真係開心,今次又同朋友去食廚師發板Omakase ,日本餐廳位於灣仔,叫做水木。餐廳裝修以木為主,而且好有氣派,座位有吧枱設計同埋梳化位置,店員就安排左我哋坐梳化位置。店員親切殷勤嘅招待,隨即俾咗熱茶我哋,仲向我們推介精選套餐食物。前菜有一式三款,包括日本魚蛋、螢光魷魚、芥辣八爪魚。日本魚蛋食落去好爽口。螢光魷魚質感好特別,食落去好滑身。除此之外,仲有北海道薯仔沙律同埋茶壺蒸蛋。薯仔好似食緊薯蓉咁,夠晒軟綿綿,食落去入口即溶。蒸蛋好滑,而且入面有好多配料,包括蟹柳同埋冬菇等。刺身拼盤賣相非常吸引,店員向我哋推介食刺身嘅先後次序,由淡味開始食。先食左口魚邊刺身,配以酸汁為醬汁,食落去質感爽口,酸酸甜甜好開胃。繼而就係食深海池魚、拖羅、赤木同埋赤貝刺身,每一款刺身都食到非常新鮮嘅味道,根本唔需要點Wasabi同埋豉油都一樣好味。朋友最鍾意嘅北海道厚岸生蠔,佢都話食落去好Creamy美味。汁煮鮑魚非常入味,底下仲有一嚿蘿蔔點綴。鮑魚食落去好爽口入味,非常滋陰。仲有賣相好吸引嘅北海道原隻海膽,屬於季節性食物,見到海膽呈現橙黃色,食落去非常鮮甜。燒吞拿魚鮫好有份量,有我手板咁大條,外皮燒得非常香

前菜有一式三款,包括日本魚蛋、螢光魷魚、芥辣八爪魚。
日本魚蛋食落去好爽口。
螢光魷魚質感好特別,食落去好滑身。

除此之外,仲有北海道薯仔沙律同埋茶壺蒸蛋。
薯仔好似食緊薯蓉咁,夠晒軟綿綿,食落去入口即溶。
蒸蛋好滑,而且入面有好多配料,包括蟹柳同埋冬菇等。

燒吞拿魚鮫好有份量,有我手板咁大條,外皮燒得非常香脆可口,唔好睇成條都係骨頭,原來入面有好多魚肉,仲含豐富嘅骨膠原。

不得不讚鹿兒島A4和牛串,食落去牛肉非常軟熟,而且味道好濃郁,好有口感。

最後仲有炸天婦羅同埋稻庭烏冬,差不多食咗超過10款食物了!

最後日本咖啡雪糕同埋綠茶味道嘅雪糕為呢一餐豐富嘅廚師發板日本餐畫上句號,整個廚師發板食物晚餐大約食咗兩小時多,真係非常滿足!