2021-05-04 46 瀏覽
今日同屋企人行完Donki,我哋就喺尖沙嘴尖東呢頭搵地方食lunch。因為屋企人想食日本菜,我哋就嚟到尖東新文華中心呢度食龍驤啦門口好有日本居酒屋嗰種feel舖入面啲裝修都好和風餐廳個雪櫃有好多日本酒我哋一人叫咗一份lunch set share嚟食可能因為我哋叫嘅係定食,雖然佢menu冇寫到會包啲咩,但係首先嚟嘅就係沙律同埋茶碗蒸。我好鍾意佢呢個茶碗蒸,因為佢有好香濃嘅菇味,仲會有蟹籽鋪喺面我叫嘅係每日刺身定食($158+1),咁就有跟飯同麵豉湯。侍應上菜嘅時候會介紹一下今日有啲咩刺身同埋食嘅次序,因為佢話餐廳每日都會揀返嗰日最新鮮嘅食材比顧客,所以每日嘅款式都可能會唔同,不過大拖羅就一定日日都有嘅啲刺身全部都好好食,我食嘅係爽口嘅大墨魚同池魚王、鮮甜嘅帶子、油脂味好香嘅銀鱈魚同埋冇得輸嘅大拖羅屋企人叫嘅係網燒安格斯牛扒定食(180g)($188),都係有跟白飯同埋麵豉湯呢塊牛扒都好大塊,肉質唔會話韌,不過如果冇咁熟嘅話可能就會再好食啲食完之後仲會有跟餐飲品㗎我覺得呢個價位喺尖沙嘴嚟講都可以接受,不過感覺刺身set更加抵食,因為啲魚生全部都好高質呢

門口好有日本居酒屋嗰種feel

舖入面啲裝修都好和風