2022-11-16 1002 瀏覽
鮨優新開嘅日式壽司外賣店,依間外賣店嘅舖頭雖然唔係好大,但我嚟到嘅時候都見到有唔少人幫襯。佢哋提供嘅食物選擇都幾多㗎,有壽司,飯同埋手卷等等。價格亦都唔算貴,一件壽司大約二十幾蚊內有交易。佢哋嘅刺身其實都好新鮮,有部份食材喺日本直送,基本上每一片魚肉都係彈牙,仲有魚肉嘅香味。當中最令我難忘嘅,就係佢哋嘅金目鯛同埋大拖羅。金目鯛嘅肉質柔軟,有淡淡嘅魚油香。大拖羅基本上入口即溶,魚油非常豐富。由於佢哋係用日本米嘅關係,壽司飯嘅質素亦都非常之高,行粒粒粒分明。加上佢啲飯用自家調製嘅醋醃製過,令到啲飯粒更加好味。除此之外,佢哋仲有提供外賣保溫袋同埋冰包等等,令到食物喺運送途中可以保持新鮮。