2020-10-17
難得一見嘅秋刀魚刺身尼間良心餐廳已經喺灣仔鬧市營運左好多年,聽過好多人推薦話又抵食又正,話啲刺身好新鮮同款式多,所以就試下。時令魚—— 秋刀魚刺身原來秋刀魚喺秋天盛產,以前不嬲食開燒嘅煮法,覺得肉偏乾,喺度竟然見到有刺身嘅食法,當然要試。佢係原條切件咁上,我哋一試,係 超 級 嘅 好 食!!!!!滿口嘅油香,但唔會似拖羅咁油膩,係比較清爽嘅,深粉紅色嘅肉就質感好濃郁。我地加上薑茸、葱絲同柚子醬油,簡單而清新,令人非常難忘!河豚壽司喺香港好難得見到有得食河豚,仲要真係有貨,梗係要試下架啦~ 雖然有河豚薄片刺身,但唔想食太多,就點左壽司。可能我期望太高啦,我覺得比我想像中普通,好爽口,肉質有彈性。喺香港難得有河豚就一定要試,河豚刺身對廚師要求好高,一唔留神就會留左啲毒素喺啲肉度~ 所以好彩廚師處理得宜姐~油甘魚壽司、象拔蚌壽司、立魚壽司太震撼啦!竟然每件只係$13,平過間迴轉壽司店啦,仲要唔係啲平價魚,真係超抵食!除左尼啲,$13仲有得揀三文魚腩、赤貝、赤海老等等,真心抵食。我覺得魚幾種魚當中,油甘魚質素好高,有油香味,而立魚就比較普通,同出面嗰啲差唔多。同舊飯有啲大舊,不過握得好好,唔會
時令魚—— 秋刀魚刺身
河豚壽司
油甘魚壽司、象拔蚌壽司、立魚壽司
我覺得魚幾種魚當中,油甘魚質素好高,有油香味,而立魚就比較普通,同出面嗰啲差唔多。同舊飯有啲大舊,不過握得好好,唔會痴埋一舊又唔會散晒咁,同有醋味。不過以$13黎講,真係超值啦!
河豚皮刺身
頭先試完河豚壽司就試吓河豚皮啦(見難得有得試),佢上面加左啲芥末醬(順帶一提,佢啲芥末好高質,一定係鮮磨,冇出水,見到有一粒粒)
河豚皮都係煙韌,但比河豚肉更加爽口同鞋,上面有啲一粒粒,我自己覺得比河豚好食😋 佢切得好幼身,所以口感十足,我覺得非常值得一試👍
鹽燒鰝鰺魚頭鮫
其實我想試鰝鰺刺身(聽聞係無比嘅鮮甜),耐何賣晒⋯⋯ 我地聽隔離枱講尼度嘅燒物好抵食,所以就點左個魚頭鮫。我覺得啲肉質幾滑,同好juicy 嘅,皮係微脆嘅,同好多魚油。
總括而然,我覺得論收費、質素、種類、冷門程度,家賀屋都完勝:
1. $13有得食高質壽司,抵!
2. 有得食河豚刺身、秋刀魚,真係難得一見
所以其實家賀屋喺灣仔咁多年都生存到係有佢原因嘅!不過我地叫左杯啤酒(青瓜薄河味,幾好飲,易入口,女仔都輕鬆飲到),好早就上枱,所以當食物黎到就少左好多泡😿
我見佢晚餐都有定食,但難得單點有咁多正嘢,咁就梗係試啲冷門時令刺身啦!
不過整體嚟講,尼間餐廳非常高質,回頭率值高啊!