱、吧枱同特色卡位。平日都好滿座,建議大家要預先訂座啊。《SAKEH》其中主打高質日本串燒配以日本清酒。店員推薦我地試鎮星黃龍純米大吟釀,口感清爽幼滑。初有果香,中段開始滲出米香🥃食物方面一樣高質,特別推介以下幾款:✨蟹膏豆腐滑嘟嘟豆腐上配上蟹肉蟹膏,再分別搭配魚子醬、蟹籽同綠蟹籽。鮮味十足之餘,顏色仲好靚。✨海膽松葉蟹蓋甲羅燒蟹蓋內舖滿拌勻左嘅海膽、蟹膏、松葉蟹肉,香味非常濃郁🤤。可配上餅乾或者米飯一齊食都可以。✨雞皮紫蘇蝦卷好有趣嘅組合。香脆雞皮包住鮮味蝦肉,中間一層紫蘇葉,增添獨特嘅香味。✨自家製免治雞肉軟骨 免治雞肉混合雞軟骨,啖啖肉得黎帶點脆身,口感豐富。蘸埋又香又滑嘅日本雞蛋,好味。✨鳥腳根又香口又爽脆彈牙!正🙌🏻✨厚切牛脷真係好厚切🤤口感非常軟嫩,肉汁又夠豐富。✨紐西蘭羊架羊架好大件,呢陣羶味係剛剛好,又多汁,加埋炭燒香味☺️✨燒羊皮外層脆身帶有焦香,咬落少少煙靭,油香香口,好有驚喜🥰菠蘿雪芭以最愛嘅原個冰凍菠蘿雪芭作結,開心💗

《SAKEH》

食物方面一樣高質,特別推介以下幾款:

✨蟹膏豆腐

✨海膽松葉蟹蓋甲羅燒

✨雞皮紫蘇蝦卷

✨自家製免治雞肉軟骨

✨鳥腳根
又香口又爽脆彈牙!正🙌🏻

✨厚切牛脷
真係好厚切🤤口感非常軟嫩,肉汁又夠豐富。

✨紐西蘭羊架
羊架好大件,呢陣羶味係剛剛好,又多汁,加埋炭燒香味☺️

✨燒羊皮
外層脆身帶有焦香,咬落少少煙靭,油香香口,好有驚喜🥰

菠蘿雪芭
以最愛嘅原個冰凍菠蘿雪芭作結,開心💗
2023-04-27